Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Activitatea magazinelor Duty Free în regiunea transnistreană, sistată de Parlament

1
19 Jul 2019 15:26:32
Autor: Iurii Botnarenco

Activitatea magazinelor Duty Free pe teritoriul transnistrean, necontrolat de către organele constituţionale ale Republicii Moldova, a fost sistată „în scopul eliminării unor posibile fraude”. În acest sens, Parlamentul a votat, în două lecturi, abrogarea mai multor articole din Codul Vamal, transmite IPN.

Ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţă, care a prezentat proiectul în plenul Parlamentului, a comunicat că, în primele cinci luni ale anului, în cele trei magazine Duty Free din regiunea transnistreană au fost comercializate aproximativ un miliard de ţigări, atât cât reprezintă volumul total al pieţei de consum din Moldova.

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco a remarcat că în perioada 2015-2019, Duty Free a avut un rulaj de 2,8 miliarde de lei. 75% din mărfurile comercializate erau cu suspecţie de contrabandă, în care erau implicaţi colaboratori ai Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal, dar şi familiile acestora.

Deputatul PDM Andrian Candu s-a interesat dacă agentul economic licenţa căruia a fost anulată deja zilele trecute, achita impozite în bugetul statului şi care ar fi pierderea acumulărilor la buget în urma adoptării acestui proiect de lege.

Ministra Natalia Gavriliţă a declarat că veniturile din accize sunt o sursă importantă la buget, doar că în cazul de faţă este vorba de „contrabandă, care începe să fie atractivă şi pentru piaţa internă din Moldova”. Dacă în 2017 în buget s-au încasat peste 2,43 miliarde de lei din accize la ţigări, iar în 2018 suma a scăzut la 1,8 miliarde. Această descreştere demonstrează indirect că există contrabandă şi pe teritoriul Moldovei, a remarcat Natalia Gavriliţă.

„Aceste scheme sunt nişte ilegalităţi şi prejudiciază funcţionarea statului de drept în Moldova, nemaivorbind că aceste venituri sunt utilizate de anumite grupuri de interese”, a mai spus ministrul finanţelor.

În luarea sa de cuvânt, vicepreşedintele Parlamentului, Ion Ceban, a remarcat că contrabanda e o infracţiune, iar argumentele că cel care comite infracţiunea suplineşte bugetul nu ţine.

Octavian Ţîcu, deputatul ACUM Platforma DA, consideră că, atât timp cât există o schemă criminală, trebuie să fie iniţiată o anchetă.

Deputatul ACUM, Platforma DA, Iurie Reniţă, a sugerat să se purceadă la majorarea accizelor la ţigarete, indiferent de producător sau importator.

Respectivul proiect de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Andrei Bunu
19.07.2019, 19:35:15

De mentionat ca instalarea magazinelor Duty Free la granita instalata cu forta de separatistii din stanga Nistrului nu numai ca a fortificat fluxul de contrabanda, dar a legalizat, de fapt, aceasta granita. De ce? Deoarece Duty Free-urile, peste tot in lume se instaleaza la ganite internationale (cum sunt si cele din aeroporturile internationale). Inca un argument care arata ce inseamna prostia si lacomia unor moldoveni aflati la putere.

-1 (1 vot)
Modifică Setările