Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din R. Moldova face precizări legate de scumpirea medicamentelor

0
23 Sep 2021 12:28:59
Autor: Iurii Botnarenco

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale aprobă şi înregistrează preţul de producător la medicamente, însă nu este autoritatea care deţine controlul asupra formării preţului cu ridicata şi amănuntul. În contextul informaţiilor cu privire la majorarea preţurilor la medicamente, instituţia precizează că nu deţine informaţie despre medicamentele scumpite şi categoria din care fac parte acestea, transmite IPN.

Potrivit AMDM, în cazul medicamentelor autorizate în Nomenclatorul de stat, cu preţul aprobat în conformitate cu prevederile legale şi reglementat până la etapa de eliberare, nu este posibilă o majorare considerabilă. Cu atât mai mult, preţurile de producător sunt stabilite pentru perioada de un an. Preţurile pentru suplimentele alimentare, care deseori sunt confundate cu medicamentele, nu sunt reglementate de Agenţia Medicamentului.

În ceea ce priveşte medicamentele pentru maladiile cardiovasculare, AMDM menţionează că produsele medicamentoase în cea mai mare parte sunt incluse în Lista medicamentelor compensate. Pentru a beneficia de asistenţă medicală primară achitată din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, fiecare cetăţean trebuie să se înregistreze la medicul de familie în instituţia medicală primară. Pacienţii cu afecţiuni cronice, care au necesitatea de administrare zilnică a medicamentelor, pot beneficia de compensarea integrală sau parţială a costului medicamentului, contactând medicul de familie, pentru a-i prescrie reţete compensate.

Într-un comunicat de presă, instituţia precizează că „realitatea denotă devierea preţurilor în valută naţională în condiţiile fluctuaţiei cursului valutar, care suferă modificări esenţiale într-o perioadă relativ scurtă, iar majoritatea produselor medicamentoase de pe piaţa farmaceutică a Republicii Moldova sunt de import”. Schimbări ale fluctuaţiei cursului valutar persistă pe parcursul întregului an, şi nu doar în perioada menţionată. Acest factor este resimţit de către consumator în toate domeniile, inclusiv şi inevitabil şi în cel farmaceutic.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările