Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Şoferul camionului care a încercat să introducă în R. Moldova 1,6 milioane de euro riscă până la zece ani de închisoare

0
3 Jun 2020 10:49:03
Autor: Iurii Botnarenco
Vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni, după ce au depistat circa 1,6 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR
Vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni, după ce au depistat circa 1,6 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în instanţă dosarul penal de învinuire a şoferului camionului care a încercat să introducă ilegal în R. Moldova, prin vama Leuşeni, suma de peste 1,6 milioane de euro.

Bărbatul are vârsta de 36 de ani şi este din Chişinău. Acestuia i se incriminează tentativa de contrabandă, comisă în calitate de autor. 

Aşa cum fapta a fost comisă la punctul vamal Leuşeni, conform competenţei teritoriale, procurorii au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Hânceşti, sediul central. În ceea ce priveşte beneficiarul şi organizatorul schemei de contrabandă, dosarul penal a fost disjuns într-o procedură separată, iar investigaţiile continuă, de comun cu Serviciul Vamal.
 
Pe lângă suma de bani nedeclarată, învinuitul nu a declarat nici alte bunuri transportate – utilaj tehnic (ştanţe şi cuţite pentru ştanţe) folosit la tăierea hârtiei şi cartonului, astfel încât suma totală a tentativei de contrabandă, la care se adaugă camionul (cap-tractorul) sechestrat, depăşeşte 1 milion 650 mii de euro.
 
În cazul în care în instanţa de judecată va fi demonstrată vinovăţia bărbatului, care în prezent se află în arest la domiciliu, acesta riscă pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de la 3 la 10 ani, inclusiv cu confiscarea bunurilor în folosul statului.

Pe 18 aprilie, vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni, după ce au depistat circa 1,6 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR, care se îndrepta spre Republica Moldova din România.

Pe 11 mai, într-un reportaj exclusiv pentru PROTV Chişinău, apare un tânăr pe numele Adriano Dulgher, de 34 de ani, din Republica Moldova, care susţine că are un restaurant la Londra (Adrian`s Bar & Bistro) şi afaceri în domeniul construcţiilor în Africa. Totodată, acesta pretinde că cele 1,6 milioane de euro capturate de vameşi în vama Leuşeni, pe 18 aprilie, i-ar aparţine. El afirma că banii, găsiţi ascunşi într-un TIR, nu au fost declaraţi în vamă pentru că dânsul nu ar fi ajuns la timp în R. Moldova din cauza pandemiei COVID-19. În plus, Dulgher mai spune că banii nu au nimic cu schemele de contrabandă cu ţigări şi cere statului să-i restituie 1,6 milioane de euro.

Adriano Dulgher a venit să-şi revendice banii abia peste trei săptămâni de la captura record reuşită de vameşii moldoveni, timp în care în spaţiul public a fost lansată informaţia că în spatele contrabandei cu 1,6 milioane de euro ar sta Vladimir Mardar, un cetăţean urmărit anterior penal în România pentru contrabandă cu ţigări, însă achitat de justiţia din R.Moldova.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările