Apeductul magistral Chişinău – Străşeni – Călăraşi va fi reabilitat şi extins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Guvernul a instituit o Comisie de cercetare prealabilă pentru declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de construcţie a apeductului magistral Chişinău – Străşeni – Călăraşi. Reabilitarea şi extinderea apeductului va avea loc în cadrul unui proiect finanţat de  Guvernul Germaniei prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW, care oferă un grant de 25 de milioane de euro, transmite IPN.

Proiectul prevede construcţia unei conducte principale noi pe traseul Chişinău – Străşeni – Călăraşi, cu o lungime de aproximativ 52 km, şi conectarea acesteia la rezervoarele existente în ambele oraşe şi, în cazul suficienţei fondurilor şi lipsei obiecţiilor din partea KfW (aprobarea oficială), către satele cu reţele interne existente de-a lungul traseului conductelor.

Construcţia va fi subterană şi va urma pe cât posibil rutele de transport public. De la staţia de tratare existentă în Chişinău, unde are loc prelucrarea apei din râul Nistru, apa va fi pompată printr-o conductă existentă către o cameră de conectare, de unde va porni noua conductă principală de transmisie.

Proiectul presupune alocarea grantului etapizat, pentru fiecare fază de proiectare. În cadrul fazei I-a a proiectului vor fi efectuate investiţii în construcţia magistralei Chişinău – Străşeni – Călăraşi, cu conectarea oraşelor Străşeni şi Călăraşi. În faza a II-a proiectului sunt prevăzute investiţii în infrastructura satelor selectate, inclusiv şi aducţiunile secundare de alimentare cu apă ce vor asigura conectarea localităţilor din ambele raioane către noua sursă de apă. De asemenea, vor fi reabilitate şi extinse reţelele urbane de aprovizionare cu apă la Străşeni şi Călăraşi.

Traseul proiectat al magistralei va traversa unităţi teritorial-administrative de nivel I şi II, terenuri ce necesită expropriere temporară din proprietate privată în scopul efectuării de lucrări pentru cauză de utilitate publică de interes naţional. Comisia va organiza şedinţe separate de lucru în teritoriu, cu reprezentanţii autorităţilor publice locale pe a căror rază teritorială se vor desfăşura lucrările de utilitate publică.

Contribuţia Guvernului Republicii Moldova la proiect este de 3,050 milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite