Agenţia de Mediu din R. Moldova emite avertismente în legătură cu declanşarea incendiilor de vegetaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Sursa EPA
FOTO simbol Sursa EPA

Deşeurile pot duce la izbucnirea unor incendii în păduri. Sticlele goale sunt deosebit de periculoase. Sub acţiunea razelor solare, sticlele acţionează ca lentile, provocând incendii. Atenţionarea vine din partea Agenţiei de Mediu, în contextul în care în ultimele zile s-au produs incendii devastatoare în mai multe state ale lumii, transmite IPN.

Doar în Turcia, în ultimele şapte zile, incendiile au distrus peste 140 de mii de hectare din pădurile ţării. Peste 100 mii de hectare de pădure din Grecia au ars. Sudul şi centrul Italiei au fost afectat de incendii de vegetaţie, cu flăcări care au devastat pădurile din Calabria şi de pe insulele Sicilia şi Sardinia. În Siberia, cea mai întinsă regiune a Rusiei, incendiile de pădure din această vară au afectat deja milioane de hectare de teren.

Pe lângă deşeuri, şi echipamentele cu lentile puternice sunt periculoase. Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, pot cauza incendii. Este important că obiectivul aparatului să fie acoperit cu capac.

Peste 90% din incendiile forestiere în Moldova sunt cauzate de neglijenţa umană, în special în perioadele mai uscate. Aproape 2/3 din teritoriul Moldovei sunt predestinate agriculturii, iar deseori incendiile forestiere sunt cauzate de oameni care aprind primăvara şi toamna vegetaţia pe terenurile agricole. Incendiul se poate răspândi de la iarbă către pădurea aflată în vecinătate.

Agenţia de Mediu recomandă gestionarilor de terenuri din fondul forestier, administraţiei publice locale şi populaţiei să respecte regulile antiincendiare, să nu  aprindă intenţionat vegetaţia uscată, resturile menajere şi să fie precauţi cu focul în terenurile deschise în preajma fondului forestier.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite