Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Apel public privind sporirea nivelului de protecţie a lucrătorilor medicali din Republica Moldova

0
3 Apr 2020 16:32:46
Autor: Iurii Botnarenco

Asigurarea condiţiilor rezonabile de protecţie individuală, de comun cu testarea în mod prioritar şi periodic a personalului medical, trebuie să constituie o prioritate pentru autorităţi şi să înceapă a fi aplicată într-un timp cât mai scurt posibil. Aceasta, în condiţiile în care personalul medical este grupul profesional cel mai expus riscului de a face o formă mai gravă de COVID-19.

Într-un apel Promo-LEX, semnat de mai multe organizaţii, se menţionează că recunoaşterea publică de către prim-ministrul Ion Chicu a faptului că sistemul medical nu a reprezentat o prioritate în ultimii ani, impune ca autorităţile publice centrale să întreprindă imediat măsuri pentru asigurarea condiţiilor sigure de activitate a personalului medical.

Promo-LEX relatează că, în conformitate cu Legea privind exercitarea profesiunii de medic, statul este obligat să asigure condiţii pentru ca lucrătorul medical „să îşi desfăşoare activitatea profesională cu respectarea regulilor şi tehnologiilor de acordare a asistenţei medicale”. Iar Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice „obligă persoanele juridice să asigure evaluarea riscurilor la locul de muncă şi să implementeze măsuri de protecţie a sănătăţii angajaţilor”.

Asociaţiile semnatare cer autorităţilor să asigure izolarea personalului medical care prezintă simptome ale îmbolnăvirii, iar colegii din echipa de lucrători medicali care au intrat în contact cu aceştia să fie testaţi imediat şi plasaţi în carantină. Să asigure cu echipament necesar instituţiile medico-sanitare, adecvat situaţiei epidemiologice, să  ia măsuri de debirocratizare a accesului pacienţilor cronici la medicamente, fiind astfel redus riscului de infectare a lucrătorilor medicali, dar şi a bolnavilor cronici.

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru achiziţia testelor şi testarea într-un număr cât mai mare a populaţiei Republicii Moldova. Promo-LEX atrage atenţia că este suspectă discrepanţa dintre numărul testelor declarate de autorităţi drept disponibile şi numărul de teste zilnic efectiv procesate. În acest sens, se cere informarea continuă şi onestă a publicului.

Apelul a fost semnat de  Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Cabinetul Avocatului Natalia Moloşag şi Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă”.

https://www.ipn.md/ro/apel-public-privind-sporirea-nivelului-de-protectie-a-lucratorilor-7967_1072667.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii