Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Alegerile locale din Republica Moldova: enticitate, geopolitică şi bandiţi

29
15 Jun 2015 14:47:05
Vasile Ernu
„În Republica Moldova încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean”
„În Republica Moldova încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean”

„Shor a luat Orheiul, Renato - Bălţiul. Chirtoacă se bate cu Zina în turul doi pentru Chişinău“ – zice presa. Toţi strigă: dezastru! Toată `lumea bună” dă vina pe popor. Moldova, ca şi România, are o elită (cultural-politică) ruptă total de talpa ţării şi de interesele ei.

Şi cum trebuia să voteze poporul cînd la putere a stat o Alianţă (auzi, ProUe) care a furat ca în codru, cum nimeni nu şi-a mai permis: 1 milliard Euro (repet: 1 milliard în cîteva zile în timpul alegerilor precedente)? Elita cultural-jurnalistică a susţinut-o şi a ciugulit bine din palma ei. Acum avem rezultatul. Şi încă nu s-a terminat. Aşa că bandiţii nu vin abia acum la putere căci ei au confiscat statul de multă vreme.

Şi un mic secret: de la bandiţi nu poţi recupera puterea prin ritualul alegerilor. Capisci?

Dar totuşi cîteva observaţii:

  • Într-adevăr cîteva oraşe importante ”sînt pierdute”. Bălţi & Orhei. Orheiul e o lovitură dură pentru ”patrioţi şi proeuropeni”, fiind tradiţional un soi de ”oraşul lui Ştefan cel Mare”. Dar dacă analizăm atenţi şi vedem cauzele atunci ar trebui să pricepem unde se află marea vină. Asta ţine de guvernarea catastrofală a ” proeuropenilor” şi de lipsa unor alternative reale.
     
  • Chişinăul va avea un tur doi între Zinaida Grecianîi şi actualul primar. Dar consiliul? Aici e foarte interesant. Cei care se declară ”ProUE şi cei ProEst” au un număr egal de mandate. Există mandatul de aur al PDM care poate schimba balanţa. Cine cîştigă? Cunoscutul om de afaceri Plahotniuk. Oricum aici avem cea mai interesantă mişcare de trupe şi e un bun indicator al politicii din următorii ani din RM. E de urmărit cum îşi vor împărţi teritoriul cele două grupări. Oricum mai e puţin pîna la distrugerea totală a Chişinăului.FOTO Unimedia

  • Dacă ne uităm la rezultatele pe pe întreaga hartă a RM observăm că partidele de la guvernare PLDM & PDM (aşa zise proeuropene) nu au ieşit atît de rău. Ele conduc. Eu mă mir că nu au fost taxaţi mai dur. De ce? S-a votat iarăşi geopolitic. Dar şi ofertele sînt geopolitice şi populiste şi nu au mai nimic cu problemele reale ale ţării.

  • PL (aşa-zis unionist) a luat puţin în RM. Asta e şi procentul unionismului + încă cîteva, cred eu. Trebuie să fim realişti. Dar are şanse să cîştige Chişinăul cu sprijinul PD & PLDM. Vin ai noştri – pleacă-ai noştri. (Primii în TOP 1. PD 2. PLDM 3. PSRM ...FOTO Veaceslav Ioniţă

  • PSRM-ul lui Dodon i-a spulberat pe comunişti luîndu-le electoratul. Dar nu e neapărat o veste bună. Voronin era un bătrîn conservator liberal statalist şi moldovean convins. Dodon e un neoliberal conservator mai apropiat de Rusia. Lucrurile sînt mult mai complicate.
  • Cert este că în RM încă nu s-a născut subiectul politic: cetăţean. Iar presa mainstream & elita intelectuală o ţine cu discursul moralist uitînd că politica este despre putere şi interese. Iar tineretul urbancool din Chişinău a descoperti festivalurile: fac festival şi din mătrăgună.
  • Şi în concluzie pentru că RM este un spaţiu predominant rural, o mică metaforă a unui amic: „Patru lucruri au rămas stăpîne în sat: Deznădejdea, Alcoolul, Dumnezeu şi Moartea. Deznădejdea – traiul la nesfîrşit al trecutului, Alcoolul e pentru prezent, Dumnezeu e speranţa unui viitor, iar Moartea joacă de nevoie rolul realistului.“ (Vitalie Sprinceană)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Remus Octavian Mocanu
15.06.2015, 20:47:44

Intr-o tara adusa sau mentinuta de comunisti la saracie africana nu prea poti sa te astepti ca unii ajunsi la putere in locul bolsevicilor fura si ei. Si aici e problema: hotia n-au inventat-o probabil pro-europenii, dar ei sunt mai expusi, asa, când e vorba de ce si cum judeca o natie de retardati iremediabili.

0 (10 voturi)
vbuntv
16.06.2015, 08:31:21

Foarte buna caracterizarea alegerilor facuta de Vasile Ernu. Excelent ca de obicei !

-2 (8 voturi)
Petru C
15.06.2015, 20:59:33

Domnul Vasile Ernu este un comunist josnic care glorifica mineriadele si nemerniciile care s-au intamplat in timpul lor. As pune un sfert din salariul meu minim pe economie la o cheta pentru un bilet dus in Coreea de nord pentru acest tovaras.

+4 (12 voturi)
vbuntv
16.06.2015, 08:32:52

Comentariu considerat abuziv.

feral
16.06.2015, 09:37:52

In ochii lui Ernu, Moldova are marele cusur de a fi locuita de moldoveni; daca erau ucrainieni sau rusi ar fi gasit Ernu ceva de bine sa zica dar fiind moldoveni pe care ii uraste si dispretuieste atat, nu ! Nimic de bine despre Moldova. Cel nascut in URSS nu-i poate iubi pe imperialisti (romanii) sau pe bastinasii (moldoveni) inima lui este toata pentru Rusia, patria nesfarsita. Ciudat este ca Ernu scrie in romaneste, pentru romani, in ziare romanesti...

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (29)