VIDEO Elicopter SMURD ţinut la sol pe timpul nopţii. De câţi bani este nevoie pentru a salva vieţi şi după lăsarea întunericului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inaugurat la patru ani de la demararea lucrărilor, punctul de operare aeromedical de la Jibou care asigură urgenţele din regiunea nord-vest nu funcţionează pe timpul nopţii.

Heliportul de la Jibou, de unde elicopterul SMURD asigură intervenţiile în nord-vestul României, nu poate fi utilizat şi pe timp de noapte întrucât nu dispunde de instalaţie electrică de balizaj, cu marcaje luminoase.

Pilotul Mihai Mureşan, coordonatorul punctului aeromedical de la Jibou, susţine că aeronava SMURD de la Jibou poate efectua zboruri de noapte, însa nu poate opera de la baza aeromedicală din lipsa infrastructurii: "Poate zbura de la un aeroport la un alt aeroport sau către un heliport certificat pentru transportul pacienţilor pe timp de noapte. Dorinţa noastră este de a a junge să certificăm acest heliport, să obţinem fondurile necesare care va face cu siguranţă diferenţa; va fi un mare plus pentru această zona de intervenţie. Există nişte cerificări civile şi militare, de iluminare, de balizare şi de creare a unor proceduri de venire la aterizare şi de decolare, pt a fi în limite de siguranţă. Toate acestea presupun costuri. Aviaţia se face cu bani mulţi. Ne dorim să avem cât mai multe locuri de aterizare ceritificate pentru operare pe timp de noapte atât în cadrul punctelor de operare, cât şi a spitalelor unde efectuăm principalele misiuni secundare de transfer". Pilotul a facut un apel la autorităţile judeţene să facă demersuri pentru ca la spitalele judeţene să amenajeze heliporturi pe terasa unităţilor medicale, dând ca exemplu Spitalul din Bistriţa.

Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" al judeţului Sălaj, Adrian Chichişan, investiţia necesară pentru ca heliportul să devină funcţional şi pentru zboruri pe timpul nopţii este estimată la 120.000 de euro. "Suntem în stadiul întocmirii unui studiu de fezabilitate, iar costurile pentru autorizare şi certificare militară sunt estimate la 120.000 de euro. Trebuie să căutăm resursele financiare pentru a demara şi această lucrare", a spus Chichişan.

Punctul aeromedical de la Jibou deserveşte judeţele din zona de nord-vest a ţării şi este cel mai nou din ţară. Amenajarea lui a fost o adevărată telenovelă, începută în 2015: hangarul a fost finalizat în toamna lui 2016, printr-o alocare financiară de 1,1 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Sălaj, însă investiţia a fost pusă sub lacăt pentru următorii trei ani, întrucât proiectul nu a inclus şi o pistă de aterizare/decolare pentru elicopterul SMURD. Problema a fost rezolvată într-un final, după ce s-au investit încă 200.000 de lei, pentru ca în septembrie 2019, obiectivul să fie inaugurat. Cele cinci luni de activitate ale bazei aeromedicale însumează 241 de ore de zbor, 162 de misiuni şi 158 de persoane salvate.

Coordonarea medicală este asigurată de Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, secondat de Spitalul de Urgenţă din Oradea, la cele două unităţi ajungând, de altfel, cele mai multe dintre cazurile care necesită intervenţia aparatului de zbor.

Mai puteţi citi:

VIDEO Bază aeromedicală SMURD inaugurată cu stropi de agheasmă. Urgenţele din Regiunea Nord-Vest vor fi asigurate cu un elicopter sfinţit

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite