Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Acord de recunoaşterea a diplomelor între guvernele de la Bucureşti şi Chişinău

2
23 Nov 2021 17:24:08
Autor: Iurii Botnarenco

Un acord privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova a fost semnat marţi la Bucureşti, de către ministrul educaţiei şi cercetării al Republicii Moldova, Anatolie Topală, şi omologul său, Sorin Mihai Câmpeanu. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei oficiale în România a preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite IPN.

Acordul stabileşte modalităţile de recunoaştere a actelor de studii la toate nivelurile de învăţământ, începând cu învăţământul general şi terminând cu titlurile ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice. Este prevăzută recunoaşterea actelor de studii obţinute şi până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Mai exact, determină recunoaşterea şi echivalarea actelor de studii eliberate după absolvirea unei instituţii de învăţământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, cum era până la introducerea învăţământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deţinătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învăţământul superior din România. Documentul va facilita mobilitatea academică şi profesională a cetăţenilor din ambele state, dar şi recunoaşterea pe plan internaţional a actelor de studii obţinute în Republica Moldova, prezidează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei şi Cercetării de la Chişinău. Prezentul acord îl va substitui pe cel semnat între ţări în anul 1998.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Steve
23.11.2021, 17:32:33

Se recunosc borfasii intre ei adica, o diploma Spiru din Rom va fi egala cu un echivalent Spiru moldovenesc, atata doar ca in RM sunt mai ieftine, implicit si spaga.

Groza Carmen
23.11.2021, 19:00:34

Pana acum eram animale, fara permise si diplome, dar de azi devenim... oameni. Numai vaccinati-va.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările