Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Când, unde şi cum începe un viol în grup – dar mai ales de ce?

8
22 Jul 2015 00:40:24
George Damian

Filmuleţele porno ale liceenilor din România au apărut deodată cu telefoanele mobile dotate cu camere de filmat. A fost o invazie de filmuleţe care apăreau la ştirile de seară ale tuturor televiziunilor, părea că avem de-a face cu o întrecere între licee.

Exista şi o întrecere între televiziuni pentru a informa cât mai rapid despre cea mai recentă filmare din WC-ul vreunui liceu. Aveam ocazia nesperată înainte de 1989 de a vedea şi altceva decât politică la principalul jurnal televizat al serii: sex oral în toaletele liceelor, filmat cu telefonul şi pus pe internet. Vedeam cu toţii imagini explicite cu doar unele mici detalii uşor blurate – interesul publicului primează întotdeauna!
 
Din avalanşa de filmări adolescentine difuzate cu dărnicie de televiziunile generaliste mi-au rămas în memorie două. Prima era un sex oral banal, fără artificii deosebite, prezentat cu surle şi trâmbiţe de o prompteriţă blazată; însă nu voi uita reacţia uimită a unui coleg de redacţie mai în vârstă: ”Pe vremea mea nu ştiam exact ce e aia o m**e, trebuia să întrebăm în stânga şi-n dreapta ca să ne lămurim şi nimeni nu voia să ne spună...” O concentrare în puţine vorbe a unui fenomen greu de înţeles, dificil de tratat: trecerea de la copilărie la maturitate şi diferenţele dintre generaţii. Regulile tradiţionale ale acestui proces au fost sparte, făcute ţăndări şi aruncate la gunoi în numele progresului. Se vorbeşte despre educaţia sexuală în şcoli, dar mă tem că elevii îl vor întreba pe profesorul de sexologie ce vrea să afle şi dacă cunoaşte ultimele tendinţe în materie. Apoi avem de-a face cu relaţia ambivalentă realitate obiectivă versus realitate virtuală: imaturii iau de bun tot ce văd pe internet şi transpun în viaţa reală filmând în acelaşi timp pentru a alimenta delirul subteranelor internetului. Undeva a fost rupt un echilibru şi nu cred că balanţa va putea fi îndreptată.
 
A doua filmare care mi-a rămas în memorie este de natură uşor suprarealistă. Trei băieţi şi o fată într-o maşină, fata îl călăreşte pe unul dintre ei, altul filmează scena şi al treilea râde şi comentează. Dialogurile sunt delirante. Fata se declară nemulţumită şi solicită imperativ ”Altul la rând!”, însă la insistenţele celui aflat la manetă precizează că nu mai poate sta mult timp, trebuie să ajungă la întâlnirea cu prietenul care o iubeşte şi vrea să o ducă la film. Cel care filmează declamă cu un ton de reproş: ”Haide măi Renato, noi te f***m şi tu te plimbi cu ăla...” Delir pe toată linia: Renata mergea la o poştă cu golanii, dar avea programată în aceeaşi seară o întâlnire romantică clasică, cu ţinut de mână la film şi pupat pe obraz.
 
La câteva secunde mai încolo o auzim pe Renata cum zice ”Nu în c*r, că nu-mi place!” Şi aici avem un posibil moment de ruptură: dacă Renata ar fi fost silită să facă ceva ce nu i-ar fi plăcut, din secunda aceea am fi avut de-a face cu un viol. Indiferent de circumstanţele anterioare, magistraţii ar fi spus că a fost viol. Şi am fi avut un alt caz de viol în grup - în filmuleţul care a apărut pe net nu se vede, dar se înţelege că Renata a întreţinut relaţii sexuale cu toţi trei băieţii din maşină. Perfect de acord, ”Nu înseamnă nu!”, însă ceva nu era în regulă cu Renata, ajunsă într-o situaţie periculoasă şi greu de administrat. Legea este clară, băieţii ar fi fost condamnaţi, chiar dacă filmarea ar fi fost prezentată drept probă de către apărare, mai degrabă i-ar fi înfundat pe băieţi deoarece ar fi fost probat limpede momentul dezacordului exprimat expres.
 
Şi chiar dacă legea este clară, totuşi nu pot înţelege de ce Renata a ales să se pună în această situaţie. A fost o norocoasă că prietenia ei cu ”golanii” nu s-a transformat într-un coşmar la acel moment, deşi nu am de unde să ştiu cu precizie că norocul a ţinut şi că la un moment dat Renata nu a fost doar f****ă, ci şi violată. Cum am mai spus: undeva s-a stricat un echilibru şi nu ştiu dacă va putea fi refăcut.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Sunteţi Abjecţi
22.07.2015, 02:56:43

Acuma, na, nu prea poate nimeni nega că România nu-i plină de paraşute, cu care a şi câştigat piețele externe. Ne putem indigna, da' ăsta-i adevărul. Renata... cum o fi devenit ea paraşută...cine ştie, cert e că cei 3 băieți o priveau ca pe o fată de gaşcă, una de-a lor, cu care-şi mai umpleau timpul când nu "produceau" altceva. Iar ea, fiți sigur, putea conta oricând pe ei, la vreun conflict, fie cu masculi, fie cu alte femele. Fiind o gaşcă, eu sunt convins că băieții nu duceau lucrurile mai departe de o limită. Dar orice paraşută ştie că băieții buni, ăia care merită păstrați, nu se uită la paraşute. Dar fata-i dăduse de gust, şi, vorba aia, avea nevoi. Şi, vorba aia, dacă nici la tinerețe nu... La Vaslui, sunt convins că băieții i-au pus gând rău unei fete care nu era "de gaşcă", una care nu era "de nasul lor". Fiindcă nu le-au fost deajuns fetele "de gaşcă", au decis să-i dea o lecție, să o târască prin mocirlă, pentru a o coborî la nivelul lor. Iar fetele "de gaşcă" îi susțin. Fiindcă, nu-i aşa, e greu să priveşti cum altele nu se bagă în mocirlă, în timp ce tu èsti în ea până la gât. Decât să încerci să ieşi şi să te cureți, e mai uşor să tragi pe cel de lângă tine. De asta şi violul, şi terfelirea ulterioară. Pe sistemul "crezi că eşti mai cu moț decăt noi? Îți arătăm noi că nu!"

+6 (6 voturi)
Iulian Ivasciuc
22.07.2015, 09:45:52

Salut, Poate ca ati atins subiecte grele,poate ati transmis ceva valoros,dar modul in care ati facut-o este prea vulgar.Este din mocirla,din fata bodegii unde tocmai ati terminat a treia bere.Nu stiu de ce dar cred ca va place limbajul asta.Nu va incearca nici o durere? Jurnalism este asta? Sanatate

+3 (5 voturi)
marius cristian
22.07.2015, 10:18:54

1. Nu vad nici o legatura intre libertinajul sexual de azi si cazurile de viol , individual sau in grup , cu fete cinstite sau parasute camuflate precum acea Renata , intrucat NU este NU , oriunde , oricum , oricand si oricat. 2. Educatia sexuala este un lucru care ar trebui facut in cadru organizat , cel putin din primul an de liceu , si se refera nu la cum sa-ti destrabalezi viata sexuala , ci la prevenirea sarcinilor nedorite si a bolilor venerice. 3. Limbajul folosit in acest articol este degradant pentru o persoana civilizata , si cu atat mai mult pentru un ziarist.

+3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
22.07.2015, 13:08:59

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
22.07.2015, 13:25:24

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările