Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Autocarele cu turişti nu vor sta la vamă mai mult de 30 de minute

1
21 May 2019 17:38:14
Autor: Dan Anghel
FOTO IPN
FOTO IPN

Din 27 mai, timp de două săptămâni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Agenţia de Investiţii şi un grup de operatori de turism vor testa un canal electronic de comunicare menit să faciliteze trecerea frontierei pentru autocarele cu turişti.

Din 10 iunie, pe toată perioada sezonului estival, canalul de comunicare va putea fi utilizat de toate agenţiile de turism care organizează călătorii peste hotare. Măsura luată vine să reducă din timpul de aşteptare la trecerea frontierei pentru cei care călătoresc cu autocarele, transmite IPN.
 
Şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, a spus, astăzi, că operatorii de turism, cu 24 de ore înainte de plecarea autocarului cu turişti, vor anunţa prin poşta electronică autorităţile de la frontieră. Odată ajunşi turiştii la frontieră, îi va aştepta deja un vameş şi un poliţist de frontieră pentru verificarea actelor şi a bagajelor. În caz de aglomeraţie, va fi rezervat şi un coridor. Timpul de procesare a datelor şi de verificare nu va depăşi 30 de minute.
 
Directorul Agenţiei de Investiţii, Rodica Verbeniuc, a menţionat că iniţiativa vine să îmbunătăţească experienţa de călătorie a turiştilor, să fluidizeze fluxul de călători şi să faciliteze accesul la trecerea frontierei. „Ne dorim şi încercăm să oferim instrumente practice, operaţionale, în prag de perioadă estivală”, a spus Rodica Verbeniuc.
 
Mihai Ceban, operator de turism, a spus că ideea canalului electronic de comunicare este una foarte bună şi vine în susţinerea turiştilor, deoarece din experienţa anilor anteriori, cozile la trecerea frontierei prelungeau durata de călătorie a celor care mergeau în vacanţă.
 
„Este o iniţiativă foarte bună, aceasta vine, nu după ce apare problema, dar înainte de a începe acest sezon estival. O vedem pozitivă şi pentru turiştii care ne vizitează ţara. Sunt mulţi care au tururi combinate – România, Moldova, Ucraina, şi atunci acest lucru facilitează traversarea frontierei moldoveneşti”, a spus Natalia Ţurcanu, director executiv al Asociaţiei naţionale pentru turism receptor.
 
Potrivit Elenei Sava, operator turistic, iniţiativa este salutabilă, deoarece în câteva zile pornesc autocarele charter pentru toate destinaţiile estivale, precum: Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru. „Era complicat atunci când ajungeam în vamă, erau autocarele de rută, cu bagaje. Trebuia să stăm la coadă, să aşteptăm până ne vine rândul să fim verificaţi, ceea ce făcea trecerea frontierei mai de lungă durată, iar turiştii nu erau foarte mulţumiţi”, a spus Elena Sava.
 
Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, în perioada estivală a anului 2018, doar prin punctul de trecere frontierei Leuşeni, au traversat hotarul peste 12 mii de autocare, care au transportat peste 270 de mii de călători, cu 9% mai mult decât în perioada estivală a anului 2017.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Traian Decebal
21.05.2019, 19:19:09

Vama intre Moldova si Romania trebuie anulata, e un bisnes pentru banditii din ambele guverne, a Moldovei cit si Romaniei, noi poporul, cit o sa toleram banditii si hotii de buzunare...