Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Apropierea de UE va atrage investitorii din China în Republica Moldova

0
14 Nov 2013 14:09:40
Autor: Adevărul Moldova
Potrivit unui accord, China va oferi Moldovei
peste 3.000.000 de dolari pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare
economică FOTO: gov.md
Potrivit unui accord, China va oferi Moldovei peste 3.000.000 de dolari pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare economică FOTO: gov.md

Potrivit viceministrul comerţului Republicii Populare Chineze, Jiang Zengwei, Republica Moldova va fi mai atractivă pentru China odată ce se va apropia de Uniunea Europeană. Oficialul a participat laforumul investiţional moldo-chinez.

Oficialul din China a declarat că Moldova este în continuă dezvoltare, iar măsurile întreprinse de Guvern sunt eficiente în dezvoltarea relaţiilor economice la nivel internaţional. „Sporirea relaţiilor de colaborare cu CSI, precum şi procesul de aderare la UE joacă un rol foarte important. Investiţiile din China au perspective enorme în aceste condiţii de dezvoltare economică”, a spus viceministrul Jiang Zengwei, potrivit IPN.

Oficialul a adăugat că în ultimii ani colaborarea economică bilaterală se dezvoltă constant. În 2012, schimbul comercial a fost de peste 200 de milioane de dolari. Importurile din China au crescut cu 42%. Anul trecut, pe piaţa Chinei au fost exportate vinuri moldoveneşti în valoare de peste 5 milioane de dolari. „Până acum consumatorul chinez doar a încercat vinul moldovenesc, dar cunoaştem că producţia este calitativă şi bună pentru sănătate”, a opinat Jiang Zengwei. Chinezii sunt interesaţi să investească în agricultură şi dezvoltarea infrastructurii, iar guvernul Chinei este dispus să-şi împărtăşească experienţa în construcţia drumurilor şi a podurilor, a precizat viceministrul.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat la formum că relaţia dintre China şi Moldova este exemplară, cu dialog politic intens. „Avem o dinamică impresionantă, în special la importuri, dar nu am reuşit să fim la fel de insistenţi pentru promovarea exporturilor”, a spus primul ministru. Cris Yang, director executiv ICS Huawei Tehnologies SRL, a menţionat că Moldova este o piaţă importantă şi îşi doreşte extinderea afacerii. Huawei furnizează echipamente pentru telecomunicaţii în Moldova şi acoperă circa 80% din necesităţile consumatorilor de aici. Echipamentele Huawei sunt utilizate de circa 2.000.000 de oameni care locuiesc în Moldova.

„Avem condiţii favorabile pentru investitorii străini“

Totodată, vicepreşedintele parlamentului Andrian Candu susţine că Republica Moldova oferă oportunităţi bune pentru investitori, atât datorită poziţiei sale geografice, cât şi a posibilităţilor create pentru dezvoltarea unei afaceri.„Republica Moldova este o ţară plasată geografic foarte convenabil ce poate fi ca o punte între Est şi Vest. De asemenea, poate fi o platformă pentru producţia mărfurilor chinezeşti care să fie exportate şi în Est, şi în Vest. Republica Moldova este parte a CSI având toate facilităţile respective, astfel că poate exporta fără limite în CSI şi beneficiază de avantaje şi facilităţi în exportul în UE”, susţine Andrian Candu.

Potrivit unui acord semnat astăzi, China va acorda Moldovei 20 de milioane de Yuani, echivalentul a peste 3.000.000 de dolari, sub formă de grant nerambursabil, pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare economică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările