Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Avocata Ana Ursachi ar putea reveni în R. Moldova. Procuratura anunţă deciziile luate în cazul a nouă dosare pretins politice

0
9 Jun 2020 09:55:50
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol sursa Shutterstock
FOTO simbol sursa Shutterstock

La aproximativ patru luni de la iniţierea, de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a procesului de evaluare a celor 38 de dosare penale, prezumat ca fiind instrumentate pe motive politice în perioada guvernării lui Vlad Plahotniuc, Procuratura Generală informează despre primul bilanţ al acestor acţiuni.

În rezultatul examinării minuţioase a fiecărei cauze penale, Grupul de control şi monitorizare a luat decizii pe 9 din cele 38 de dosare, şi anume:

Dosare aflate la faza de urmărire penală:

•    Clasarea dosarelor penale în privinţa Ludmilei Kozlovska, Valentin Eşanu, Nina Cereteu, Andrian Borş şi David Davitean (pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al lui Gherman Gorbunţov);

•    Revocarea măsurii preventive (arestul preventiv) şi clasarea dosarului de căutare în privinţa Anei Ursachi;

Dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată:

•    A fost emisă sentinţă de încetare a procesului penal în privinţa lui Valentin Eşanu

Dosare aflate la faza de executare a pedepsei:

•    Procuratura a deschis procedura de revizuire a procesului penal în privinţa Olgăi Punga şi a iniţiat procedura de suspendare a executării pedepsei;

•    Procuratura a intervenit în favoarea condamnatului Safarmatov Arslan cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiţionată a executării pedepsei cu închisoarea în privinţa acestuia  (combatant, cu grad de invaliditate), însă prin decizia Curţii Supreme de Justiţie recursul a fost respins. Procuratura municipiului Chişinău, oficiul Buiucani examinează, în prezent, cererea acestuia de revizuire a dosarului penal.
 
Instanţele de judecată urmează să se pronunţe în curând şi pe celelalte cauze penale, aflate pe rol. Deocamdată, soluţii pe aceste dosare nu au fost adoptate, şedinţele fiind amânate din cauza regimului special de activitate al acestora. 
 
Amintim că, printr-o dispoziţie emisă de Procurorul General, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control şi monitorizare a unor dosare concrete şi asta după ce instituţia a luat act de Declaraţiile şi Raportul APCE, declaraţiile unor organizaţii neguvernamentale, activişti civici, reprezentanţi ai partidelor politice, dar şi adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice şi care au dus la urmărirea penală şi judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.
 
Grupul a evaluat şi continuă să evalueze fiecare dosar, inclus în listă, aflat atât la faza de urmărire penală, cât şi în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informaţiile sunt dezbătute şi analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz.

De asemenea, Procuratura Generală a luat act de sugestiile avocaţilor unor persoane pretins persecutate politic şi a decis antrenarea apărătorilor acestora în procesul de evaluare a dosarelor.

În acest sens, avocaţilor persoanelor pretins a fi urmărite politic li s-a solicitat să prezinte în adresa Procurorului General informaţii sintetizate, cu expunerea tuturor argumentelor şi probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică şi pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători şi alte aspecte relevante ce ţin de administrarea, analiza şi aprecierea probelor pe caz şi care ar putea răsturna poziţia, şi concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.
 
Informaţiile părţii apărării sunt examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susţin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea şi echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art.6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările