Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Ce vor moldovenii: 31% sunt pentru Uniunea Europeană, iar 44%, pentru Uniunea Eurasiatică

12
21 Oct 2016 04:04:35
Autor: Dan Anghel

Dacă ar trebui să aleagă în cadrul unui referendum aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Eurasiatică, 44% dintre respondenţii Barometrului Opiniei Publice ar alege Uniunea Eurasiatică. Aproape 31% ar susţine aderarea la UE, restul nu ar participa la plebiscit sau sunt indecişi. Rezultatele BOP au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, pro ar vota 38% dintre respondenţi, iar contra – 37,3%. Restul se declară indecişi sau afirmă că nu vor participa. Peste 43% dintre respondenţi cred că ţara ar avea mai multe avantaje dacă ar fi parte a UE, iar aproape 40% consideră invers – că va avea mai multe dezavantaje.
 
În cazul în care duminica viitoare ar fi un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică, 52,8% dintre respondenţi ar vota pro, iar 23,7% ar fi împotrivă. 45% dintre respondenţi sunt de părere că în cazul aderării la Uniunea Eurasiatică ţara va avea doar de câştigat, iar invers cred peste 25% dintre respondenţi.
 
În ceea ce ţine de denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova, peste 72% dintre respondenţi consideră că aceasta trebuie să se numească „moldovenească”, iar 22,8% consideră „română”. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, 63,8% ar vota împotrivă, iar 15,6% ar fi pro. Restul nu ar participa sau nu ştiu cum să răspundă.
 
Dacă ar fi organizat un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, împotriva s-ar expune 57,4% dintre respondenţi, iar pro ar vota 10,9%. Restul s-ar abţine sau încă nu s-au decis.
 
57% dintre respondenţi spun că au o atitudine pozitivă faţă de regimul comunist de până la 1990. Practic acelaşi procentaj regretă că URSS s-a destrămat. Peste 47% dintre respondenţi şi-ar dori reconstituirea URSS şi a sistemului socialist, iar dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea ţării la o URSS (dacă ar exista), atunci peste 48% dintre respondenţi ar vota pentru.
 
Personalităţile politice străine care se bucură de cea mai mare încredere sunt Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, Angela Merkel, cancelara Germaniei, Klaus Iohannis, preşedintele României, Barak Obama, preşedintele SUA şi alţii.
 
Sondajul a fost realizat în perioada 6-16 octombrie, pe un eşantion de 1109 persoane din 82 de localităţi. Marja de eroare este de 2,9%.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Ionut Andrei
21.10.2016, 08:21:38

Dragi cetateti ai Republicii Moldova, va urez succes!

+2 (2 voturi)
Adrian Foangă
21.10.2016, 10:21:31

Le urez sa ramana sub cizma ruseasca pana vor muri de foame...

+1 (1 vot)
Stefanescu Marian
21.10.2016, 10:49:41

Dacă este aşa,e groaznic!Chiar aşa de mare este răul din sufletul moldovenilor?Ca popor latin,deci european,cum pot alege moldovenii Asia şi nu Europa?Mai mult până departe.

+1 (1 vot)
Ionut Andrei
21.10.2016, 10:52:05

Pai, problema este, cati mai au sange latin in Republica Moldova?

+1 (1 vot)
MadWolf
21.10.2016, 11:09:03

Din pacate moldovenii sunt foarte rusificati, stiu asta din surse sigure - persoane apropiate mie si colegi de serviciu care au fost nevoiti sa calatoreasca in Republica Moldova. Generatiile tinere aproape ca nu vorbesc romaneste. Cand intri intr-un restaurant si vrei sa comanzi ceva in romaneste ai mari sanse sa iti raspunda in rusa si sa cheme pe cineva mai in varsta care sa vorbeasca cu tine in romana. Trec peste partea cu saracia lucie in care se zbat, asta nu-i un argument antiunionist. Dar daca adaugam si coruptia care ii mananca de vii, cred ca oricat mi-as dori, o Romanie mare este ceva nefezabil.

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările