Adrian Cioroianu: „Pentru Republica Moldova acum este mai importantă apropierea de UE, decât de România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României
Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României

Analişti politici şi istorici, din Republica Moldova, dar şi din România, au comentat declaraţiile de ieri ale lui Traian Băsescu. Aceştia spun că astfel de declaraţii nu aduc beneficii în actualul context politic din Republica Moldova şi nu numai.

Analistul politic moldovean Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, crede că afirmaţiile lui Traian Băsescu, chiar dacă sunt spuse într-un context simbolic, legat de Ziua Naţională a României, ar putea stimula sentimente românofobe. „Ele nu vor aduce linişte în relaţiile noastre bilaterale, mai ales în condiţiile actuale, când societatea moldovenească este divizată, inclusiv pe principii de loialitate - faţă de Bucureşti,  faţă de Kiev, faţă de Moscova. Aceste declaraţii toarnă apă la moară comuniştilor, care aşa şi aşteaptă  să expoateze la nesfârşit sentimentele românofobe ale unei părţi a populaţiei”, a comentat pentru „Adevărul” Victor Chirilă.
„Ca politician, Traian Băsescu a exprimat un crez al său, or, nu e prima dată sentimental în subiectul Basarabia. Dar, fiind şef al statului, declaraţiile sale au răsunet politic, iar acest lucru poate fi speculat şi de Rusia sau Ucraina, care sunt tot mai suspicioase în legătuiră cu rolul crescând al României în Republica Moldova”, a subliniat Victor Chirilă. 

image

Ideea Unirii, contraproductivă în relaţia cu UE

Fostul ministru de externe al României, istoricul Adrian Cioroianu, crede însă că declaraţiile lui Traian Băsescu au fost făcute mai curând pentru piaţa politică din România, pentru a atrage atenţia electoratului, în contextul pierderii credibilităţii pe plan intern. „Este o idee lansată de geopoliticianul George Friedman în cartea sa «Următorii o sută de ani». Însă una este când un expert prezice unirea şi alta e când lucrul acesta îl afirmă preşedintele României, care trebuie să prevadă ce consecinţe imediate ar avea astfel de declaraţii. Or, părerea mea e că în acest moment acestea nu aduc beneficii nici României, nici Republicii Moldova“, a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a amintit în context că Traian Băsescu a mai făcut şi alte afirmaţii sensibile referitoare la cetăţenie sau la relaţia cu Rusia. „Mi-aş dori ca într-o zi românii din România şi cei din Moldova să aibă graniţe comune, dar cred că, în momentul de faţă, pentru Republica Moldova este mai importantă apropierea de Uniunea Europeană, nu de România. Dacă s-ar afirma deschis ideea Unirii, atât România, cât şi Republica Moldova ar avea probleme cu partenerii europeni. Dar, dacă Republica Moldova continuă să se apropie de UE, atunci ideea Unirii, împărtăşită şi de Traian Băsescu, ar fi realizabilă”.

„Să diferenţiem unirea culturală de cea politică”

Istoricul de la Chişinău Igor Caşu crede că subiectul „Unirii” nu este atât de important pe cât se speculează. „Trebuie să diferenţiem procesul de asumare a identităţii etnice româneşti de către populaţia Republicii Moldova de chestiunea Unirii, prima parte fiind de natură culturală, iar a doua de natură politică şi  instituţională”.  
„Odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană,  previzibilă în următorii zece ani, va dispărea hotarul de pe Prut şi asta va lichida şi nedreptatea făcută nouă, ca români, în 1940 şi apoi în 1944. Va exista un spaţiu cultural, lingvistic, informaţional comun, în context european, dar în ceea ce priveşte crearea unui spaţiu politic comun, aş fi mai rezervat. Trebuie să vedem, iniţial, dacă elitele intelectuale şi politice de la Chişinău şi Bucureşti ar fi de acord cu un asemenea scenariu”, a spus Igor Caşu.

Chişinău: Adrian Cioroianu
Chişinău: Igor Caşu
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite