Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Şefi noi la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS)

6
25 Jun 2019 17:19:06
Autor: Dan Anghel
FOTO Unimedia.md
FOTO Unimedia.md

Directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Esaulenco, a fost confirmat de Parlament în funcţia de director al instituţiei, pentru un mandat de 5 ani. La propunerea noului director, Artur Gumeniuc, consilier prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a fost numit director adjunct al instituţiei, transmite IPN.

Până să-i fie supusă votului candidatura, deputatul democrat Igor Vremea l-a întrebat pe Alexandru Esaulenco dacă a identificat în activitatea sa elemente de război hibrid pe teritoriul Republicii Moldova şi ce măsuri ar întreprinde pentru a contracara acest lucru. Alexandru Esaulenco i-a răspuns că „elemente ale unui război hibrid se cristalizează, dar SIS are ca scop gestionarea inteligentă a acestor riscuri care ar putea afecta securitatea naţională”.
 
La întrebarea deputatului Lilian Carp, din fracţiunea PAS, Blocul ACUM, privind rolul său în expulzarea celor şase cetăţeni turci, în septembrie anul trecut, noul şef de la SIS a remarcat că pe atunci coordona activitatea altei direcţii. El a mai spus că SIS a lansat o anchetă pe acest caz, iar rezultatele vor fi prezentate Parlamentului în termen de nouă zile.
 
În aceeaşi şedinţă a Parlamentului, deputaţii au votat în lectura a doua schimbarea modului de numire şi demitere a directorului SIS. Acesta va fi numit de şeful statului şi confirmat de Parlament.
 
Actualmente, directorul SIS este numit în funcţie de Parlament, la propunerea a cel puţin 10 deputaţi, cu avizul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

alaiba timofei
25.06.2019, 18:27:48

nebunii de Maia si Andrei au cedat Rusiei oferit control asupra Moldovei... atât ne costă setea lor de putere și funcții!

-1 (1 vot)
giulianni_007
25.06.2019, 19:47:48

Te inseli,nu a cedat nimeni nimic alianta s-a facut temporar ca Plahotniuc hotul miliardului sa poata fi inlaturat,oaie troll pedist !!! ACUM si PSRM au intentii diferite de aceia peste citeva luni se vor organiza alegeri anticipate,pe sistemul vechi libere si oneste,nu mixte cu transnistrieni platiti trimisi de PD sa-i aleaga !!!Apropo PDM pana atunci va fi istorie nu vor obtine mai mult de 2% !!!

Jr Proxi
25.06.2019, 18:28:32

oameni devotati lui Dodon, Sandu si Nastase.

-1 (1 vot)
zbucium ion
25.06.2019, 20:41:09

"Maurul" Sandu demite pe un cap pe toti delaolalta - asta ii este specialitatea, placerea sadista de "dezoligarhizator", iar Dodon si Kozak instaleaza oamenii Moscovei - tot felul de Iaroslavi, Esauli etc..

-1 (1 vot)
zbucium ion
25.06.2019, 20:51:17

Evident, R. Moldova si Sandu n-au nevoie in fruntea la SIS de un specialist in contraspionaj extern. SIS-ul moldovenesc va furniza date din regiune legate de SUA si NATO serviciilor secrete ale Rusiei, va fi o filiala a serviciilor Moscovei, dirijata de Patrusev si Kozak. Bazele americane si NATO din Romania vor fi in vizorul SIS-ului lui Esaulenco si Dodon.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)