Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Academia Română: Promovarea ideii de limbă moldovenească este o manipulare ideologică pe care comunitatea internaţională nu o va accepta niciodată

26
30 Jan 2020 13:56:10
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO exclusivenews.ro
FOTO exclusivenews.ro

Academia Română a anunţat joi, 30 ianuarie, că a luat act, cu îngrijorare, de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova şi în alte regiuni vecine locuite de români, noţiunea inexistentă de „limbă moldovenească“, susţinută odinioară de propaganda sovietică şi reluată, astăzi, de către anumite cercuri interesate politic.

„Limba română, de mai bine de două secole încoace, este studiată sistematic de către lingviştii români şi străini, care au stabilit exact statutul şi rolul său. Limba română este cea mai răsăriteană limbă romanică, are patru dialecte şi mai multe graiuri. Dialectele limbii române sunt cel daco-român, cel aromân (macedoromân), cel meglenoromân şi cel istroromân. Baza limbii române este formată din dialectul daco-român, singurul vorbit la nordul Dunării, şi care este, pentru marea parte a opiniei publice, limba română propriu-zisă”, se spune într-un comunicat de presă emis de Academia României.

Potrivit documentului, graiurile limbii române nord-dunărene sunt numeroase, expresive, bogate în regionalisme: graiul ardelenesc (transilvănean), bănăţean, bihorean (crişean), maramureşean, moldovean, muntean, oltean etc. 

„Graiul moldovean (moldovenesc) este acela vorbit între Carpaţi, la vest, Nistru (pe alocuri şi dincolo de Nistru), la est, Ceremuş, la nord şi Milcov, Dunăre şi Gurile Dunării, la sud. Prutul nu reprezintă o graniţă lingvistică sau dialectală şi, în consecinţă, limba vorbită de o parte şi de alta a acestui râu este aceeaşi, anume limba română. Graiurile limbii române asigură unitatea limbii şi sunt inteligibile tuturor românilor. Limba literară, născută din secolul al XVI-lea încoace, este limba standard care se învaţă în şcoală şi care subliniază – în România, în Republica Moldova şi oriunde în afara acestor state – patrimoniul lingvistic comun”. 

Academicienii afirmă că graiul moldovenesc nu se opune în niciun fel unităţii limbii române, aşa cum noţiunile de moldovean şi de român nu se contrapun, ci se completează. Oltenii, maramureşenii, bănăţenii etc. sunt, în acelaşi timp, şi români, aşa cum majoritatea moldovenilor sunt moldoveni şi români concomitent. 

„La fel, bavarezii sunt germani, toscanii sunt italieni şi normanzii sunt francezi deopotrivă. Mai mult, chiar dacă Elveţia este stat, nu există vreo limbă elveţiană inventată din motive politice. Austria are o statalitate veche şi recunoscută, dar limba studiată în şcolile austriece nu este austriaca, ci germana. Nici limba franceză studiată în Belgia nu se cheamă belgiană. Învăţaţii moldoveni, de la Miron Costin şi Dimitrie Cantemir până la Mihai Eminescu şi Alexandru Philippide, au folosit constant noţiunea de limbă română şi nu pe cea de „limbă moldovenească“. Cei mai importanţi teoreticieni ai numelor de român (românesc) şi România au fost moldovenii. Patria, pentru Eminescu, nu era Moldova, ci România, fapt pentru care a scris: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!“. Este adevărat că astăzi există statul, recunoscut în plan internaţional, Republica Moldova, dar limba majorităţii populaţiei sale este limba română, exprimată în frumosul grai moldovenesc”, se spune în document. 

Academicienii susţin că istoria şi realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omeneşte posibil, iar acest adevăr vorbeşte clar şi fără echivoc despre limba română, vorbită şi scrisă cu alfabet latin pe ambele maluri ale Prutului. 

„Noţiunea de „limbă moldovenească“, dincolo de inexistenţa realităţii pe care tinde să o denumească, intră în contradicţie cu întreaga istorie culturală a regiunilor răsăritene ale spaţiului locuit de români şi ameninţă să excludă din zestrea spirituală a ramurii răsăritene a poporului român pe cei mai mari scriitori ai săi, care s-au considerat invariabil români şi care au scris exclusiv în limba română. A promova ideea unei limbi „moldoveneşti“, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realităţi culturale şi identitare documentată în toate sintezele lingvistice, istorice şi literare, ci şi o manipulare ideologică pe care comunitatea internaţională nu o va accepta niciodată. Limba unui popor e parte definitorie a identităţii sale; de aceea, instrumentalizarea ei ideologică prin politici lingvistice tendenţioase nu poate modifica o realitate care se sprijină pe o tradiţie de secole şi mai ales nu poate anula o identitate pe care românii din Republica Moldova o simt ca definitorie: aceea a apartenenţei la spaţiul lingivistic şi cultural românesc”.

Academia Română a anunţat că sprijină necondiţionat poziţia Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, a institutelor sale de profil, privitoare la statutul limbii române ca limbă istorică şi oficială a statului. 

„În lumina acestor considerente, Academia Română solicită expres autorităţilor Republicii Moldova să păstreze în uz oficial noţiunile corecte şi consacrate de „limba română“ şi de „istoria românilor“, ca fiind singurele valabile pentru denominarea realităţilor pe care le cuprind”, se mai menţionează în document.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Vasile Naftuli
30.01.2020, 16:11:11

Academia Română s-a exprimat corect, dar interesele „politice” s-ar putea să mai găsească susținători ai limbii „moldovenești”, poate și cu grafie slavonă.

-1 (1 vot)
Amicus Plato
30.01.2020, 16:47:52

Acești descreierați trebuie aduși în fața comunității internaționale pentru incitarea la genocidul cultural al neamului moldovenesc. E timpul ca problema acestui popor artificial, bolnav, etnocidar - așa-zisul popor român - să fie adusă în fața comunității internaționale. Iată cum este definit genocidul cultural numit și etnocid, lucru pe care România și agenții ei din statul capturat așa numit moldovenesc îl pun în aplicare de 30 de ani. Același lucru a avut de altfel loc și în perioada interbelică, dar atunci Moldova fiind ocupată direct, au fost aplicate toate elementele genocidului cultural: transferuri de populație/colonizări, jafuri, activități susținute pentru a-i lipsi de integritatea lor ca popor distinct, identitatea lor etnică și valorile culturale În școli copiii moldoveni îndoctrinați în românism criminal, lucru însoțit de cele mai multe ori de violență. Se încerca impunerea unei identități false, emanate din ideologia fascistoidă românească, că ar fi români basarabeni, nu moldoveni cum le erau părinții și străbunii, Deci iată cum este definit genocidul cultural: Indigenous peoples have the collective and individual right not to be subjected to ethnocide and cultural genocide, including prevention of and redress for: (a) Any action which has the aim or effect of depriving them of their integrity as distinct peoples, or of their cultural values or ethnic identities; (b) Any action which has the aim or effect of dispossessing them of their lands, territories or resources; (c) Any form of population transfer which has the aim or effect of violating or undermining any of their rights; (d) Any form of assimilation or integration by other cultures or ways of life imposed on them by legislative, administrative or other measures; (e) Any form of propaganda directed against them. Toate acestea au fost votate la ONU doar sub afirmația „dreptul de a nu fi supus asimilării forțate” Statul moldovenesc încalcă acest drept și ar trebui să fie judecat și condamnat împreună cu statul care de fapt controlează Moldova și o împinge la a-și lichida propriul popor și anume România. Limba este învățată de la părinți. Tot ei te învață și numele limbii, astfel milioane de moldoveni de secole, cel puțin 500 de ani, au ca limbă maternă limba moldovenească. Nu au niciun drept niște indivizi bolnavi, ce sunt de râsul Europei prin mitologia fascistoidă ce o numesc istorie, să impună altui popor să renunțe la identittea strămoșească. Și apoi dovezile faptului că poporul moldovan are ca limbă maternă moldoveneasca, nu româna sunt străvechi și în cazul unei dezbateri/judecăți internaționale, tot acest popor fals, bolnav, autor de genocide culturale, ar fi expus în văzul lumii și condamnat.

-1 (3 voturi)
Traian Decebal
30.01.2020, 19:16:28

Comentariu considerat abuziv.

Traian Decebal
30.01.2020, 19:20:29

Comentariu considerat abuziv.

Traian Decebal
30.01.2020, 19:24:18

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (26)