Şeful Stratfor: UE este o iluzie. Rusia se clatină. Republica Moldova ce face?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geostrategul american George Friedman, fondatorul şi preşedintele Sratfor
Geostrategul american George Friedman, fondatorul şi preşedintele Sratfor

Preşedintele fondator Stratfor George Friedman a susţinut că viitorul regional şi politic al Republicii Moldova poate fi alături de România, fie că vorbim despre unire sau despre aplicarea modelul austriac - ori poate fi cu Rusia şi cu toate slăbiciunile sale istorice.

Prezent la deschiderea filialei Chişinău a Fundaţiei Universitare a Mării Negre, George Friedman a precizat că această decizie stă la baza formării unei naţiuni şi nu doar a unui stat, subliniind că doar Republica Moldova se poate hotărî dacă vrea să facă istorie sau nu. În opinia sa, Republica Moldova este foarte tentantă în acest moment, dar atenţia trebuie focalizată pe Kiev, chiar dacă Uniunea Europeană întampină dificultăţi majore şi Rusia se clatină.

George Friedman a insistat în prezentarea sa asupra realităţilor, subliniind că trebuie să avem grijă cu visele şi ideologia la fel demult cum trebuie să avem grijă prin estimările de bine sau de rău pe care le realizăm fără nuanţe. În opinia sa, trebuie să vorbim despre ce există, nu despre ce ne dorim să fie: ”Nu trebuie să punem întrebarea Criza Mării Negre este bună sau rea? deoarece dacă punem întrebarea greşită nu ne putem aştepta să găsim răspunsul corect. Ce viitor are Rusia în acest ochi al uraganului care este Marea Neagră?”.

“De la Baltica la Marea Neagră există o diagonală care trece prin Republica Moldova şi stabileşte graniţa geopolitică dintre două peninsule, cea europeană şi Rusia. Rusia vrea să se proteje de Napoleoni sau Hitleri de aceea strategia este să înainteze spre vest şi să-şi formeze zone tampon” a mai precizat Friedman. Potrivit prezentării sale, Rusia a eşuat în a menţine unitatea să teritorială, moştenirea sa istorică cea mai de preţ. Friedman a insistat asupra vulnerabilităţii Rusiei: “Întrebarea Rusiei astăzi este simplă: care este tamponul din noi şi NATO, dintre noi şi Uniunea Europeană? Rusia nu este o entitate coerentă, ea este o entitate vulnerabilă şi Rusia cunoste bine acest lucru”.

Putin în pericol, Rusia slabă

Preşedintele fondator Stratfor a declarat că Putin îşi doreşte o economie care funcţionează cu o restaurare a puterii regionale a Rusiei, dar nu crede că vrea reîntregirea URSS-ului deorece raţiunea imperială costă mai mult decât face în realitate. Friedman a afirmat că strategia Rusiei conţine o încărcătură negativă care invocă o geopolitică proprie exclusivistă, de a nu face parte din strategia vestică”. Prezentarea sa s-a focalizat asupra Ucrainei şi Rusiei, care sunt în legături economice puternice, mai ales că prin Ucraina există un canal de tranzit a energiei ruseşti. Friedman a explicat cadrul internaţional afirmând că “fără Ucraina strategia Rusiei se prăbuşeşte deoarece SUA nu are nici un interes să distrugă Rusia şi din acest motiv nu le pasă cine conduce Kievul. Ucraina nu este guvernată în acest moment”.

Coşmarul Moscovei

Friedman a descris cosmarul lui Puţin: “Imaginaţi-vă toate ţările baltice în NATO, Ucraina să discute cu NATO, în Ucraina să existe organizaţii civile puternice care să militeze pentru respectarea drepturilor omului. Acesta este coşmarul lui Puţin, care nu are un plan strategic de lungă durată pentru Rusia şi acest lucru afectează relaţiile economice ale oligarhilor strânşi în jurul lui”. Din perspectiva sa, SUA a testat limitele puterii ruse şi acum aşteaptă evoluţiile din Kiev. Previziunile sale indică că economia Rusiei se va prăbuşi la fel cum puterea lui Putin va cunoaşte limite, deoarece Rusia nu se poate conduce în felul în care este condusă multă vreme.

În viziunea sa, SUA poate trăi cu Ucraina sub tutela Rusiei, dar nu poate trăi cu frica unei alianţe între Germania şi Rusia, în schimb o alianţă între China şi Rusia reprezintă o cooperare posibilă dar dificilă şi mai ales deficitară pe latura geopolitică. În ceea ce priveşte România, Friedman a precizat că SUA nu are vreun interes colonial ci o cooperare cu beneficii mutuale accentuând faptul că SUA nu vrea o criză şi România nu trebuie să-i ofere lui Putin un pretext ca să iniţieze o criză. În opinia sa, România poate deveni o legătură culturală şi politică între Polonia şi Turcia, state care întâmpină dificultăţi în cooperarea bilaterală.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, a subliniat că în Republica Moldova nu se face politică, se face geopolitică, iar partidele nu sunt politice, sunt geopolitice, accentuând că acest vector de dinamică Est-Vest este foarte important pentru securitatea regională. Potrivit acestuia, acest vector indică direcţia pe care Republica Moldova o va lua. Dan Dungaciu a prezentat metoda geopolitică a lui Friedman precizând că “Globul de cristal este metoda de lucru a agenţiei Stratfor care pleacă de la fapte, de la evoluţiile lor. Există political correctness, nu şi geopolitical correctness”. În opinia sa, inserţia geografiei în istorie prin realismul organic specific lui Friedman se dovedeste utilă în întelegerea geopoliticii la nivel mondial. “Marea Neagră încă este albastră şi coloratură acestui bazin se schimbă după tensiunile din Ucraina deoarece tot ce se întâmplă se reduce la securitate”, a mai adăugat Dungaciu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite