VIDEO Bază aeromedicală SMURD inaugurată cu stropi de agheasmă. Urgenţele din Regiunea Nord-Vest vor fi asigurate cu un elicopter sfinţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al optulea punct de operare aeromedical din România a fost inaugurat marţi, 10 septembrie, la Jibou, în prezenţa secretarului de stat Raed Arafat. De la eveniment nu a lipsit şi un preot, care a oficiat o ceremonie de binecuvântare a obiectivului.

Un elicopter în valoare de peste 5 milioane de euro va asigura intervenţiile în caz  si de urgenţă în judeţele din nord-vestul ţării, după ce marţi, 10 septembrie, punctul de operare aeromedical de la Jibou a devenit operaţional. Inaugurarea acestui obiectiv vine la patru ani de la începerea lucrărilor, întârzierea fiind cauzată de faptul că proiectul iniţial nu a prevătut construcţia unei platforme pentru aterizarea, respectiv decolarea aparatului de zbor.

Investiţia a fost inaugurată marţi, 10 septembrie, în prezenţa secretarului de stat Raed Arafat, reprezentanţilor structurilor din Ministerul de Interne, precum şi a autorităţilor din judeţele Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Bistriţa-Năsăud. De la momentul festiv nu a lipsit şi un preot care, după oficierea slujbei religioase a sfinţit atât elicopterul SMURD, cât şi platforma de aterizare/decolare, respectiv hangarul.

Lucrările la heliportul de la Jibou au demarat în 2015 şi au fost finalizate în toamna lui 2016. Investiţia în valoare de 1,1 milioane de lei a fost asigurată de la bugetul Consiliului Judeţean, dar nu a putut fi dată în folosinţă întrucât nu a fost prevăzută cu pistă de aterizare/decolare pentru elicopter. Aceasta din urmă a fost realizată abia în acest an, printr-o nouă investiţie de circa 200.000 de lei.

Elicopterul de terapie intensivă care va staţiona la punctul de operare aeromedical de la Jibou va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din judeţul Bistriţa-Năsăud. Coordonarea medicală va fi asigurată de Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, unde vor ajunge cele mai multe dintre cazurilor care necesită intervenţia aparatului de zbor. Din echipaj vor face parte piloţi şi cadre medicale de la spitalele din Cluj-Napoca şi Oradea.

Baza aeriană de salvare SMURD este situată în incinta subunităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" al Judeţului Sălaj.

Citiţi şi:

Echipaj de terapie intensivă mobilă în Sălaj. Intervenţiile la cazurile critice, asigurate cu medici din judeţele vecine

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite