Actualitate

articolul anterior articolul urmator

28 de cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. În total, numărul celor infectaţi a ajuns la 177

0
26 Mar 2020 17:54:01
Autor: Iurii Botnarenco

Numărul celor infectaţi cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să crească. Ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat că pe parcursul zilei de joi, 26 martie, au fost confirmate alte 28 cazuri de infectare cu coronavirus. În total, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 177.

În 52 de cazuri este vorba despre importul de COVID-19 (Italia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Ucraina, Rusia, România şi Cehia) şi în 125 de cazuri vorbim de transmitere locală.

Viorica Dumbrăveanu a menţionat că din 25 din cei 177 de pacienţi nu mai au prezintă semne de îmbolnăvire şi că în curând aceştia ar putea fi externaţi.

Amintim că, începând cu 25 martie, accesul cetăţenilor este restricţionat în parcuri, terenuri sportive, de joacă şi în alte zone publice din oraşele şi municipiile Republicii Moldova, pentru a evita aglomeraţia, dar şi răspândirea COVID-19. Anunţul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, după şedinţa Comisiei situaţii excepţionale de luni, 23 martie.

Anterior, preşedintele Igor Dodon consideră că această tendinţă de creştere a cazurilor de COVID-19 nu este atât de rea şi că autorităţile estimau că vor fi mai multe cazuri la această oră decât cele confirmate deja.

„Noi suntem în aşteptarea şi înţelegem că pot să fie câteva sute de cazuri în următoarele săptămâni”, a spus Dodon.

Pe 18 martie, în Republica Moldova a fost înregistrat primul şi singurul deces provocat de coronavirus. Femeia avea 61 de ani şi se afla de mai multe zile în stare extrem de gravă. De asemenea, de două zile pacienta era conectată la respiraţie dirijată.

Pacienta avea si alte boli cronice, precum diabet zaharat de gradul doi etc. Femeia a revenit recent din Italia, unde şi s-a infectat. Aceasta nu a respectat regimul de carantină şi ar fi infectat mai multe persoane cu COVID-19. În rezultat, localitatea ei de baştină, satul Bălceana din Hînceşti, a intrat în carantină, după ce au fost depistate şase cazuri de transmitere locală a noului virus.

Parlamentul a votat marţi, 17 martie, introducerea stării de urgenţă în Republica Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, în contextul răspândirii coronavirusului. Astfel, Comisia pentru situaţii excepţionale va avea competenţe mai mari în vederea combaterii COVID-19, iar ordinele Comisiei vor fi obligatorii pentru autorităţile centrale şi locale, dar şi pentru cetăţeni.

Preşedintele Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către popor luni, 16 martie, în contextul răspândirii coronavirusului. Şeful statului a informat cetăţenii că Chişinăul s-a adresat partenerilor externi pentru ajutor, iar România, SUA, China şi Rusia deja au răspuns pozitiv la apelul conducerii Republicii Moldova.

Îcepând de luni, 16 martie, toate zborurile din Republica Moldova şi spre Republica Moldova au fost sistate. 
 
De asemenea, toate magazinele, cu excepţia celor care vând produse alimentare, au fost închise. Farmaciile şi staţiile PECO activează în regim normal. Toate restaurantele, barurile şi cafenelele suntînchise, cu excepţia celor care fac doar livrare la domiciliu.
 
În plus, au fost ănchise toate pieţele din ţară, indiferent de tipul acestora.
 
Aceste acţiuni vor dura până pe 31 martie.
 

Precizăm că şcolile şi grădiniţile au fost deja închise. Începând cu 15 martie sunt sistate toate cursele aeriene din Europa spre R.Moldova. Totodată, au fost anulate toate evenimentele culturale şi sportive. Sălile de sport şi alte zone de agrement rămân închise până pe 1 aprilie.

Autorităţile de la Chişinău au decis suspendarea tuturor activităţilor religioase. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că activitatea bisericelor va fi sistată pentru următoarele două săptămâni, din cauza răspândirii coronavirusului. Premierul a subliniat că anume în biserici se adună mai mulţi vârstnici, categoria de oameni care este mai supusă riscului de infectare cu noul virus. Bisericile însă au ignorat ordinul autorităţilor şi au contiuat slujbele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii