Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Avocatul poporului: Niciun angajat din R. Moldova nu poate fi concediat pe motivul refuzului de a se vaccina

0
24 Jul 2021 00:50:32
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol
FOTO simbol

Niciun angajat din Republica Moldova nu poate fi eliberat din funcţie pe motivul refuzului de a se vaccina anti-COVID-19. Declaraţia aparţine Maiei Bănărescu, care exercită interimatul mandatului de avocat al poporului, şi este făcută în contextul în care în ultima perioadă în spaţiul public au apărut semnale privind avertizarea unor angajaţi cu riscul concedierii, dacă nu se vaccinează, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, ombudsmanul menţionează că Republica Moldova nu are un cadru legal care să permită angajatorilor să decidă asupra eliberării din funcţie a unui angajat pe motivul refuzului de a se imuniza. Condiţiile concedierii unui salariat sunt strict stipulate în art. 86 din Codul Muncii, printre care nu se regăseşte şi cea privind refuzul vaccinării.

Potrivit Maiei Bănărescu, restrângerea exerciţiului  unor drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor poate avea loc în anumite condiţii şi doar în strictă conformitate cu prevederile art. 54 din Constituţie. Astfel, pentru unele sectoare publice şi private  sau pentru anumite categorii de angajaţi, încurajarea vaccinării ar putea fi obligatorie, însă numai prin emiterea unor acte normative speciale  prin care vaccinarea să fie una din condiţiile în vederea relaxării restricţiilor privind exercitarea activităţii la locul de muncă şi protecţia sănătăţii publice. În caz contrar, condiţionarea raportului de muncă de efectuarea unui vaccin sau a testării este inoportună, discriminatorie şi încalcă flagrant legislaţia muncii.

Ombudsmanul recomandă autorităţilor din diferite structuri ale statului să pună accentul pe informarea corectă a angajaţilor cu privire la  beneficiile vaccinării anti-COVID-19, fără a face presiuni pe aceştia. Totodată, avocatul poporului îndeamnă populaţia să se imunizeze, menţionând  responsabilitatea fiecărui cetăţean de a contribui la asigurarea securităţii sănătăţii publice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările