Anul 2012 văzut de fotoreporterii "Adevărul" Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa începea epopeea trenului modernizat la Paşcani. FOTO Tudor Iovu
Aşa începea epopeea trenului modernizat la Paşcani. FOTO Tudor Iovu

În 2012 am avut parte de un ger cumplit, dar şi de o secetă nemaiîntâlnită, am avut proteste năstruşnice, dar şi vizitele principalilor doi lideri europeni - cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Ne-am plâns eroii morţi la Nistru şi ne-am bucurat pentru succesele olimpicilor noştrii. Va prezentăm, la final de an, cele mai bune fotografii realizate de colegii noştrii Tudor Iovu şi Dumitru Goncear.

Evenimentul politic al anului a fost alegerea şefului statului. După aproape trei ani de criză politică, parlamentarii l-au ales preşedinte pe magistratul Nicolae Timofti. Judecătorul s-a obişnuit mai greu cu protocolul, dar, până la urmă, şi-a întrat în rol. 

A fost momentul în care Republica Moldova a intrat în normalitate, iar în mai multe domenii au fost reluate sau iniţiate reforme ce trebuie să ne apropie de Uniunea Europeană. În domeniul politicii externe am excelat. În august, cancelarul german Angela Merkel, supranumită „doamna de fier a Europei“, ateriza la Chişinău. Iar la finele lunii trecute, un alt oficial european de rang înalt, José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, ne încuraja să continuăm calea aleasă. 

Vedeţi aici principalele evenimente politice ale anului

barroso la chisinau
image

Foto

autobuz scolar
autobuz scolar

Autobuze şcolare. FOTO Tudor Iovu gallery-link

image
image
image

Foto

general petrica
general petrica

Onorul generalului Nicolae Petrică. FOTO Tudor Iovu gallery-link

image
image

Foto

cristina iovu
cristina iovu

Cristina Iovu a revenit acasă cu zâmbetul pe buze. FOTO Dumitru Goncear  gallery-link

În domeniul social, am comemorat victimele de la Nistru şi cele ale deportărilor staliniste, am stat de vorbă cu oamenii atunci când le-a fost mai greu din cauza secetei, i-am întrebat ce cred despre condamnarea comunismului sau despre venirea oficialilor europeni la Chişinău, am fost la puţinii români rămaşi la Râbniţa sau am căutat căluţii pirduţi din centrul Chişinăului. 

Vedeţi aici principalele evenimente sociale

La începutul verii, "Adevărul" Moldova te-a invitat într-o călătorie pentru a redescoperi cele mai frumoase peisaje, monumente de arhitectură şi istorie din Republica Moldova.

În prima zi de campanie "100 de locuri pe care să le vezi în Republica Moldova" am fost la Căuşeni, unde se află singurul locaş sfânt din ţară ce păstrează pictură murală medievală. Apoi am poposit la Purcari, pe meleagul unui vin de legendă. 

Am aruncat o privire proaspătă şi asupra unor locuri încărcate de istorie, precum sunt conacul lui Manuc Bei de la Hânceşti, am ajuns la muzeul de sub cerul liber de la Orheiul Vechi, am redescoperit Mănăstirea Căpriana, am admirat împreună plantele exotice de la Grădina Botanică şi am umblat târâş prin peştera Surprizelor de lângă Criuleni. Călătoria urmează. Mai avem de redescoperit încă 73 de locuri.

De asemenea, ţi-am povestit principalele operaţiuni ale războiului de la Nistru, am stat de vorbă cu generali, dar şi cu ostaşi de rând. În 2012 i-am descoperit împreună pe scriitorii Vladimir Beşleagă şi Spiridon Vanghelie, iar istoricul Andrei Eşanu ne-a ţinut o lecţie de neuitat despre anexarea Basarabiei de către ruşi acum 200 de ani.

Click aici pentru a vedea Galeria Foto cu oamenii şi locurile speciale

La final, te invităm să revezi clipele de bucurie ale sportivilor de la Olimpiadă sau emoţiile puternice ale poliţistului Alexandru Ursu, eliberat de liderul separatist după mai bine de trei ani de închisoare. Tot aici vei retrăi secundele de coşmar prin care am trecut după multiplele accidente cu implicare microbuzelor. 

Vezi aici Galeria FOTO a principalelor evenimente de actualitate

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite