Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Andrei Galbur: Codul Electoral nu prevede posibilitatea de a livra mai mult de 3.000 de buletine de vot. MAE nu avea cum să le obţină de la CEC VIDEO

5
22 Nov 2016 17:07:21
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO anticoruptie.md
FOTO anticoruptie.md

Ministrul Afacerilor Externe de la Chişinău, Andrei Galbur, a făcut marţi, 22 noiembrie, mai multe precizări ce ţin de organizarea alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie. Diplomatul a răspuns şi la acuzaţiile care i-au fost aduse de către Maia Sandu şi de mai multe voci din diaspora, cum că se face vinovat de organizarea proastă a scrutinului electoral peste hotarele ţării.

Galbur afirmă că decizia privind numărul şi localizarea secţiilor de votare este aprobată de Guvern, iar dacă se dorea deschiderea mai multor secţii de votare, trebuiau să fie îndeplinite două condiţii.

„Înregistrarea prealabilă a cetăţenilor aflaţi în străinătate şi numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent. Numărul secţiilor de votare deschis peste hotare a fost cel mai mare în acest an, cu cinci mai multe decât în 2014”, a subliniat ministrul.

Oficialul moldovnean a spus că, în acest an alegătorior stabiliţi peste hotare le-au fost oferite şi alte facilităţi, care nu existau până acum: „Spre exemplu s-a permis votarea în baza paşaportului expirat”.

Diplomatul a mai adăugat că epuizarea buletinelor de vot peste hotare, este o problemă de sistem şi nu de persoană sau minister.

„În cazul în care la secţie se prezină mai multe persoane, decât numărul maxim de 3.000 de buletine, Codul Electoral nu prevede posibilitatea livrării mai multor buletine. Legislaţia interzice transmiterea unui număr mai mare de buletine şi ministerul nu avea cum să le obţină de la CEC, chiar dacă ar fi cerut acest lucru. Problemele care au apărut nu ţin de activitatea unui sau altui funcţionar sau minister, ci de faptul că legislaţia în vigoare nu a prevăzut o astfel de situaţie. Numărul alegătorilor care au votat în al doilea tur peste hotare s-a dublat. Totodată, turul doi al alegerilor se organizează exact în aceleaşi condiţii ca în turul întâi”, a conchis Andrei Galbur în cadrul unui briefing de presă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

ion sbucium
23.11.2016, 06:33:11

Pretentiile Maiei Sandu par tot mai mult a fi venite nu in partea unui partid veritabil democratic, european, dar in partea unor forte EXTREMISTE, pentru care conteaza AMBITIILE prsoanale de a ajunge cu orice pret la putere. Imaginea pro-europenei Maia Sandu tot mai mult se asociaza nu cu PAS, dar cu platforma EXTREMISTA unionista "Tinerii Moldovei" si intreaga formatiune DA, dirijata de Nastase si "topi". Diaspora in mod normal ar trebui sa aiba cele mai stranse si fidele leaturi cu ambasadele si consulatele RM, dar la moment pare a fi CORUPTA si dirijata de forte straine NELOIALE fata de R.Moldova. Deja pare a fi o unealta DESTABILIZATOARE apartinan de-facto unui alt stat cointeresat vadit in "proiecte" OPUSE asocierii RM cu UE. Un proces de judecata CONTRA statului R.Moldova ar trebui sa scoata la lumina "razboiul hibrid" dus contra RM prin coruperea liderilor EXTREMISTI ai diasporei semi-moldave sau anti-moldave, anti-statul RM.

ion sbucium
23.11.2016, 09:34:32

Ambasada RM din Romania nu poate fi banuita de "sabotarea" votului diasporei, a creat toate conditiile si cu toate acestea din cei aproape 35.000 de cetateni ai RM cu domiciliul stabil sau temporar in Romania au votat la fel ca in alti ani - numai cateva mii de persoane. Aceeasi pasivitate a alegatorilor a fost si in alte tari, la alte ambasade ale RM, care la fel ca cea de Bucuresti are dreptul de a nu i se pune in carca pasivitatea alegatorilor, numarul limitat de buletine de vot pentru listele suplimentare ale nou-sositilor la munca ilegal sau cu viza de resedinta in baza pasapoartelor romanesti, numarul carora ambasadele n-au cum sa-l stie.

BULAT ION
23.11.2016, 11:29:01

Si noi stim tare bine de asta dar Maia cu Nastase si cu PLDM -ul care a votat aceasta lege ce prevede 3000 de buletine au mers in tacere intentionta mai ales cind se axau pe Diaspora care ruguma facebookul pentru Sandu.

Vacari Crsiti
23.11.2016, 11:40:54

Nici din cele 3 000 de buletine de vot nu au fost foloisite toate, de aceea este evident ca diaspora este influentata de cineva, iar preza lui Nastase printre ei spune totul despre aceasta.

Sîrbu Vova
23.11.2016, 12:06:11

Maia Sanud cu Năstase defapt nu au dorit să informeze cetățenii să se înregistreze! Aș spune că ai defpat au ajutato pe Maia, au fost deschise peste 60 de secții în UE pecand în CSI numai cam vre-o 14, acolo unde se află cei mai mulți cetățeni și în Moscova doar 2 secții unde se află legal 300 de mii de lucrători, dacă nu se făcea discriminare Dodon câștiga din primul tur! Maia acum dă vina pe cineva de insuccesele ei!

Modifică Setările