Actualitate

articolul anterior articolul urmator

În ce mod îşi vor relua activitatea grădiniţele din R. Moldova

0
13 Jul 2020 14:04:33
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Grădiniţele îşi vor relua activitatea etapizat, cu un număr mai mic de copii şi cu un program mai scurt. Iniţial vor reveni copiii din grupele pregătitoare, iar ulterior, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, treptat vor fi admişi şi copiii de vârste mai mici.

La intrare, copiilor le va fi verificată febra, personalul grădiniţei va purta măşti, mănuşi, halate, iar părinţii nu vor fi admişi în clădirea instituţiilor de învăţământ. Conducerea Primăriei capitalei a inspectat astăzi, 13 iulie, două grădiniţe pentru a vedea cât de pregătite sunt acestea pentru redeschidere, transmite IPN.

Adela Podşivalova, directoarea Grădiniţei nr.175 din capitală, a declarat că la început îşi vor relua activitatea doar trei grupe a câte zece copii, toţi cu vârstele cuprinse între şase şi şapte ani. În opinia sa, astfel revenirea va fi mai uşoară, întrucât copii din grupele pregătitoare sunt mai responsabili, chiar şi cunosc despre pandemie. Mesele şi paturile au fost amplasate la distanţă de circa un metru.

Directoarea spune că, potrivit regulamentului, preşcolarii trebuie să se afle la grădiniţe între cinci şi şapte ore. Părinţii vor aduce şi vor lua copiii de la grădiniţă conform unui grafic elaborat de administraţie, astfel încât să fie evitate aglomeraţiile. În proporţie de 90%, copiii se vor afla afară, iar în aceste perioade vor fi efectuate lucrări de dezinfectare.

Eugenia Ropot, directoarea Grădiniţei nr. 156, susţine că, de regulă, instituţia era frecventată de circa două sute de copii. În primă etapă vor reveni circa 20 de copii, care vor fi împărţiţi în două grupe. La intrarea în instituţie au fost aplicate marcaje, iar părinţii nu vor avea acces în interior. Asistenta medicală le va verifica copiilor febra.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a reiterat că decizia cu privire la data exactă a redeschiderii urmează să fie aprobată la nivel naţional. Reluarea activităţii se va realiza etapizat. Din start vor fi încadraţi doar copiii din grupa pregătitoare, iar săptămânal vor fi reîncadrate şi celelalte categorii de vârstă. Astfel, nu vor fi supraîncărcaţi angajaţii grădiniţelor.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că au fost alocaţi peste patru milioane de lei pentru dotarea grădiniţelor cu dezinfectanţi, mănuşi, măşti etc. Acestea ar urma să ajungă pentru cel puţin pentru două luni.

Cât priveşte reparaţiile, în 31 de grădiniţe acestea au fost finalizate, iar în alte 52 de instituţii lucrările se apropie de sfârşit. În cazul a opt grădiniţe urmează să fie încheiate contracte pentru desfăşurarea lucrărilor. În total, municipalitatea a alocat 100 de milioane de lei pentru reparaţia instituţiilor de învăţământ.

https://www.ipn.md/ro/in-ce-mod-isi-vor-relua-activitatea-gradinitele-7967_1074831.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii