Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Tănase: Obţinerea statutului de candidat UE va reprezenta pentru Republica Moldova o desprindere de spaţiul instabilităţii şi insecurităţii

1
7 May 2022 11:21:41
Autor: Iurii Botnarenco
Alexandru Tanase FOTO IPN
Alexandru Tanase FOTO IPN

Obţinerea statutului de ţară candidat la aderare va reprezenta desprinderea Republicii Moldova de spaţiul sărăciei şi insecurităţii. Este opinia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. De asemenea, reprezentanţii guvernării spun că statutul de candidat UE, care ar putea fi obţinut în luna iunie, va oferi Republicii Moldova şansa modernizării şi dezvoltării.

Obţinerea statutului de ţară candidat la aderare va însemna pentru Republica Moldova ireversibilitatea parcursului european. Iar gestionarea impecabilă a crizei refugiaţilor ucraineni este un motiv în plus ce demonstrează că moldovenii sunt un popor european, spun reprezentanţii guvernării. „Sper că vom deveni ţară candidat la aderare la sfârşitul lunii iunie. Asta va reprezenta o motivaţie pentru cetăţeni, iar guvernările, oricare ar fi ele, vor fi puse la treabă, ca să implementeze reformele necesare. În procesul de aderare este problema birocratică, dar mai este şi aspectul perceperii ţărilor de către statele membre. Ţările europene au fost pozitiv impresionate de modul cum societatea moldovenească a reacţionat la problema refugiaţilor. Este important să păstrăm coeziunea în societate, ca această dorinţă de a deveni stat membru să se reflecte în rezultatul alegerilor”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune. Obţinerea statutului de ţară candidat nu presupune aderarea imediată la UE, însă oferă o perspectivă clară a eurointegării şi o agendă conturată a reformelor ce urmează a fi implementate, spune ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. „Acest eveniment poate asigura o rupere a Republicii Moldova de spaţiul instabilităţii, insecurităţii şi de spaţiul sărăciei. Este o şansă pentru Republica Moldova. Dar trebuie să ţinem cont că Turcia a obţinut statutul de ţară candidat acum mulţi ani şi încă este în faza de negocieri. Precizarea este importantă pentru a înţelege că depinde doar de noi ce se va întâmpla, ulterior nu mai poate fi vorba de conjunctura politică. Ce ţine de criteriile de aderare, eu sunt optimist. Inclusiv la capitolul economie de piaţă, noi totuşi nu avem o participare a statului în economie cum au alte state”, a spus Alexandru Tănase. În acelaşi timp, jurnalistul Ion Terguţă spune că depunerea cererii de aderare a fost un moment determinat de conjunctura geopolitică, iar războiul din Ucraina a accelerat procesul apropierii Republicii Moldova de comunitatea europeană. „Uniunea Europeană a spus clar că nu intenţionează extinderea spre Est. Este meritul poporului Republicii Moldova pentru că a făcut această alegere, dar întrebarea este ce a făcut guvernarea pentru asta? Dacă e să fim sinceri, noi n-am îndeplinit criteriile Acordului de Asociere. Dacă se mergea strict pe aceste criterii, Republica Moldova nu avea nicio şansă. Dar acum avem această conjunctură geopolitică, care ne permite să obţinem acest statut. Avem suficiente probleme pe care trebuie să le rezolvăm, iar dacă vom merge pe ideea că europenii trebuie să ne tragă în UE, este o strategie greşită”, a spus jurnalistul Ion Terguţă. Acum două zile, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene şi Consiliului European oferirea statutului de ţară candidat la aderare pentru Republica Moldova. Un astfel de statut se obţine prin votul unanim al statelor membre UE.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Jason--Bourne
7.05.2022, 11:55:02

Nimeni nu scoate o vorba despre Transnistria.Cum se va intra in UE cu problema transnistreana nerezolvata si cu trupe de ocupatie ruse?Ca in Cipru chestiunea e cu totul alta,atat grecii cit si turcii sunt in NATO !

Modifică Setările