Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Bogdan Aurescu: Toţi au aşteptări mari de la noul Guvern al R. Moldova, iar România va fi alături

5
24 Jul 2021 00:42:31
Autor: Iurii Botnarenco
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu

Victoria forţelor pro-europene e o oportunitate fără precedent pentru Republica Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană, iar România va rămâne cel mai importat avocat al Republicii Moldova la Bruxelles. O spune ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită oficială la Chişinău. Potrivit oficialului, proiectele de interconectare energetică rămân prioritare pe agenda Chişinău-Bucureşti, notează IPN.

Victoria unei forţe politice proeuropene, reformatoare şi democratice este salutată de Guvernul de la Bucureşti. Potrivit ministrului român de Externe, România va oferi sprijin noului Executiv în lupta cu corupţia şi în implementarea proiectelor de relansare economică.

„Pentru România este de interes strategic ca Republica Moldova să fie stabilă, democratică, cât mai aproape de valorile europene. pentru că acestea sunt valorile pe care noi le împărtăşim şi suntem convinşi că este în beneficiul direct al cetăţenilor RM, ca tot ce se petrece în RM să se petreacă într-o logică democratică. Credem că această evoluţie politică este în favoarea RM. Cetăţenii au aşteptări mari, imediate, de asta noul Guvern va trebui să livreze rezultate foarte rapid. Însă noul Guvern nu va fi singur, România va fi alături de Republica Moldova”, a spus Bogdan Aurescu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit şefului diplomaţiei române, proiectele de interconectare energetică demarate anterior vor avea continuitate. În acelaşi timp, vor fi puse în aplicare proiecte noi care să asigure dezvoltarea economică a ţării.

„Intenţionăm să continuăm proiectele de interconectare strategică în domeniul energetic, în domeniul transporturilor. Mă refer la repararea podurilor peste Prut, la construcţia de noi poduri, construcţia interconectării de electricitate între cele două ţări. Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău este un proiect prioritar pentru noi. Finalizarea lucrărilor care să permită ajungerea la capacitatea deplină de până la 6 mln de m3 pe zi pentru gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău”, a spus Bogdan Aurescu.

Uniunea Europeană este interesată ca în vecinătate sa estică să existe prosperitate, şi previzibilitate, spune Aurescu.

„Este o oportunitate şi pentru Uniunea Europeană. UE încearcă să acţioneze tot mai mult la nivel global, ca un actor global. Dacă UE nu reuşeşte să fie influentă în propria ei vecinătate, cu siguranţă nu va putea fi cu adevărat un actor global. Această oportunitate, generată de rezultatul alegerilor din Republica Moldova, trebuie să fie fructificată de UE printr-o asistenţă consistentă, prin sprijin care nu înseamnă abandonarea condiţionalităţilor, ci sprijin pentru realizarea acestor condiţionalităţi”, a mai spus Aurescu.

Vizita ministrului român de Externe la Chişinău este prima vizită a unui oficial european în Republica Moldova după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

zbucium ion
24.07.2021, 01:32:10

DEMAGOGIE! - Se cer FAPTE, nu declarații goale. Ca stat UE Romania e obligata din SOLIDARITATE EUROPEANA sa nu pună piedici statelor din Vecinătatea Europeana, Parteneriatul Estic, din TRIO PARTENERI ASOCIAȚI sa se interconecteze de la distanta, peste hotarul UE la spatiile comune cu UE, la rețelele ENERGETICE, de GAZE si TRANSPORT ale UE prin teritoriul Romaniei, prin rețelele Romaniei. Cu regret, de aproape un deceniu Romania in cel mai NEPRIETENESC, ANTI-EUROPEAN mod pune piedici interconectării R.Moldova si a unor regiuni ale Ucrainei la rețelele de gaze, energie si transport. La 1 decembrie 2013 trebuia sa se înceapă livrările de gaze in R.Moldova prin gazoductul Iasi-Ungheni, construit cu bani europeni. Au trecut nu 100 de zile, cat prevăd normativele europene, dar 8 ani si Transgaz încă n-a livrat pe malul stâng al Prutului la Ungheni si nici la Chisinau - niciun metru cub de gaze pentru a nu supăra Gazprom-ul si a nu strica "schemele'de FRAUDARE colosala la importul de gaze de la Gazprom. Romania a demonstrat cu brio ca nu e capabila sa realizeze obiective de importanta comunitara, ca a îngropat si a spălat bani EUROPENI in acest gazoductul RUȘINII - construind un gazoduct din start MORT, fiindcă n-a avut si nu are cu ce sa-l umple cu gaze de la Iași, totul a fost o ÎNȘELĂTORIE românească, "frățească". Dupa 8 ani Romania abia acum constata ca se mai cer bani de la UE pentru a mai construi încă un gazoduct deja de la Moinești pana la Iași, asta inseamna ca "schemele"Gazprom-ului se vor păstra neatinse încă un deceniu si orice guvern de la Chisinau va fi dependent de Rusia. Construcția gazoductului Iasi - Ungheni Romania-R.Moldova, a fost începută concomitent cu cea a gazoductelor Polonia - Ucraina si Ungaria-Ucraina, ambele finisata in 100 de zile in același an 2013 si care de 8 ani livrează Ucrainei gaze din UE. In 2014 a fost dat in folosinta si gazoductul Slovacia- Ucraina. Romania fiind unica țara UE care nu-si onorează obligațiile fata de UE si statele din TRIO PARTENERI ASOCIAȚI ai UE. Aceeași SABOTARE "frățească" din partea Romaniei este si la interconectarea rețelei energetice a R.Moldova cu reteaua unica energetica a UE prin liniile de înaltă tensiune Suceava-Bălți si Isaccea-Vulcanesti, precum si la interconectarea la magistralele de transport auto ale UE prin drumul Tîrgu-Mureș - Iași - Ungheni. Romania a fost ajutata DEZINTERESAT de statele UE sa se interconecteze la rețelele unice ale UE, pe când ea in mod ANTI-EUROPEAN pune condiții, cere "unire", "favoruri"sau REFUZA din start sa permită R.Moldova sa se apropie, sa se integreze ENERGETIC etc.. cu UE, urmărind scopuri EGOISTE, REVANȘARDE, "unioniste", NAȚIONALISTE, anti-UE si anti-R.Moldova. Se cere un nou INFRINGEMENT al UE contra Romaniei.

-5 (5 voturi)
octavian calin
24.07.2021, 12:45:29

Zbucium ....fassssssss...partz prrrrrrrpartz ..innasul tau de rusofil nenorocit ..

-6 (10 voturi)
zbucium ion
24.07.2021, 01:41:07

"...iar Romania va fi alături" si va pune tradițional doar PIEDICI.

-8 (8 voturi)
Bingo Bango
24.07.2021, 09:44:25

Piedici puneti doar voi broscoii tradatori socialisti-comunisti. La cat de mult a ajutat Romania pe R.Moldova, tu ai habar de asta ? Nu-ti e ba rusine ? Daca nu era ajutorul Romaniei timp de 30 de ani, se traia in RM ca in Transnistria.

-6 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
24.07.2021, 12:47:40

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările