Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Al treilea asediu al Vienei după noua cădere a Bizanţului

37
26 Aug 2015 16:15:55
George Damian
Refugiaţi în Serbia
Refugiaţi în Serbia

Calea balcanică este larg deschisă în faţa ordiilor musulmane. Bizanţul a căzut după o îndelungată zbatere în mocirla corupţiei. Bulgarii şi sârbii nu fac faţă copiilor lui Alah şi doar coroana maghiară mai încearcă să stăvilească valul invaziei. Valahii de la nordul Dunării nu fac nimic deosebit: boierii se hiclenesc între ei, hăcuindu-se cu poftă. Doar zidurile Vienei sunt ultima speranţă a creştinătăţii.

Condiţiile generale par aceleaşi, fie că vorbim de anii 1529, 1683 sau 2015. După ce nu a reuşit să obţină ştergerea datoriilor, premierul Alexis Tsipras a demisionat lăsându-şi creditorii să aştepte mult şi bine până vor avea un nou partener de dialog la Atena. Între timp, ca la o comandă nevăzută, grănicerii greci nu mai sunt în stare să controleze valul de refugiaţi din Orientul Mijlociu. Sute de mii de oameni fug din calea numeroaselor conflicte cărora nimeni nu le mai înţelege începutul şi sfârşitul – iar Grecia declară că nu poate face faţă acestui val de refugiaţi.
 
Macedonia este o ţară atât de lovită de probleme mult mai grave încât grănicerii ei se prefac că se opun valului imigranţilor, cel puţin în faţa camerelor de filmat. Serbia este o ţară care nu mai are nimic de pierdut şi nici măcar nu mimează vreun interes în a opri zecile de mii de refugiaţi. Ungaria vrea cel puţin să lase impresia că nu şi-a uitat misiunea istorică de apărare a fruntariilor creştinătăţii şi a ridicat un gard de sârmă ghimpată.
 
Pe de altă parte, refugiaţii musulmani care traversează Balcanii zilele acestea par destul de bine organizaţi în deplasarea lor. Nu este vorba de o armată cu un sistem logistic, deplasarea lor aminteşte mai degrabă de Cruciada Copiilor – dar există o organizare care nu se vede, dar se simte. Veniţi de la mii de kilometri depărtare, refugiaţii cunosc ca prin farmec rutele şi punctele pe unde se pot deplasa, evitând cu dibăcie orice fel de obstacole naturale. Este un alt fel de invazie, fără arme – dar cu mame ce poartă în braţe copii şi plâng în faţa microfoanelor povestind ororile războiului din Orientul Mijlociu. Dar şi ele sunt soldaţi într-un alt fel de război, un război de imagine în care este exploatată compasiunea.
 
Europa se află în faţa unei imense provocări. Câţi musulmani mai poate primi? Franţa, Marea Britanie şi Spania au trecut prin spaima atacurilor teroriste declanşate de extremişti musulmani. Chiar sunt obligaţi europenii să îi primească pe aceşti refugiaţi? Nu vorbesc de încâlceala legislativă a tratatelor, mă gândesc din punct de vedere practic ce îi poate convinge pe europeni să plătească pentru întreţinerea a sute de mii de refugiaţi care refuză normele de viaţă occidentale. Refugiaţii de azi nu au de gând să revină în ţara de origine, ei vor să se stabilească în ţările prospere din vestul Europei. Poate că ar trebui să conteze şi părerea gazdelor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

L Lotte
26.08.2015, 18:29:26

Calul troian, varianta musulmană... Tot de la greci a inceput...Bravo pentru punctul pe i, pe care mulți nu-l văd, sau se fac că nu-l văd!

+17 (17 voturi)
kingrat
26.08.2015, 18:40:27

Bine spus! Aveti insa grija, veti fi catalogat drept rasist de cei care inca trag pe nas euforia politicii corecte ! Sper sa se trezeasca .

+16 (16 voturi)
Sunteţi Abjecţi
26.08.2015, 18:58:48

Părerea gazdelor... hmmm... cică-i irelevantă. Dacă nu irelevantă, atunci e greşită. Asta conform şi celor care dețin puterea dar, mai rău, celor care ar trebui să aibă altă preocupare decât să fie portavocea puterii - în speță presa. (Eu mi-s liniştit dom'le, în caz că mă satur de multiculti de p-acilea, sar pârleazu' Prutului şi-ajung fix la dvs în curte, domnu' Damian, poate acolo nu-mi mai bagă domnițele ziariste "refugiați" în casă după ce m-au făcut de ruşine că am bombardat de unu' singur Irakul, Siria şi Libia, iar acum răul şi îmbuibatul bogătaş capitalist şi imperialist de mine nu vrea să le facă acolo fabrici-făbricuțe să mănânce şi gura lor altceva decât singurul fel de mâncare disponibil acum la moscheile din zonă - sharia cu garnitură de kalaşnikov ; presupun că locuiți în Republica Moldova, nu?)

+3 (7 voturi)
Trala Anca
26.08.2015, 19:29:51

Uitam convenabil de milioanele de romani stabiliti mai putin de o decada in Europa (1,5 mil in Spania, 1 mil in Italia). Vuiau atunci (si o mai faceau pana de curand) televiziunile straine legat de invazia saracilor romani si a celor din est. Nu ne-a convenit cand ne numeau barbari si saraci, vazand mii de capsunari dormind sub poduri si pe unde apucau, si acuzandu-ne ca venim sa ne capatuim in tarile lor. Ei bine, ne-a durut atunci si ne-am simtit nedreptatiti. Am strigat sus si tare ca suntem un popor cinstit si nu vrem decat sa ne castigam paine. Uite ca nu am invatat nimic - ii nedreptatim la randul nostru, si cu mare lejeritate, pe altii aflati acum la nevoie. Si macar pe romani nu cadeau bombele, cum cad pe sirieni.

-8 (14 voturi)
Sunteţi Abjecţi
26.08.2015, 20:01:27

Alta care nu mai poate de grija altora. Mă, ce-am să mai râd când or să vă-mbrace toți "bombardații" ăştia, care vin şi din Bangladesh chiar (până acolo bate tunu' lu' Assad), în Burci (ioi, trece commentu' şefu'? Nu-i despre Şefu'... parol Natalițo)... Doamna "enorme fonduri europene"...

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările