VIDEO Echipa „Brainstorms“ Zalău, în finala celei mai mari competiţii de robotică din România. Cum funcţionează robotul cu care vor să cucerească juriul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa Brainstorms FOTO Andreea Vilcovschi
O parte din echipa Brainstorms FOTO Andreea Vilcovschi

Pasiunea pentru tehnică i-au unit pe 10 elevi din Zalău – nouă de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” şi unul de la Colegiu Naţiona “Silvania” - într-o echipă de robotică prin intermediul căreia vor să demonstreze că nu doar că sunt o echipă dinamică, ci şi că pot proiecta, construi şi opera cel mai competitiv robot.

Îşi spun “Brainstorms” şi sub coordonarea a doi mentori – profesorii Loredana Gavriş şi Alexandru Mureşan – au reuşit perfomanţa de a se califica la etapa naţională a competiţiei First Tech Challenge, cel mai mare concurs de robotică din România. Aceasta este cea de-a doua participare la concurs a echipei sălăjene.

“Brainstorms” s-a născut în cadrul Colegiului “API” în 2012. “În urma rezultatelor obţinute la diferite competiţii, echipa a fost contactată pentru a se înscrie într-o competiţie de nivel internaţional - FIRST Tech Challenge, adusă în România de către organizaţia Naţie prin Educaţie”, explică prof. Loredana Gavriş, care şi-a asumat rolul de mentor în urmă cu doi ani. Potrivit spuselor sale, prima participare a zălăuanilor la concursul amintit datează din sezonul 2017-2018, când au reuşit performanţa de a se califica la etapa naţională. “Brainstorms” a repetat figura şi în acest an şcolar, astfel că la în aceste zile, participă în finala de la Bucureşti.

Încurajează fair-play-ul

Misiunea ediţiei din acest an a concursului o reprezintă crearea unui robot care să exploreze alte planete. Tinerii zălăuani l-au realizat pe “Smarty”, cu care speră să impresioneze juriul din Capitală. Coordonat prin intermendiul joystick-ului, Smarty va trebui, printre altele, să se deplaseze pe plan orizontal şi să aibă mişcări 3D, să prindă diverse obiecte, să le ridice şi să le aşeze într-un depozit. Fiecare manevră realizată corect va asigura puncte concurenţilor.

brainstorms zalau

Profesoara Loredana Gavriş ţine să precizeze, însă, că dincolo de robotul în sine, competiţia presupune muncă de promovare, realizarea unui caiet tehnic, a unei identităţi vizuale a echipei, precum şi identificarea resurselor financiare care să acopere cheltuielile. “Deviza concursului impune regulile fair-playului, ceea ce presupune să ne ajutăm între noi. La competiţii se întâmplă se ni se defecteze robotul, situaţie în care ne dăm sfaturi unii altora, ne împrumutăm unelte şi materiale. Ideea First Tech Challenge nu este doar de a câştiga, ci de a învăţa; de a-i face pe toţi să ajungă la un alt nivel. Nu este vorba numai de concurenţă, ci să te ajuţi, să îţi faci prieteni. Este ideea de evoluţie a grupului, nu de evoluţia individului”, completează Leonard Botnar, elev în clasa a XII-a.

De la teorie, la practică

Pregătirile pentru competiţia de robotică au început înainte de debutul anului şcolar, cu realizarea videoclipului necesar înscrierii şi căutarea de sponsori. Din septembrie 2018, elevii s-au întâlnit săptămânal pentru a pun cap la cap idei, pentru a-i “da viaţă” lui Smarty şi a-i aduce, ulterior, modificări şi îmbunătăţiri.

brainstorms zalau

Pentru membrii echipei de la “API”, această activitate extracurriculară le permite să îşi dezvolte creativitatea, să pună în practică aspectele teoretice învăţate la orele de curs, să experimenteze, să descopere singuri soluţii la diverse probleme: “Copiii au nevoie de această evadare. La robotică, ei nu iau o schiţă şi o pun în plan, ci o găsesc singuri, asamblează, găsesc materialele de care au nevoie şi resursele financiare necesare procurării acestor elemente. Îi ajută enorm de mult, pentru că aici se lovesc de ceea ce vor întâlni după ce ies din sistemul de învăţământ. În laboratorul de robotică sunt obligaţi să îmbine informaţiile învăţate la orele de ştiinţe, tehnică, inginerie şi matemativă, să gestioneze resursele materiale de care dispun - aşadar implică şi parte de economie, de finanţe, de legislaţie, învaţă să citească un manual, să respecte reguli”.

Finala First Tech Challenge are loc în perioada 22-24 martie, la Bucureşti.

Citiţi şi:

Proiectul care ajută peste 700 de elevi să se orienteze în carieră. Investiţia de 170.000 de dolari, asigurată de o multinaţională

Premii şi medalii la Concursul Internaţional al Centrelor de Excelenţă. Ce rezultate au obţinut elevii sălăjeni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite