Candidaţii care doresc să studieze la Institutul Naţional al Justiţiei din R. Moldova vor trebui să depună declaraţia de avere şi interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Naţional al Justiţiei
Institutul Naţional al Justiţiei

Candidaţii la concursul de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) vor fi obligaţi să depună declaraţia de avere şi interese personale, în aceleaşi condiţii ca funcţionarii publici, judecătorii sau procurorii. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern miercuri, 29 iunie.

„Documentul prevede un şir de modificări esenţiale care vizează activitatea şi accederea la INJ. În primul rând, candidaţii la concursul de admitere la INJ vor fi obligaţi să depună declaraţia de avere şi interese personale. Astfel, va fi asigurată transparenţa averii viitorilor judecători şi procurori, chiar începând cu formarea lor profesională. Aceştia vor fi supuşi, din start, exigenţelor unui climat de integritate publică. Mai mult, declaraţiile de avere, depuse la accederea la INJ, vor servi drept punct de pornire pentru evaluarea averii viitorilor judecători şi procurori, ceea ce va permite identificarea potenţialelor acte de corupţie”, a spus ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în cadrul şedinţei de Guvern.

Adiţional, proiectul urmăreşte îmbunătăţirea mai multor aspecte administrative privind  componenţa, selectarea şi activitatea organelor de conducere ale INJ, care vor asigura reprezentativitatea proporţională a organelor de administrare a sistemului justiţiei. În acest sens, va fi instituit un număr egal între membrii Consiliului INJ, desemnaţi de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor; va fi oferită competenţa Preşedintelui Republicii Moldova de a desemna un membru în cadrul Consiliului INJ, pornind de la atribuţiile sale constituţionale în materia carierei judecătorilor. De asemenea, va fi prevăzut expres nivelul instanţelor judecătoreşti şi a procuraturilor, din cadrul cărora vor putea fi desemnaţi membrii Consiliului INJ, pentru a fi asigurat criteriul obiectiv de reprezentativitate a judecătorilor şi procurorilor per sistemul judiciar şi al procuraturii.

Consolidarea Institutului Naţional al Justiţiei se regăseşte în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2022-2025.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite