Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Ala Nemerenco: Acest val al pandemiei va fi „războiul celor nevaccinaţi”

1
28 Sep 2021 19:36:21
Autor: Iurii Botnarenco

Acest val al pandemiei COVID-19 va fi „războiul celor nevaccinaţi”, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Ala Nemerenco, la evenimentul de lansare a Campaniei de informare şi mobilizare a studenţilor şi tinerilor din Republica Moldova privind vaccinarea împotriva COVID-19 „Pune umărul, vaccinează-te!”, transmite IPN.

Potrivit ministrului, până la 98% dintre pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi în stare gravă în Moldova nu sunt imunizaţi. Totodată, zilnic în Moldova se înregistrează 7-14 decese ca urmare a complicaţiilor provocate de virusul SARS-CoV-2.

Ala Nemerenco a menţionat că generaţia sa a fost vaccinată în proporţie de 99%, împotriva unor astfel de maladii ca tetanosul, difteria, poliomelita, pentru care existau seruri la acel moment. Astăzi copiii sunt imunizaţi în proporţie de 88-90% contra unui număr mai mare de infecţii. Totodată, unele şcoli sunt închise, iar unii agenţi economici nu îşi pot dezvolta activitatea din cauza COVID-19. Vaccinarea poate să schimbe această situaţie.

Ala Nemerenco a îndemnat studenţii să se imunizeze împotriva COVID-19 şi să-i încurajeze şi pe alţi oameni din jur să se imunizeze. „Puteţi mări numărul de persoane vaccinate şi vă puteţi întoarce la orele de studii”, a fost mesajul ministrului sănătăţii.

Şi ministrul educaţiei şi cercetării, Anatolie Topală, a îndemnat studenţii să se implice activ în eforturile de convingere a populaţiei să se vaccineze împotriva COVID-19, ca, în termene cât mai scurte, se revenim la programele obinuite de activităţi.

Emil Cioban, rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” a atenţionat că niciun student la medicină nu poate să facă studii calitative în regim online, iar pentru a putea reveni la ore cu prezenţă fizică, e nevoie să crească numărul persoanelor imunizate. Cu cât mai multe persoane vor fi vaccinate, cu atât mai puţini pacienţi vor fi spitalizaţi, a spus Emil Cioban.


Potrivit rectorului USMF, în prezent 96% dintre cadrele didactice şi 92% dintre studenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu” sunt imunizaţi împotriva COVID-19. Din şase studenţi confirmaţi pozitiv la virusul SARS-CoV-2 cinci nu sunt vaccinaţi.

Prezentă la eveniment, Stela Gheorghiţă, coordonator programe al Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova, a menţionat că, de la debutul pandemiei, infecţia COVID-19 a omorât un număr de oameni egal cu populaţia unei ţări. În prezent, 23% din populaţia din Moldova este imunizată cu schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, a specificat Stela Gheorghiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Groza Carmen
28.09.2021, 20:22:18

Nemeriunko, ești plătită să vorbești întruna despre pandemie și COVID? Ai ridicat nivelul deservirii în sfera sănătății la nivel UE? Medicii în RM sunt niște măcelari indiferenți și amatori, orientați spre profit, exclusiv! Cei mai buni medici au plecat demult în occident! Să stai să îndrugi întruna despre pandemie și să ai un dezastru în spera deservirii publice medicale în instituții și polițe medicale care nu funcționează cum trebuie pentru oameni - să fii un ticălos sistemic.

-12 (12 voturi)
Modifică Setările