Analist american: România ar trebui să evite discuţiile despre unirea cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert D. Kaplan. cercetator american. FOTO: Adevarul
Robert D. Kaplan. cercetator american. FOTO: Adevarul

Dacă Republica Moldova se va reuni cu România, Rusia nu va avea de ales şi va anexa oficial Transnistria şi va lua o atitudine mult mai agresivă împotriva Moldovei, crede expertul american Robert D. Kaplan. Totodată, pentru a ţine Rusia la distanţă, România nu ar trebui să vorbească despre unirea cu Moldova.

Cercetătorul american Robert D. Kaplan, autorul cărţii „În umbra Europei: Două războaie reci şi o călătrie de treizeci de ani prin România şi mai departe”, a acordat un interviu pentru Agerpres în care a atins problema Republicii Moldova.

Robert D. Kaplan consideră că instabilitatea Republicii Moldova este consecinţa influenţei Rusiei de-a lungul deceniilor. Deoarece a făcut parte din Uniunea Sovietică, Repubilca Moldova nu a moştenit un regim al statului de drept puternic instituţionalizat. „Nivelul ridicat al corupţiei este un lucru des întâlnit în fostele republici sovietice. Dacă ne uităm la diferenţa dintre Moldova şi România, cu toate problemele României, cu toată corupţia şi toate punctele slabe din România, România este cu foarte mulţi ani înaintea Moldovei în privinţa existenţei unui stat puternic, eficient şi corect”, a declarat Kaplan.

Potrivit expertului american, influenţa sovietică rusă este cauza frământărilor politice din Moldova. Corupţia e semnul unui stat slab care are o identitate foarte slabă. „Să ne amintim, Moldova nu e doar o ţară de frontieră, ci are comunităţi demarcate în interior. Are etnici ucraineni, etnici ruşi, etnici găgăuzi, etnici români. E o ţară care nu e sigură pe deplin de propria sa identitate. Aceasta este cauza profundă a crizei din prezent”, a subliniat Kaplan.

Expertul afirmă că ţările din Occident înţeleg pe deplin ce se întâmplă în Republica Moldova. Însă le este foarte greu să intervină într-o criză politică internă complexă.

„Poţi avertiza ruşii să nu profite, poţi folosi diplomaţii să dai sfaturi, poţi oferi ajutor economic, dar, chiar şi aşa, trebuie să fii foarte atent, pentru că nu vrei ca ajutorul să ajungă în mâinile cuiva unde nu trebuie”, spune Kaplan.

În ceea ce priveşte România, aceasta trebuie, pe de o parte, să fie vigilentă faţă de o influenţă rusească prea mare în Moldova, dar, pe de altă parte, ar fi contraproductiv, neînţelept din partea României să ceară în mod deschis unirea cu Moldova. Dacă Moldova se va reuni cu România, Rusia nu va avea de ales şi va anexa oficial Transnistria şi va lua o atitudine mult mai agresivă împotriva Moldovei, crede expertul. Totodată, pentru a ţine Rusia la distanţă, România nu ar trebui să vorbească despre unirea cu Moldova, crede analistul.

Robert D. Kaplan este autorul a 16 cărţi de politică externă şi călătorie traduse în numeroase limbi, fiind desemnat de două ori de către revista Foregin Policy printre „Primii 100 de gânditori ai lumii".

Kaplan a fost analist principal pe teme geopolitice la Stratfor, visiting professor la Academia Navală a SUA şi membru al Comitetului de Politici de Apărare al Pentagonului, numit de către fostul secretar al apărării Robert Gates.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite