Autorităţile: Am găsit consens cu protestatarii. Agricultorii: vrem decizii, nu promisiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
f

Autorităţile spun că au găsit un consens cu protestatarii, reprezentanţi ai sectorului agricol afectaţi de seceta severă din acest an. Potrivit lor, părţile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acţiuni ce pot fi întreprinse pentru susţinerea agricultorilor, printre care diminuarea problemelor fiscale.

Protestatarii, însă, susţin că aşteaptă decizii, nu discuţii şi promisiuni. Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea de ieri, 15 august, dintre reprezentanţii agricultorilor protestatari şi premierul Ion Chicu împreună cu grupul de lucru pentru depăşirea crizei din domeniul agricol, transmite IPN.

Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, în cadrul întrunirii, s-a discutat despre sumele TVA acumulate de agricultori, despre reeşalonarea creditelor şi a datoriilor pe 12 luni faţă de instituţiile statului pentru livrarea tehnicii (aproape 200 milioane lei). „Am agreat următorii paşi privind reeşalonarea datoriilor pe care le au faţă de instituţiile financiare şi simplificarea Regulamentului cu privire la subvenţionare”, a menţionat premierul.

Ion Perju, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, a precizat că modificările Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensaţiilor pentru diminuarea consecinţelor calamităţilor naturale asupra recoltei anului 2020 vor fi aprobate la următoarea şedinţă de Guvern. „MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenţii economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută şi sunt eligibili de a beneficia de compensaţia pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent. Va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafaţa de teren agricol deţinută sau prelucrată şi cultura cultivată pe aceasta, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol îşi desfăşoară activitatea”, a spus Ion Perju.

De cealaltă parte, agricultorii susţin că nu s-a ajuns la un numitor comun pe subiectul cel mai important, plata la hectar pentru culturile afectate. Potrivit lui Andrei Dînga, agricultor din Ştefan Vodă, agricultorii intenţionează să continue protestele paşnice până le vor fi soluţionate toate revendicările.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite