95 de ani de la Unire. Programul evenimentelor din Republica Moldova şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 27 martie se împlinesc 95 de ani de la adoptarea Declaraţiei  Sfatul Ţării privind Unirea cu România. Evenimetul va fi marcat atât în Basarabia, cât şi peste Prut.

Startul a fost dat astăzi, la Iaşi, cu manifestările organizate de Platforma Civică Acţiunea 2012. Acestea vor continua până la sfârşitul lunii martie.

Miercuri, 27 martie, în clădirea fostei reşedinţe a Sfatului Ţării, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, de la ora 11.30, va avea loc o conferinţă ştiinţifică, la care vor participa istorici români de pe ambele maluri ale Prutului. La dezbatere, organizată de Institutul de Istorie al AŞM, Filiala Iaşi a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ al Academiei Române, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău şi Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, va participa şi Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni.

Concert la Sala cu Orgă

Tot pe 27 martie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, Ambasada României şi IPNA Compania Teleradio-Moldova organizează un concert extraordinar dedicat lui George Enescu. Acum nouă decenii şi jumătate, orchestra condusă de maestrul Enescu a evoluat pentru prima dată la Chişinău, eveniment care a coincis cu ziua în care Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României. Concertul va fi susţinut de reputata violoncelistă Laura Buruiană şi de Orchestra Naţională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, şi va avea loc la Sala cu Orgă, începând la ora 18.00. Intrarea este liberă. 

Pe 26 martie, în incinta Palatului de Cultură de la Cahul, începând cu ora 19.00, va avea loc un concert al trupei Direcţia 5. Aceeaşi trupă va ajunge şi la Chişinău, pe 27 martie, la Teatrul „Eugen Ionesco“. Totodată, Teatrul Naţional ,,Vasile Alecsandri“ din Bălţi va găzdui la 29 martie piesa de teatru ,,Podu’“,  a îndrăgitului actor şi regizor Horaţiu Mălăele. Pe 30 martie, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, începând cu ora14.00, va avea loc spectacolul inedit ,,Lecţia de istorie: dacii şi romanii“.

Agendă încărcată şi peste Prut

Agenda evenimentelor organizate cu aceeaşi ocazie este plină şi în partea dreaptă a Prutului. În perioada 26-31 martie, în principalele oraşe din România, vor avea loc dezbateri,  flash mob-uri şi concursuri de artă, depuneri de flori, expoziţii de fotografie, dar şi concursuri de inteligenţă. Acţiunile se vor încheia în ultima zi a lunii martie cu manifestaţii la Biserica „Sfânta Treime“, din Alba Iulia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite