Şoferii din stânga Transnistria ar putea obţine dreptul de circulaţie în traficul internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijloacele de transport ale cetăţenilor domiciliaţi în regiunile din stânga Nistrului ar putea avea dreptul de circulaţie în trafic internaţional. Parlamentul a examinat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport, transmite IPN.

Astfel, mijloacele de transport, inclusiv remorcile, motocicletele şi bicicletele cu motor auxiliar, vor putea obţine plăci cu număr de înmatriculare neutru, fără simbolica Republicii Moldova, pentru circulaţia în trafic internaţional. Acestea vor fi eliberate de subdiviziunile Agenţiei Servicii Publice a Republicii Moldova, la oficiile deschise în oraşele Bender şi Râbniţa, fără achitarea drepturilor de import şi fără prezentarea obligatorie a actelor vamale.

Vor putea fi înmatriculate mijloacele de transport, aflate în proprietate până la data de 24 aprilie 2018 şi care sunt, în prezent, înmatriculate în unităţile administrativ- teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender. Totodată, proprietarii vor prezenta documente confirmative care atestă domiciliul persoanei şi a dreptului de proprietate, însoţite de o declaraţie scrisă pe propria răspundere a solicitantului cu privire la veridicitatea informaţiilor.

Proiectul de lege mai prevede că mijloacele de transport înregistrate, în baza acestor prevederi, pot fi înstrăinate către persoanele cu domiciliu în localităţile din stânga Nistrului sau mun. Bender sau persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender fără achitarea drepturilor de import.

În cazul în care mijloacele de transport sunt înstrăinate persoanelor cu domiciliu în localităţile din dreapta Nistrului, înregistrarea noului proprietar se va efectua cu condiţia că mijlocul de transport nu este prohibit de a fi introdus pe teritoriul Republicii Moldova şi cu achitarea drepturilor de import.

Ion Casian, deputat PL, în luarea sa de cuvânt a menţionat că proiectul de lege a apărut peste noapte şi nu este în interesul întregii societăţi. Proiectul nu contribuie la rezolvarea conflictului transnistreană şi recunoaşte suveranitatea regimului separatist. „Această pseudo-decizie este una capcană, deoarece oferă drept deplin pentru înmatricularea automobilelor în alt regim fiscal şi vamal - cel specific regiunii transnistrene. Prin astfel de proiecte se subminează suveranitatea Republicii Moldova şi astfel este legiferat regimul de la Tiraspol, prin politica paşilor mici”, a spus deputatul PL.

Deputatul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că iniţiativa este salutabilă, deoarece cetăţenii din Transnistria sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Astfel, peste 300 de mii de cetăţeni moldoveni care nu au posibilitatea să se deplaseze peste hotare cu transportul personal în traficul internaţional, vor avea posibilitatea să o facă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite