Autorităţile anunţă că situaţia cu privire la pesta porcină africană devine tot mai alarmantă în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia cu privire la pesta porcină africană în Republica Moldova devine tot mai alarmantă. Purtători ai virusului sunt nu doar mistreţii, dar şi furajele infestate. În doar zece zile, au fost înregistrate 17 focare de pestă porcină. În legătură cu situaţia complicată, miercuri, 19 septembrie, la Guvern a fost convocată şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, transmite IPN.

În debutul şedinţei, premierul Pavel Filip a declarat că situaţia din statele vecine devine una periculoasă, în România, pesta fiind confirmată la una dintre cele mai mari ferme ca mărime, fiind sacrificaţi peste 250 de mii de porci. Dacă în Republica Moldova în anul 2017 au fost înregistrate şapte focare, de la începutul anului curent sunt deja 22 de focare, 15 fiind active încă.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a declarat pentru presă că în Ştefan Vodă, dar şi în satele din lunca Nistrului şi lunca Prutului, au fost depistate cadavre de mistreţi purtători de virus. Potrivit şefului ANSA, situaţia devine şi mai alarmantă în condiţiile în care începe recoltarea porumbului, iar purtătoare de virus au devenit şi furajele, pentru că mistreţii infectaţi au pătruns în lanurile agricole, în special cu porumb.

Odată recoltate, culturile agricole infestate ajung în hambare, iar apoi la ferme şi în gospodării. Un exemplu este localitatea Crocmaz din raionul Ştefan Vodă, unde s-au înregistrat trei focare de pestă porcină în trei gospodării private. Oamenii au povestit că au hrănit porcii cu porumb adus din lunca Prutului, iar cel mai probabil furajele fusese în contact cu mistreţi.

Gheorghe Gaberi a declarat că la şedinţă a fost examinată şi posibilitatea nimicirii tuturor animalelor în localităţile în care s-au înregistrat trei şi mai multe focare, iar statul le va acorda proprietarilor despăgubiri. Potrivit calculelor, sumele nu vor fi mai mari decât cheltuielile impuse pentru instalarea filtrelor şi efectuarea dezinfectărilor în cazul unui focar. De exemplu, în cazul localităţii Mereni din Anenii Noi, pentru aceste măsuri s-au cheltuit în jur de jumătate de milion de lei.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândeşte repede în rândul animalelor şi provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spaţiile în care au fost ţinuţi porcii, perimetrul alăturat şi ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite