Actualitate

articolul anterior articolul urmator

4 discipline opţionale noi, propuse pentru anul şcolar 2019-2020

0
23 Aug 2019 09:42:24
Autor: Iurii Botnarenco

Membrii Consiliului Naţional pentru Curriculum din Republica Moldova au examinat şi aprobat curricula pentru 4 discipline opţionale: Educaţie pentru sănătate, (cl. V-XII); Geografie aplicată, (cl. V); Educaţie pentru media, (cl. X-XI) şi Învăţăm să vorbim argumentat, (cl. X).

 Astfel, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ poate fi extinsă şi diversificată. Elevii şi părinţii vor putea opta pentru studierea noilor discipline opţionale în anul de învăţământ 2019-2020. Disciplinele opţionale reprezintă componenta flexibilă a Planului-cadru de învăţământ şi contribuie la dezvoltarea unor competenţe transversale.
 
Curriculumul la disciplina opţională Educaţie pentru sănătate, (cl. V-XII) a fost revizuit şi pilotat în 22 şcoli pe parcursul anului de studii 2018-2019. Autorii au pus la baza curriculumului revizuit „sănătatea ca stare de bunăstare fizică, mintală şi socială totală, nu numai absenţa bolii sau a infirmităţii”.
 
Învăţăm să vorbim argumentat, (cl. X) este un curriculum pentru elevii din clasele de liceu. Crearea unor contexte de comunicare autentică, favorizante pentru dezvoltarea argumentaţiei, bazate pe efortul individual al elevului, pe calitatea şi diversitatea metodelor comunicative de predare şi pe corectitudinea comunicării în contexte reale – constituie elementele esenţiale ale curriculumului respectiv.
 
Curriculumul la disciplina opţională Educaţia pentru media, (cl. X-XI) va contribui la dezvoltarea competenţelor tinerilor de a se orienta corect şi a răspunde prompt la provocările lumii de azi.
 
Geografie aplicată, (cl. V) este un curriculum de aprofundare care va dezvolta competenţele elevilor de rezolvare a exerciţiilor practice, competenţa de investigare.
 
Menţionăm că lista disciplinelor opţionale propuse de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării poate fi accesată pe site-ul ministerului www.mecc.gov.md conform algoritmului: pagina educaţie, meniul învăţământul general, directoriul acte normative, subdirectoriul curriculum.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările