Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Basarabia la Bookfest 2016

6
30 May 2016 10:44:52
Răzvan Voncu
„Rămâne doar să ne bucurăm, şi la Bookfest 2016, de prezenţa câtorva sărmane edituri basarabene...”
„Rămâne doar să ne bucurăm, şi la Bookfest 2016, de prezenţa câtorva sărmane edituri basarabene...”

Târgurile, fie ele şi de carte, sunt întreprinderi comerciale, nu spirituale. Nu trebuie, prin urmare, să căutăm cu tot dinadinsul semnificaţii, deschise sau ascunse, în modul în care este reprezentată o ţară sau alta.

Mai ales că România şi Republica Moldova sunt, cum se ştie, două ţări, dar o singură literatură. Cu câţiva ani în urmă, când la Târgul de Carte de la Frankfurt a fost invitată de onoare literatura catalană (aşadar, o literatură scrisă într-o limbă regională, nu o ţară), a ieşit un scandal imens. Scriitori din Catalonia, indiferent dacă scriu în castiliană sau catalană, şi scriitori din restul Spaniei au boicotat târgul şi i-au acuzat pe organizatori de tot soiul de grozăvii.

De aceea, când mai mulţi editori m-au întrebat ce cred despre o eventuală prezenţă a Republicii Moldova ca invitat de onoare la unul din cele două târguri de carte de la Bucureşti, i-am sfătuit insistent să renunţe.

Mai întâi, pentru că prezenţa constantă, până azi, a Basarabiei la Bookfest şi Gaudeamus s-a făcut prin eforturi însemnate ale unor editori privaţi de peste Prut, fără nici un sprijin din partea statului. Nici Ministerul Culturii din România sau DRRRP nu au manifestat vreo intenţie de a sprijini această prezenţă, care, în consecinţă, a fost mereu modestă şi marginală, din păcate.

În al doilea rând, dacă, prin absurd, Ministerul Culturii de la Chişinău s-ar decide să susţină mai insistent prezenţa editurilor din stânga Prutului la târgurile de carte de la noi, mă tem că ar ieşi o catastrofă birocratică. Administraţia de la Chişinău pare încremenită în atmosfera imediat post-sovietică, în care un extrem formalism se îmbină catastrofal de eficient cu lipsa de viziune şi cu un provincialism de neîntâlnit chiar şi la noi.

Nemaivorbind că, date fiind resorturile subterane ale „stataliştilor”, care controlează tot ce mişcă la Chişinău, ne-am fi trezit la standul oficial al Republicii Moldova cu cărţi elogioase despre Karl Schmidt (cel care a rusificat arhitectural şi administrativ Chişinăul), cu literatură găgăuză şi rusă mult peste prezenţa demografică a celor două etnii, sau cu volume de istorie a Republicii Moldova care încep de la descălecatul lui Bogdan I, nu de la ultimatumul sovietic din 1940. În loc să fie o manifestare a unităţii culturale româneşti, o asemenea prezenţă oficială ar fi constituit, dimpotrivă, o afirmare a neunităţii.

Rămâne doar să ne bucurăm, şi la Bookfest 2016, de prezenţa câtorva sărmane edituri basarabene, cum sunt Cartier, Ştiinţa sau Prut Internaţional, care se străduiesc să aducă la târgurile de la noi cărţi interesante, de calitate (inclusiv tipografică), în indiferenţa autorităţilor de la Chişinău, care nu investesc în cultură nimic.

Rămâne întrebarea de ce nici „patrioţii” de la Bucureşti, care se reped să pună etichete ori de câte ori exprimi un punct de vedere critic la adresa discursului oficial cu privire la relaţiile româno-române, nu au mişcat un deget pentru ca prezenţa editurilor basarabene la Bookfest să se bucure de mai multă atenţie. Probabil că e mai greu cu cartea decât cu discursurile sforăitoare şi gesturile patetice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stefanescu Marian
30.05.2016, 11:31:25

Păcat,integrarea culturală este cea mai facilă și costă cel mai puțin;rezultatele pot fi însă mari.Nu se poate realiza ”o integrare”(ca să nu-i zic unire...) fără integrarea culturală care mișcă sufletele de dincolo de Prut.Și de fapt acesta este principalul atu al unei eventuale ”uniri”,comuniunea de limbă,cultură și istorie.

+2 (2 voturi)
Realist
4.06.2016, 17:47:48

Ca de obicei, ametitii care conduc tara asta habar n-au care sunt prioritatile nationale - pare ca singura lor preocupare este sa reuseasca sa mai dea salariile inca o luna, doar atat ...

Amicus Plato
30.05.2016, 19:15:40

Istoria Moldovei începe în secolul XIV, nu în sec. XX, după cum istoria Poloniei nu începe în sec XX când reapare pe harta lumii. Și e valabil pentru multe alte state. La Chișinău stataliștii sunt niște eroi, acolo sunt prea multe cozi de topor ce doresc dispariția Moldovei. Apoi, literatura moldovenească se intersectează doar parțial cu cea română. RM e locuită și de găgăuzi, dacă sunt cărți moldovenești în găgăuză, care e problema? Ce ți-au făcut ție găgăuzii. Găgăuzii ar sta cuminți dacă nu ar fi terorizați de gândul că ar putea ajunge iar sub papucului mafiei, paraziților, infractorilor și incompetenților ce împreună formează statul mafiot și parazit român sau mai bine spus statul București.

-2 (2 voturi)
Mandrean Paul
31.05.2016, 08:41:25

delege, Limba in care scrii tu aici este limba romana, adica limba OFICIALA a Republicii Moldova. Nu doresti sa fii "sub papucul" Romaniei, insa te complaci bine-mersi sub papucul Rusiei. Nu ti se pare ca ceva nu-i in regula cu modul tau de a gandi? In ceea ce priveste aberatiile tale cu secolele XIV si XX, te rad si gainile.

+1 (1 vot)
Cogeo52
30.05.2016, 22:59:54

DLG!! Nu crezi ca ai gresit Ziarul?? ia treci pe alte litere si mai lasane in pace cu RUSARAIA voastra!! scrie acolo cat vrei si nu aici in ROMANIA!! bine!!!hai mana...directia MOSKVA...!!!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările