Balkan Pharmaceuticals construieşte în Sîngera cea mai mare fabrică de farmaceutice din sud-estul Europei (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul complex de producere, cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi va oferi 400 de locuri de muncă.
Noul complex de producere, cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi va oferi 400 de locuri de muncă.

Peste 90% din medicamentele din Republica Moldova sunt importate. Moldovenii, pentru a se trata, plătesc şi costurile de import şi adaosul comercial al farmaciilor.

Numai în 2012, suma pe care au cheltuit-o consumatorii pentru medicamente a crescut cu 21,3%, faţă de anul precedent şi a constituit 2,3 miliarde de lei. Preparatele medicamentoase ar fi mai accesibile pentru populaţie, dacă în Moldova ar creşte cota de medicamente produse local.

Locuri de muncă pe 12.000 de metri pătraţi

În preajma Chişinăului, la Sângera, creşte o investiţie de de 26 de milioane de euro. Este vorba despre noua fabrică a companiei Balkan Pharmaceuticals, care urmează să fie dată în exploatare la începutul lunii septembrie 2013.

Noul complex de producere, cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, va oferi 400 de locuri de muncă bine plătite profesioniştilor de calificare înaltă - medici, chimişti, tehnologi, mecanici, programatori, ingineri, plus alte câteva zeci de locuri de muncă în procesul de distribuţie.

Preponderent, vor fi angajaţi specialişti din Moldova, iar pentru pregătirea şi instruirea acestora vor fi atraşi şi specialişti calificaţi din spaţiul CSI şi UE.

„Angajaţii noştri vor avea un salariu competitiv şi condiţii de muncă după ultimele standarde internaţionale în domeniul fabricării medicamentelor. Scopul nostru este să continuăm să formăm în Moldova personal calificat, competent şi corespunzător tuturor rigorilor ce ţin de activitatea de producere farmaceutică“, declară Vasile Cazacu, şeful Departamentului Înregistrări al companiei Balkan Pharmaceuticals.

„Practic în fiecare săptămână, de când am început lucrările, se apropie oameni din satele vecine ca să întrebe ce construim, dacă avem nevoie de forţă de muncă şi cum ar putea să se angajeze aici“, povesteşte Dan Săveanu, inginer-şef. 

Compania activează pe piaţa din Moldova din anul 2007. La moment, compania are 80 de angajaţi şi produce 127 de poziţii de medicamente, printre care preparate antitumorale, hormonale, preparate pentru tratamentul bolilor sistemului nervos, a celui cardio-vascular, digestiv, medicamente cu efect antiinflamator, analgezic etc. În 2008 a început proiectarea noii fabrici, iar construcţia propriu-zisă – din 2010.

„Vrem să dezvoltăm la fabrică un sistem calificat de recrutare a tinerilor care se manifestă activ în cadrul instituţiilor universitare. Calitatea cadrelor ţine de politica de instruire corectă“, spune Vasile Cazacu.

„În acest sens ne propunem să implementăm un program de instruire şi de perfecţionare continuă a cadrelor. Considerăm că piaţa de muncă din Republica Moldova are potenţial, inclusiv tineri absolvenţi ai facultăţilor de farmacie, de chimie, de medicină şi de inginerie care, fiind instruiţi corect, ar face faţă obiectivelor propuse de companie“, precizează specialistul.

Spre deosebire de alte tipuri de producere, în domeniul farmaceutic cerinţele faţă de procesul de producţie sunt stricte. Chiar dacă în Moldova, deocamdată, nu este obligatorie aplicarea standardelor GMP (bune practici de producere), fabrica din Sângera corespunde tuturor cerinţelor.

Tehnologii şi condiţii fără precedent

La fabrică au fost instalate mai multe sisteme performante, menite să asigure buna ei funcţionare şi să ofere un mediu de muncă plăcut şi sigur pentru specialişti. Sistemele menţin temperatura aerului între 20 şi 24°C, umiditatea relativă – între 35% şi 65%, nivelul maxim admis de zgomot – 55 dBA, viteza aerului în încăperi minim 0,36-0,45 m/s, pentru a preveni depunerea particulelor, numărul de schimburi de aer – conform ISO 14644.

Pentru controlul tuturor parametrilor este prevăzut BMS/EMS, conform normelor UE şi SUA, cu software validat conform Gamp 4-5. Sistemele sunt concepute să funcţioneze în mod automat.

Producerea de medicamente este un proces complex şi necesită exactitate ideală. Procesul va fi monitorizat de la distanţă, prin intermediul unui sistem de supraveghere automatizat performant, iar sistemul Acces-control va asigura sterilitate produsului finit şi a materiei prime.

Inginerii implicaţi în acest proiect spun că în Moldova, deocamdată, nu există sisteme similare din punct de vedere tehnic. Aceasta îi face să creadă că Balkan Pharmaceuticals, pe lângă investiţia într-un proiect atât de mare, a importat know-how pe piaţa din Moldova şi a adus şi un aport tehnic industriei farmaceutice.

De ce scad preţurile

Medicamentele Balkan Pharmaceuticals sunt mai ieftine decât cele importate de alte companii. Acest lucru este posibil şi pentru că adaosul comercial aplicat de companie este minim, având o rentabilitate de producere de circa 7%, din 15% permise de legislaţie.

„Politica noastră este producerea medicamentelor calitative la un preţ admisibil, reieşind din puterea de cumpărare a cetăţeanului de rând“, explică Vasile Cazacu.

Donaţii în valoare de 8 milioane de lei

De la începutul activităţii sale, compania Balkan Pharmaceuticals a realizat mai multe acţiuni directe cu caracter social, principala dintre ele fiind donaţia mai multor loturi de medicamente Institutului Oncologic, în valoare totală de circa 8 milioane de lei. Pe lângă aceasta, au fost realizate acţiuni caritabile, inclusiv la case de copii şi şcoli internat. Cea mai recentă activitate a fost sponsorizarea diagnosticării în Israel a unui colaborator al Institutului Oncologic.

De ce Moldova?

Cadrul legislativ din Republica Moldova este favorabil dezvoltării unei afaceri. Faptul că până în 2012 nu a existat impozit pe venit a servit un bun punct de pornire pentru o afacere nouă. De asemenea, Republica Moldova dispune de o piaţa de muncă vastă şi diversificată, iar salariile plătite în ţară sunt foarte mici, fapt care favorizează atragerea specialiştilor buni cu salarii competitive şi condiţii de muncă favorabile.

Totodată, există fenomene negative care au ştirbit din atractivitatea investiţională a Republicii Moldova, precum birocraţia, corupţia, concurenţa neloială şi implicarea abuzivă a unor politicieni în cursul dezvoltării domeniului de producere farmaceutică (cazul Brega).

Compania Balkan Pharmaceuticals comercializează 98% din preparatele sale pe piaţa din Moldova. Medicamentele companiei sunt înalt cotate pe piaţa farmaceutică din Rusia şi Ucraina. După transferul la fabrica din Sângera, compania îşi propune să intre şi  pe piaţa Uniunii Europene.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite