Actualitate

articolul anterior articolul urmator

În cazul Unirii cu Republica Moldova, România va trebui să negocieze cu Găgăuzia

10
17 Aug 2015 07:20:04
Autor: Vadim Vasiliu
Serghei Uzun - scriitor, scenarist, blogher, it-st din Republica Moldova. FOTO: facebook.com
Serghei Uzun - scriitor, scenarist, blogher, it-st din Republica Moldova. FOTO: facebook.com

Unul dintre cei mai citiţi bloggeri din Rusia, scriitorul Serghei Uzun locuişte în Chişinău şi publică la Moscova. Scriitorul găgăuz spune că poporul său a trăit cel mai bine pe timpul sovieticilor, iar jandarmul român rămâne o sperietoare promovată de bătrâni.

Serghei Uzun a tipărit trei cărţi la Moscova şi a fost publicat în alte 15 antologii. Specializat în proza scurtă, scriitorul explică cum a reuşit să fie editat la Moscova: „Editorul a avut o abordare foarte pragmatică: dacă bloggerul are 10.000 de cititori, pe care îi aveam eu, i se poate scoate o carte în 5000 de exemplare, dintre care 2000 se vor vinde sigur, iar acest lucru înseamnă că proiectul este viabil din punct de vedere economic”. Cu toate acestea, Serghei Uzun nu are ambiţii scriitoriceşti.
Uzun crede că zarva în jurul Găgăuziei apare anume la Chişinău, dar nu la Comrat. Iar despre mişcări separatiste nici nu poate fi vorba în Găgăuzia. „Noi găgăuzii, suntem oameni sănătoşi la cap. Noi suntem 150.000 de oameni, putem oare noi să constituim o ţară separată?”
 

Limba găgăuză există şi se dezvoltă

În cazul în care Parlamentul Republicii Moldova va decide să anuleze Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, găgăuzii vor reacţiona negativ, spune scriitorul. „Republica Moldova se autointitulează stat european. Există anumite acorduri, norme, Carta europeană. Dacă legea va fi anulată, acest lucru îi va înfuria pe găgăuzi. Nu înţeleg sensul acestei acţiuni”. 
Cu toate acestea, unul dintre motivele pentru oferirea Găgăuziei statutului de autonomie a fost diferenţa culturală a regiunii şi necesitatea de a dezvolta limba găgăuză. Dar în regiune nu există şcoli în limba găgăuză. Serghei Uzun crede că apariţia şcolilor găgăuze ar însemna auto-izolare. Din alt punct de vedere, şcolile găgăuze ar fi apărut, dacă nu ar fi fost problema cadrelor. Este nevoie de un matematician care va fi de acord să predea matematica în limba găgăuză şi să lucreze în regiune. O altă problemă este că limba găgăuză a trecut la grafia latină în 1996. Din această cauză nu sunt suficiente manuale, iar în Ceadîr-Lunga oamenii se indignează mai curând de predarea limbii găgăuze, decât a limbii române, din cauza lipsei de manuale. „Problema este că aceste lucruri se mişcă cu puterile a 150.000 de oameni. Din alt punct de vedere, a apărut presă în limba găgăuză, televiziune cu 70% din emisie în limba găgăuză, dezbaterele electorale în acest an au fost făcute parţial în limba găgăuză. Nu este posibil ca în 20 de ani să fie rezolvată problema lingvistică radical. Acest fapt se referă şi la dezvoltarea limbii române pe teritoriul Găgăuziei. Dar limba găgăuză este în viaţă şi este vorbită”.
 

Respingerea limbii române 

Până astăzi găgăuzii nu pot uita jandarmii români şi metodele de pedeapsă aplicate de ei. Jandarmii români sunt în continuare un fel de sperietoare pentru găgăuzi. Generaţia în vârsă povesteşte cum erau bătuţi de români, jandarmi şi profesori pe timpul României Mari. Merită a fi remarcat faptul că în acele timpuri, jandarmii foloseau metodele de „educaţie” faţă de toţi, însă moldovenii au uitat acest fragment din istorie. Găgăuzii însă nu le uită. Serghei Uzun a încercat să răspundă la această întrebare: „Adevărul este că atunci când a căzut Uniunea Sovietică, România şi Moldova s-au apropiat. S-au deschis frontierele, au început relaţiile comerciale. În Găgăuzia aceste procese nu au avut loc, nu au fost profesori din România. Moldovenii au înţeles că românii sunt altfel, deoarece ei au văzut oameni moderni, însă în Comrat nu s-a întâmplat asta. Acolo continuă respingerea stereotipică a tot ceea ce este român, iar noua Românie nu a apărut în regiune. Unica informaţie sunt povestirile buneilor, dar nu toate poveştile sunt negative”.
O altă problemă, potrivit scriitorului, constă în faptul că găgăuzii au perceput foarte negativ această schimbare „bruscă” a identităţii, „când moldovenii au devenit peste noapte români”. Atunci s-ar şi fi produs dezbinarea. „Se vorbeşte despre faptul că în campania împotriva Găgăuziei nu veneau moldovenii, dar românii”.
 

Puterea sovietică, mai bună

Acum 70 de ani s-a desfăşurat deportarea în masă a familiilor de basarabeni realizată de regimul stalinist. Serghei Uzun vorbeşte despre faptul că printre deportaţi au fost şi găgăuzi, însă mult mai puţini decât moldoveni. „Familia bunicii mele a fost deportată în Kazahstan. Însă eu am întâlnit urmaşii deportaţi şi ei mi-au spus că poate e bine că au fost deportaţi pentru că a urmat foamea anilor 46-47. Foametea ca tragedie a depăşit deportările”. 
Cu toate acestea, găgăuzii nu văd cu ochi buni vremurile administraţiei româneşti. şi dacă ar avea de ales între epoca sovietică şi administraţia română o vor alege pe prima, în pofida represiunilor, deportărilor şi foametei. „Impresia pe urma administraţiei româneşti este mult mai proastă. Aici joacă rolul şi faptul că educaţia şi serviciile medicale au devenit accesibile anume în timpul puterii sovietice. A apărut un fel de stabilitate socială. Găgăuzii niciodată nu au trăit mai bine ca pe timpul puterii sovietice”.  Este demn de remarcat faptul că în timpul Rusiei Ţariste, găgăuzii au fost scutiţi de taxe, impozite şi serviciu militar timp de 60 de ani, anume pentru a dezvolta regiunea.
 

Unirea cu România

În februarie 2014 în Găgăuzia a avut loc un referendum legislativ şi consultativ unde majoritatea locuitorilor regiunii au votat în favoarea dreptului la autodeterminare externă. Dacă Moldova îşi va pierde independenţa, găgăuzii, potrivit referendumului nerecunoscut de puterea centrală, ar avea dreptul la autodeterminare. 
„Vectorul politicii externe se referă la referendumul consultativ, care poate fi desfăşutrat în orice sat. Dacă Moldova se va uni cu România, găgăuzii vor lua o decizie care nu va fi în favoarea Moldovei. Sunt clare plusurile oamenilor care vor unirea, însă nu sunt clare plusurile pentru găgăuzi. Noi vorbim ipotetic. Din acest punct de vedere, România şi Moldova ar trebui să ajungă la anumite negocieri cu Comratul. Ei trebuie să le spună Găgăuziei că aceasta îşi păstrează autonomia şi să-i explice plusurile. Este nevoie de o politică echilibrată”. 
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Alexandru Doca
17.08.2015, 08:07:34

UN neopropagandist al imperialismului rusesc. Si...nu spune nimic de "mama Turcia ",fiind atasat /credincios mamei Rusia ! Despre Romania ,Moldova ce sa spuna, ca-i "asupreste pe gagauzi ". Si omite/neaga /uita sa vorbeasca despre faptul ca gagauzii au fost colonizati recent si nu pot emite pretentii de autonomie asupra unui teritorii care nu le apartine ! Au atata autonomie-administrativa teritoriala cat au si celelalte entitati teritoriale moldovenesti ...si nimic mai mult ! Pot fi f. usor combatuti ,fiindca sunt intr-o enclava -Moldova si n-au iesire la Rusia ! Nivelul de dezvoltare al zone este f. scazut,ei sunt ramasi prin anii 1917...numai ca in loc sa se preocupe de ridicarea nivelului lor de civilizatie -dezvoltare ,ei se agita pe probleme de autonomie si de beligeranta contra rep. Moldova si Romaniei. Si nu prea sunt bagati in seama . Doar de serviciile rusesti care finanteaza,pun in opera un conflict fara logica pt. gagauzi. Pt. rusi ,da :"Divede et impera ! "

+2 (4 voturi)
ion sbucium
17.08.2015, 08:18:10

Iar in cazul "unirii" cu Marte, va trebui sa "negocieze" cu Sarurn si Jupiter. - Domnilor, ati recunoscut ODATA in 1991 INDEPENDENTA NATIONALA si SUVERANITATEA STATALA a R.Moldova - fata de orice stat de pe glob, inclusiv fata de Rusia si Romania - GATA! PUNCTUM! N-aveti dreptul de a pune in DISCUTIE orice subiect care se atinge de SFANTA-SFINTELOR - LIBERTATEA si INDEPENDENTA unui Stat, Natiuni, Popor. Precum MAMA, care va dat viata - nu poate fi "negociata", "schimbata", "vanduta" etc. la fel e si SFANTA LIBERTATE oada cucerita, dedclarata si consfintita in Constitutie is orice ACTIUNI de acest gen sunt ANTI-CONSTITUTIONALE si Justitia ar trebui sa deschida dosare si sa-i puna la racoare pe oricine indrazneste sa scoata de vanzare un bun ce apartine Poporului, Tarii - LIBERTATEA, INDEPENDENTA. Imaginati-va ca cineva ar recomada Romaniei sa se uneasca cu vreun careva stat si inainte de "unire" ea numaidecat sa negocieze cu "Tinutul secuiesc". E ILEGAL, ANTI-CONSTITUTIONAL si OFENSATOR! Daca Romania nu mai recunoate si nu mai doreste sa respecte Independenta Nationala a R.Moldova - ar trebui oficial sa DENUNTE, sa retraga decizia sa din 1991, dar sa nu intreprinda in mod DUPLICITAR actiuni NELOIALE fata de aceasta independenta si acest stat - R.Moldova - cum sunt "proiectele" de "reintregire", "unire" care nu prevad decat MOARTE, NIMICIREA, LICHIDAREA R.Moldova, adica sunt o forma vualata, camuflata de COTROPIRE, OCUPATIE, SUBJUGARE, ANEXARE a teritoriului national al unui alt stat. Toti COTROPITORII declarau va vin sa faca "bine", sa "ELIBEREZE", sa "SALVEZE", sa "UNEASCA" etc., nimeni nu declara pe fata ca este un AGRESOR, un DUSMAN, un CRIMINAL, un UCIGAS, un INROBITOR, un HOT si JEFUITOR de pamant, averi si munca straina.

-4 (6 voturi)
Sunteţi Abjecţi
17.08.2015, 08:54:05

Aveți voi ceva cu "PUNCTUM" ăsta... v-a căzut cu tronc latina sau vă "gâdilă" urechea într-un mod mai "altfel"? Mai era o baragladină manelistă care o ardea cu din astea... E un fel de "AM ZIS!" al "stataliştilor" sau ce? Te zbuciumi degeaba, nu vine nimeni, bre, să vă ia cu japca. Nu de peste Prut, oricum. Întoarce-te, vezi prin partea cealaltă, v-au lăsat fără bani până una, alta. "HOWGH!"

+4 (4 voturi)
ion sbucium
17.08.2015, 08:50:33

"Adevarul.md" continuie sa uimeasca apeland des, foarte des, la "opniile" unor "experti" ne-experti, OSTILI fata de a ASOCIEREA R.Moldova la UE, inclusiv din Transnistria. Sa fie, oare, "blogherii", agentiile, publicatiile ruse, proruse si cele ale seprataistilor transnistreni si gagauzi cele mai credibile surse de informare pentru redactia "adevarul.md"? Ori poate acolo sunt si alt gen de "surse" - mai consistente, mai profitabile, convertite bancar? Imaginati-va ca ziarele de la Chisinau saptamanal ar publica materiale despre Romania in baza opiniilor, viziunilor "autonomistilor"din "Tinutul Secuiesc" sau ale "ultranationalistilor" din Ungaria - var placea? Si astea se intampla la o publicatie ACREDITATA pe tetritoriul suveran al R.Moldova, OBLIGATA sa respecte prioritar legislatia si Constitutia tarii-gazde, cea a R.Moldova, sa nu intreprinda actiuni anti-statale, anti-constitutionale etc. - Cu adevarat R.Moldova e un stat "ocupat" si se stie de catre cine...

-3 (3 voturi)
Basarabean Deportatul
17.08.2015, 09:41:58

România a alocat bani peste 25 mln Euro pentru sistemul de educație din R. Moldova. Tare lăudata Ministru Educației Maia Sandu a lichidat unicul gimnaziu, în rază de 60 km din zona rusificată de ăgăuzi și bulgari, cu predare în limba română din s. Valea-Perjei, Taraclia, și a alocat bani pentru repararea instituțiilor de educație a antiromânilor găgăuzi și bulgari. În autobusile școlărești cadonate de România găguzilor și bulgrilor este lenta ”Sf. Gheorghe”. СПАСИБО МАЯ САНДУ !!!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)