Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Anatol Usatîi: În starea actuală, Calea Ferată nu trebuie privatizată

0
14 Feb 2020 09:12:25
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, susţine că actualmente nu trebuie să fie pusă în discuţie privatizarea întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” având în vedere situaţia în care se află compania. Potrivit lui, dacă acest lucru s-ar face, „Calea Ferată” ar fi vândută „la costul fierului uzat”.

Totodată, ministrul spune că binevenită în situaţia actuală ar fi liberalizarea serviciilor oferite de întreprindere, transmite IPN.

„La moment, cum este, cum funcţionează „Calea Ferată”, eu nu cred că trebuie să mergem pe această cale. Şi nu se discută. Liberalizarea pieţei – poftim”, a declarat Anatol Usatîi în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.

Potrivit lui, multe companii cumpără locomotive sau vagoane şi se ocupă de transportare. „Trebuie de scos toată infrastructura asta din monopol, care presupune doar un expeditor anume. Sunt multe campanii care au cumpărat vagoane şi am înţeles că o să fie cumpărate încă mai multe după ce o să vină locomotive noi din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Europene de Investiţii”, a explicat ministrul.

Anatol Usatîi anunţă că s-a făcut o analiză detaliată şi profundă a domeniului feroviar, dat fiind faptul că statul a avut posibilitatea să împrumute mijloace de la BERD şi BEI şi s-a constatat că în unele cazuri transportarea mărfurilor, în interiorul ţării, pe calea ferată este mult mai scumpă decât pe calea rutieră.

Totodată, ministrul a menţionat că nu există o listă finală a întreprinderilor şi companiilor de stat care urmează să fie privatizate, chiar dacă în bugetul pentru anul 2020 au fost incluse mijloace din procesul de privatizări. Potrivit lui, există unele bunuri care dacă sunt privatizate actualmente, costul lor va fi foarte mic. „Pentru acestea care sunt cu semne de întrebare sau în lista gri, referitor la care decizia nu a fost luată sau necesită analize suplimentare, vom aştepta studiul Băncii Mondiale”, a notat ministrul. 

https://www.ipn.md/ro/anatol-usatii-in-starea-actuala-calea-ferata-nu-trebuie-7966_1071494.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii