ZALĂU: 100.000 de euro pentru reabilitarea soclului unui monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul a fost dezvelit în 1902 FOTO Primăria Zalău
Monumentul a fost dezvelit în 1902 FOTO Primăria Zalău

Peste 400.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro, au fost asiguraţi de la bugetul Zalăului pentru reabilitarea soclului unui grup statuar emblematic din centrul municipiului.

Lucrările pentru restaurarea soclului Monumentului Wesselenyi din Zalău au durat aproape un an şi jumătate. Şantierul a fost deschis în luna septembrie 2019, iar în această săptămână, reprezentanţii Primăriei Zalău au anunţat că a fost efectuată recepţia lucrărilor.

Investiţia la monumentul istoric din Piaţa Iuliu Maniu, a cuprins lucrări de restaurare şi reabilitare a postamentului şi în jurul acestuia, precum şi lucrări de restaurare şi reabilitare a componentelor din piatră. Valoarea investiţiei a depălit 445.000 de lei, banii fiind asiguraţi de la bugetul local.

Operă a sculptorului Fadrusz János, grupul statuar cei îi reprezintă pe baronul Wesselenyi Miklos de Hodod şi ciobanul român Samson Pop din Rona are o vechime de 119 ani. Lucrarea, turnată în bronz la atelierele Beschorner din Újpesti şi dezvelită la 18 septembrie 1902, este amplasată pe n soclu cu plăci de marmură albă şi reprezintă o scenă a revoluţiei de la 1848, în care un ţăran îşi exprimă recunoştinţa faţă de baronului Wesselényi, pentru abolirea iobăgiei. Baronul, care îşi avea reşedinţa la Jibou, a fost considerat un nobil cu vederi iluministe şi un lider al Revoluţiei maghiare din 1848, luptând pentru dezrobirea iobagilor din Transilvania, aflată la acea vreme sub stăpânire austro-ungară.

Cine a fost Wesselenyi

Wesselényi Miklós (1796 – 1850) a avut o avere fabuloasă. Pe domeniul de la Jibou a dezvoltat o înfloritoare afacere cu cai de rasă (pur sânge englezesc), pe care îi exporta aproape în întreaga Europă. Preţul unui armăsar din herghelia de la Jibou echivala cu preţul unui Ferrari de azi - susţine Vasile Benedek, un profesor pasionat de istoria familiei Wesselényi.
Baronul s-a remarcat şi prin ideile sale iluministe în ceea ce priveşte educaţia, militând pentru educarea ţăranilor de pe moşia sa. Din acest motiv, el a înfiinţat la Jibou prima grădiniţă pentru copii din ţară.
Spre sfârşitul vieţii, în 1848, orb şi bolnav, baronul şi-a eliberat iobagii şi i-a împroprietărit cu fâşia de pământ pe care o munceau, fără a fi obligat de vreo lege să facă asta.

Proiect pentru modernizarea întregii pieţe

Reprezentanţii municipalităţii şi-au propus, ca prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene, să reabiliteze şi să modernizeze întreaga piaţă în care se află monumentul. "Astfel, fântâna arteziană existentă va fi reabilitată, iar sistemul de iluminat public va fi realizat cu stâlpi de iluminat cu LED şi sistem de telegestiune, iar pe stâlpi vor fi montate camere de supraveghere video. De asemenea, vor fi plantaţi arbori ornamentali, va fi amenajat staţiul verde şi zona va fi dotată cu mobilier urban: bănci, coşuri de gunoi, rastele pentru biciclete, cişmele pentru apă şi corpuri de iluminat public", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Zalău.
În prezent, proiectul se află la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru semnarea constractului de finanţare.

Vă mai recomandăm:

FOTO Statuia poetului maghiar Ady Endre, amplasată fără avize în centrul Zalăului. „Puteau să fie primite foarte uşor, însă nimeni n-a făcut demersuri“

Drapelul României, arborat greşit la Congresul UDMR. Prefectul de Sălaj: „A fost o eroare a organizatorilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite