Actualitate

articolul anterior articolul urmator

...Chiar nici o şansă? (II)

17
23 May 2016 02:01:58
Răzvan Voncu

Fireşte că actuala Republică Moldova are şansele ei de a se dezvolta şi de a prospera. Limitate drastic de dimensiuni şi de propria ei tradiţie economică şi puse în pericol de întregul context politic ex-sovietic, aceste posibilităţi, totuşi, există.

Nu am să repet ceea ce e evident pentru orice observator cu o minimă experienţă a scenei economico-financiare internaţionale: şi anume, că şansele ca un stat de acest tip să obţină finanţare suficientă pentru a recupera handicapul faţă de ţările dezvoltate sunt, în viitorul previzibil, nule. Fără această finanţare, discuţiile pe tema dezvoltării Republicii Moldova sunt pur teoretice.

De aceea, mă interesează, deocamdată, doar acele disponibilităţi economice pe care Basarabia le-ar fi putut folosi mai bine, pentru a evita măcar extrema pauperitate în care trăieşte azi. Şi care pune o grea povară pe umerii cetăţenilor.

O şansă pe care Basarabia nu o exploatează suficient de bine este – o ştiu până şi copiii de şcoală – agricultura. Cererea mondială de alimente este în creştere, iar oferta (în special cea de alimente naturale, de calitate) stagnează. Există, prin urmare, o nişă şi pentru Basarabia. Agricultura nu poate susţine singură dezvoltarea modernă a unui stat, oricât de mic, însă poate fi „fitilul” care declanşează această dezvoltare, dacă este inteligent administrată. Prin conjuncţie cu industria agro-alimentară şi cu o politică de comerţ exterior adecvată, agricultura poate ajuta la reducerea enormelor deficite comerciale şi financiare basarabene şi, mai ales, poate ridica relativ repede standardul de viaţă al cetăţenilor.

Pentru aceasta, este nevoie ca, mai întâi, să se procedeze la o desprindere de clişeele şi obişnuinţele din perioada sovietică. Basarabia nu-şi poate permite să concureze cu marile grânare ale Europei, nici cu marii zootehnişti ai planetei. Şansa ei constă, mai degrabă, în plantele tehnice, în fructe, în vin, ca şi în produse agro-alimentare (sucuri, conserve, brânzeturi, făinoase) de calitate. Solul basarabean este foarte bun, deci şansa unor produse de calitate există şi ea.

Vinul mi se pare produsul-fanion, pe seama căruia se poate construi o strategie de renaştere a agriculturii şi, mai ales, a exporturilor agricole basarabene. Embargoul rusesc a avut, pe lângă efectele negative de scurtă durată, şi un efect pozitiv de lungă durată: de-abia acum, industria viticolă basarabeană s-a desprins de „obiceiurile” sovietice şi a început să vinifice pentru lumea civilizată. Rezultatul: creşteri însemnate pe toate pieţele, în primul rând pe cele aflate în expansiune. Vinul ar putea deveni o „locomotivă”, care să tragă după ea şi alte produse în care Basarabia excelează (fructele, brânzeturile).

Al doilea potenţial economic îl deţine, în mod paradoxal, energia. Basarabia are un deficit accentuat la acest capitol, iar evoluţia nefericită a proiectului gazoductului care ar lega-o de reţeaua românească de gaze atestă şi faptul că la Chişinău nu există, deocamdată, resurse politice pentru o abordare raţională a problemei. Dar tocmai marile necesităţi de gaze, petrol şi electricitate ale Basarabiei fac ca domeniul să prezinte un uriaş potenţial de dezvoltare. Pentru aceasta, însă, e nevoie de două elemente: investiţii (care nu pot veni decât din exterior) şi politici coerente. Cum cele din urmă lipsesc cu desăvârşire, deocamdată nici primele nu se înghesuie să apară. Însă politicile sunt mai uşor de schimbat decât situaţiile financiare. Odată schimbată direcţia, vor veni şi investiţiile în sectorul energetic. Care pot genera locuri de muncă, taxe pentru stat şi oportunităţi pentru afaceri conexe.

Dacă aceste două sectoare ies din amorţire, situaţia economică a cetăţeanului basarabean se poate îmbunătăţi sensibil în numai câţiva ani. Aceasta ar antrena creşteri şi în alte domenii (mobila, textilele, încălţămintea, materialele de construcţie), care depind, ca toate celelalte, de creşterea consumului.

Evident, însă, că o asemenea strategie economică nu poate fi edificată fără o perspectivă clară asupra a ce este şi ce doreşte să fie actuala Republică Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Mandrean Paul
23.05.2016, 10:40:50

Pentru ca viata cetatenilor basarabeni sa se imbunatateasca semnificativ, este necesar ca stabilitatea politica sa exista cu adevarat, concomitent cu stabilitatea interna. Ori cu trupe de ocupatie in tara, cu un sistem politic dominat de catre fortele pro-ruse si cu atatea tendinte de faramitare a statului, nu se poate asigura bunastare. Iar cu politicieni ca Dodon, Usatii, Nastase sau altii de teapa lor, nu se poate intrezari nimic bun in viitor.

+3 (3 voturi)
Cristian Saileanu
23.05.2016, 13:07:38

Balada Basarabiei de Cristian Sāileanu https://www.youtube.com/watch?v=_rquFtyyPSY Google: Rebetika kai alla: cantecul nr. 1 https://www.youtube.com/watch?v=_rquFtyyPSY – 101:45 (vocile trebuie sa fie “grozave”, din rārunchi; corul, legănat. Spre deosebire de cântecul grecesc, primele douā versuri vor fi bisate, vocea 1 şi vocea 2.) Vocea 1: Bātrânii ni i’aţi pribegit Hambarele ni le’aţi golit Vocea 2: În beciuri ne’aţi zvârlit pe toţi Ca sā nu’i luām de piept pe hoţi. Cor: Dar Basarabie în veci Din suflet mie mi’ai lipsit. Şi dac’ar fi s’aştept alt veac Ți’oi fi alāturi neclintit. Vocea 1: Cu cizma voastrā de muscal, Cu rāsuflarea de canal, Vocea 2: Cu spirt furat medicinal, Bāut în tropote de cal, Cor: Aţi nāpustit în ţara mea În dulce Basarabia. Şi’aţi pustiit ce’aveam mai sfânt În scumpul, bietul meu pāmânt. Vocea 1: Voi graiul mi’aţi shimonosit, Odoarele mi’aţi terfelit. Vocea 2: Aţi pângārit orice alcov În mânā c’un Kalaşnikov. Cor: Dar va veni şi ziua când Viţelul gras noi vom tāia. Şi’ai sā te’ntorci la sânul meu Frumoasā Basarabia.

+3 (3 voturi)
lupulescu grig
23.05.2016, 15:59:18

In mod mai mult decat evident singura sansa VIABILA pentru Moldova (Basarabia) se numeste ROMANIA....Dupa atatia ani de asa zisa independenta doua (+ una )concluzii sunt evidente: 1) falimentul ca stat al asa numitei republici moldovenesti.... 2) ingerintele Moscovei (in treburile interne ale Moldovei) sunt din ce in ce mai puternice si vor continua sa creasca...... 3) integrarea europeana a moldovei nu se poate realiza decat prin unirea cu ROMANIA Deci incepand de la vladica si pana la opinca, cu certitudine ca toti trebuie sa analizeze de o maniera PERTINENTA optiunea unirii cu Romania.......... VIRTUS ROMANA REDIVIVA.

+3 (3 voturi)
Corneliu Dusan
24.05.2016, 07:10:15

Grig, este absolut adevarat ce spuneti. Dl Voncu adreseaza subiecte in care nu are competenta, cum este chestiunea cu energia. Basarabia nu are resurse energetice si nici fonduri ca sa le importe. Dar textul este atat de slab ca nu prea merita comentat

+1 (1 vot)
Laurenţiu Faighel
23.05.2016, 16:40:05

Din păcate, cu aşa politicieni, Moldova nu are nici o şansă.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările