În cel mult trei luni, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În maxim trei luni primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în Republica Moldova, iar din toamna 2021 ar putea demara un program naţional accesibil de vaccinare. Este opinia şefului adjunct al Direcţiei municipale în sănătate, Boris Gîlca, trasmite IPN.

„Trebuie să ne securizăm cu vaccinuri conforme din toate sursele şi de la toţi producătorii validaţi. La prima etapă vaccinul va ajunge de la Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări (până la 20% de vaccinuri gratuite). O anumită cantitate va fi donată Republicii Moldova de România (din cantitatea parvenită României de la UE). Restul dozelor trebuie să le procurăm - gradual, în cantităţi mici, de la orice producător eligibil (şi la care Republica Moldova va avea acces), prin comunicare eficientă la nivel interguvernamental, pleadorie diplomatică şi asigurare de parteneriate strategice”, se arată într-o postare a acestuia pe Facebook.

Boris Gîlca susţine că accesul la vaccinarea anti-COVID-19 va fi absolut gratuit pentru toţi. Dar, pentru vaccinarea anti-coronavirus trebuie definitivate şi aprobate câteva instrumente strategice eficiente. Potrivit lui, deja circa două milioane de persoane au primit vaccinul. Vaccinurile validate prezintă un profil de eficienţă imunologică şi de siguranţă excelentă. Boris Gîlca scrie că pe lista de aşteptare, spre validare finală în studiile clinice, sunt şi vaccinurile anti-coronavirus de la un producător din Rusia, dar şi trei producători din China. „Cererea în lume la aceste vaccinuri este enormă şi nemaiîntâlnită. Puterile mari, cu regret, au la moment acces prioritar la vaccin comparativ cu puterile mici”, regretă şeful adjunct al Direcţiei municipale în sănătate.

Boris Gîlca precizează că pentru imunitate colectivă ar trebui vaccinate cel puţin 70% din populaţie, ceea ce înseamnă o necesitate de circa 1,5 milioane de doze. „Până atunci, purtăm obligatoriu şi corect masca de protecţie, ne asigurăm de distanţa fizică şi socială, ne spălăm cât mai des pe mâini, iar sărbătorile le celebrăm acasă în familii restrânse”, îndeamnă Boris Gîlca.

De pe 27 decembrie, toate ţările UE, inclusiv România, au început vaccinările anti-COVID.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite