Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Apel către Maia Sandu din partea a 300 de locatari din sectorul Ciocana

0
11 May 2021 15:48:01
Autor: Iurii Botnarenco

Reprezentanţii ACC 56/143 şi ACC 55/347, în numele a peste 300 de locatari din Bulevardul Mircea cel Bătrân, 13/2 şi 13/1 din sectorul Ciocana, fac apel către preşedintele Maia Sandu, transmite IPN.

Aceştia solicită examinarea disciplinară şi evaluarea externă a mai multor judecători, pe care îi suspectează de acte de corupţie, după ce au dat câştig de cauză unui agent economic care construieşte imobile ilegal în preajma blocurilor în care locuiesc ei şi le pune viaţa în pericol.

Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentanţii celor două asociaţii de locatari au declarat că, „cu acte ilegale şi contrare legii, însă cu hotărâri judecătoreşti care nu le-au examinat legalitatea de confirmare ca legale, compania imobiliară construieşte în continuare chiar dacă în prezent nu deţine o autorizaţie de construcţie legală. Or, cea contestată în instanţa de judecată este deja expirată”. Potrivit lor, nicio autoritate publică de stat nu are curajul să stopeze lucrările extrem de periculoase pentru securitatea cetăţenilor, dar şi pentru urbanistica sectorului Ciocana din Chişinău.

Olga Munteanu, preşedinte ACC 56/143, a declarat că, după ce au avut câştig de cauză în prima instanţă, locatarii au sperat că şi instanţa de apel va examina minuţios dosarul şi va constata încălcările admise, riscurile existente pentru locatari, însă nu a fost să fie. Potrivit ei, locatarii suspectează că unii judecători sunt mituiţi să ia decizii în favoarea agenţilor economici.

Preşedinta asociaţiei a menţionat că pe 12 mai, cazul se va judecat la Curtea Supremă de Justiţie, iar dacă prin acţiuni de mituire a judecătorilor, CSJ-ul va menţine decizia Curţii de Apel, cei peste 300 de locatari şi agenţi economici sunt gata să protesteze. Ba mai mult, ei sunt gata să ajungă şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-şi face dreptate.

 

Avocatul Artur Macovei a spus că, în calitate de apărător, solicită ca locatarilor să le fie asigurat un proces corect, să le fie expuse clar argumentele, bazate pe lege şi pe circumstanţe. Or, potrivit lui, astăzi, reclamanţii, câteva sute de proprietari de apartamente, nu beneficiază de un asemenea proces şi acest fapt este unul regretabil. Avocatul cheamă la legalitate, ordine şi respectarea drepturilor tuturor oamenilor, nu doar a companiilor de construcţie.

Artur Macovei a declarat că locatarii au parcurs toate căile legale, însă s-au ciocnit de inacţiunea organelor responsabile. În aceste condiţii, cetăţeanul nu-şi poate primi un remediu legal. Potrivit lui, toate organele de stat trebuie să reacţioneze şi să vină cu măsuri atunci când există o pretinsă ilegalitate. Ele trebuie să verifice şi să vină cu un răspuns. Or, această inactivitatea trezeşte bănuiala locatarilor că ar exista scheme sau interese personale ale responsabililor.

Denis Dobrioglo, locatar din blocul situat pe bulevardul Mircea cel Bătrân, 13/2, a declarat că, de fapt, cazul lor nu este unicul şi nici ultimul, în care oamenii sunt limitaţi în drepturi. În opinia sa, vor mai fi multe alte cazuri, dacă nu se va face ordine, iar în scurt timp Chişinăul se va transforma într-un Shanghai în care nu va mai fi clar nimic. Potrivit lui, nimeni nu doreşte să poarte responsabilitate pentru un lucru sau altul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările