Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Centenarul în Basarabia: un eşec ruşinos

23
11 Mar 2018 09:31:32
Răzvan Voncu

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

Dar pentru România aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire ar fi trebuit să fie cu totul altceva. Şi anume, un impuls pentru configurarea unui nou proiect naţional, care să redea României locul şi rolul care i se cuvin, în regiune şi în lume. Un vector care să scoată societatea din inerţia şi indolenţa în care a scufundat-o stagnarea băsesciană, un imbold de regăsire a cultului valorilor şi o întoarcere la adevărata selecţie a acestora. Un efort de împletire a unor fire care, deocamdată, se torc separat, vlăguind, astfel, energiile naţionale.
 
Nimic, însă, din toate acestea. Guvernarea – că „guvern” nu poate fi numit – se face cu absolvenţi de „private”, plagiatori, agramaţi şi penali dovediţi. Deja defunctul Departament Centenar, de la ministerul Culturii, a fost încadrat de fostul ministru cu foşti agenţi de pază şi foste angajate la saloane cosmetice: toţi, neîndoielnic,eminenţi oameni de cultură. Comisia de Cultură din Senat (cea care, conducând direct Institutul Cultural Român şi Televiziunea Română, ar fi trebuit să supervizeze, implicit, şi programele de Centenar ale acestora) are în fruntea ei pe cineva a cărui precedentă ocupaţie a fost aceea de şef judeţean de cimitire: tot o îndeletnicire prin excelenţă culturală. Iar întregul partid aflat la putere (ALDE e doar pe post de ghiveci pe pervaz) o ţine din remaniere în congres şi, probabil, din congres în remaniere. Cu toate că nici nu guvernează mai bine după remanieri, dimpotrivă, nici nu se află în vreo criză politică înainte de congrese.
 
Consecinţa, spuneam, este aceea că România anului 2018 nu transmite Basarabiei nici un mesaj. Nici măcar cât transmisese, în 1918, România pe jumătate ocupată, cu Parlamentul, Guvernul şi Regele aflaţi în refugiu la Iaşi. Chiar şi aşa, însă, clasa politică românească de atunci, înţelept sincronizată cu Casa Regală (ce personaje providenţiale au fost Regele Ferdinand şi Regina Maria!), găsea resursele să instaleze la Bucureşti un guvern Marghiloman suficient de puternic încât să trimită trupele române peste Prut, ca să apere Basarabia independentă de hoardele bolşevice, şi să primească declaraţia de Unire a Sfatului Ţării, declanşând ceea ce va deveni Anul Marii Uniri...
 
Nu există, aşa cum anticipam încă din urmă cu doi-trei ani, nici o strategie guvernamentală de capitalizare a Centenarului. În ţară se desfăşoară, la întâmplare, fireşte, din abnegaţia unor instituţii (ca Uniunea Scriitorilor, muzee, teatre, universităţi, centre culturale, ONG-uri şi asociaţii etc.), o multitudine de manifestări consacrate diferitelor aspecte ale anului 1918 şi, în general, bilanţului pe care îl înregistrează lumea românească după 100 de ani de unitate naţională. Dar, nefiind coordonate, bugetate corespunzător şi direcţionate către nişte obiective de interes naţional, nu au nici anvergura, nici vizibilitatea necesară. Aşa cum sunt, ele se puteau organiza desfăşura la fel de bine şi în 2017 sau în 2069. Nu există acea legătură esenţială dintre aniversare şi orientarea politică generală, nici măcar în condiţiile în care, preluând la 1 ianuarie 2019 conducerea rotativă a Uniunii Europene, am fi putut lăsa realmente o amprentă asupra întregului continent.
 
Consecinţa este că, dacă persoanele interesate de aceste probleme pot avea acces, dincoace de Prut, la o ofertă destul de largă de manifestări şi evenimente cultural-ştiinţifice, dincolo de Prut nu trece nimic.
 
Dimpotrivă. Jalnicul Dodon provoacă nestingherit, iar găgăuzii – care ar trebui să ştie că, dacă vor autonomie teritorială, aceasta trebuie exercitată în limba găgăuză, nu în rusă: aşa e în Europa! – cer... Moscovei să îi apere de... inexistenta Românie. 100 de localităţi au semnat simbolice şi goale declaraţii de unire cu ţara, dar la Chişinău, unde trăieşte un sfert din populaţia Republicii Moldova, o asemenea declaraţie a fost considerată... un factor de dezbinare. În afara celor câteva reviste româneşti (Revista literară, Contrafort, Sud-Est), a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi a unor catedre de română şi istorie de la universităţi, nimeni nu face nimic. Şi de ce ar face, dacă nici la Bucureşti cei care au pâinea şi cuţitul nu fac nimic altceva, zi de zi, decât circ?
Nu cred că ne va judeca Eminescu, cum pretindea o puerilă poezie a lui Grigore Vieru. Nici timpul nu ştiu dacă ne va judeca, întrucât praful şi pulberea nu au interesat niciodată istoria. Mă întreb doar cum de mai putem trăi cu propria conştiinţă...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

ion sbucium
11.03.2018, 10:08:12

UN EȘEC - FIRESC... Nu se poate uni simplu, firesc un teritoriu ex-rusesc, ex-comunist, ex-sovietic si ANTI-FASCIST cu un teritoriu anti-rusesc, anti-sovietic, anti-comunist si pro-fascist. Nu se poate uni un popor ASUPRIT cu unul ASUPRITOR, un stat DISCRIMINAT cu unul DISCRIMINATORIU etc. Suntem prea diferiți ca sa putem COEXISTA pașnic intr-un stat comun, iar miza românilor (ex-valahilor) de a-i înfrânge pe moldovenii basarabeni si a le IMPUNE statul lor, istoria lor, tradițiile si mentalitatea lor balcanica, manelista - nu este REALISTA si n-are sorti de izbândă. R.Moldova si Romania trebuie sa rămână si in continuare SEPARATE de o parte si alta a hotarului UE de pe Prut. R. Moldova face parte din grupul statelor membre-asociate cu UE ale Parteneriatului Estic, care isi păstrează suveranitatea si formează Vecinătatea Europeana a UE - zona de trecere, de tampon, de protecție si apărare a UE - foarte importanta pentru UE, iar Romania va fi PERIFERIA, COADA regiunilor statutului comun unit - Uniunea Europeana, fata de care Romania si-au delegat benevol inca in 2007 toate atribuțiile sale de stat suveran. Un stat UE care benevol s-a lipsit de suveranitate si nu mai este stat - nu se poate "căsători", "uni" cu un stat din Vecinătatea UE, care are si va avea in continuare Legile sale si SUVERANITATEA deplina. Aceste lucruri sunt deja hotărâte la Berlin, Paris si Bruxelles - indiferent dacă vor place sau nu vor place românilor si Romaniei, Poloniei si altor noi state ale UE.

-4 (10 voturi)
ion sbucium
11.03.2018, 10:42:27

Guvernele PSD si asa au probleme cu Bruxelles-ul. Evident ca nu isi doresc sa aibă probleme in plus si din cauza "proiectului" IREALIZABIL, ANACRONIC, populist al unor ONG-uri si partide "unioniste", care vor sa POLITIZEZE la maximum Centenarul si sa exploateze in scopuri electorale in mod manipulator, neonest, individualist, egoist - NOSTALGIILE populației după vremurile apuse ale "'unirilor" si ale Romaniei Mari, idealurile dictaturilor ultranaționaliste, incompatibile cu DEMOCRAȚIA, cu valorile europene, cu statutul actual al Romaniei in Europa Libera, Unita, fără frontiere. "Unioniștii"si proiectul lor "unionist" e dintr-un alt spatiu si timp, dintr-o lume nici măcar paralela, dar dispăruta, moarta demult. Roata Istoriei nu poate fi data înapoi. Va trebui sa va calcati pe inima, pe ambiții si sa va împăcați cu realitatea existentei in lume a unui stat MOLDOVENESC ne-românesc, egal in drepturi cu statele lumii si cu Romania, pe care nu-l puteți ocupa, subjuga, jefui si distruge. Purtați-va corect, democratic, european si încetați "'războiul hibrid"' contra independentei, suveranității si integrității teritoriale a R.Moldova. Bucurați-va ca pentru tot RAUL pe care ii faceți - moldovenii ex-sovietici si ex-basarabeni va mai rabdă, va mai suporta, va mai iartă si din instinct de apărare nu va URĂSC ca pe niște COTROPITORI, DUȘMANI vicleni si HOȚI... Bucurați-va de UNIREA SPIRITUALA, CULTURALA si nu pretindeți ABUZIV, manelist la o unire teritorial-administrativa de tip neo-colonialist ca in 1918-1940. Vreti dori prea mult si veti pierde si ceea ce încă mai aveți.

-4 (10 voturi)
Realist
11.03.2018, 11:05:50

Ioane frate, fapt este ca daca intr-o buna zi cetatenii basarabeni vor dori Unirea cu tara muma, unirea se va face indiferent de argumente politicianiste, pseudo-strategice si ifosele de independenta a catorva foste judete. IN UNIRE STA PUTEREA ! Aia care se opun cel mai tare sunt politrucii basarabeni - care se vor imparati pe cativa kilometri patrati, le e teama ca-si pierd privilegiile si nici nu mai pot baga usor mainile prin buzunarele moldovenilor. Pe de alta parte, e adevarat ca "politicienii" din dreapta Prutului au fost mici, plevusca preocupata sa-si umple buzunarele - ca si cand uita ca oamenii sunt muritori si Istoria nu-i tine minte pe pitici. Pacat ... Dar Istoria are obiceiul ca uneori sa basculeze spectaculos, s-ar putea sa rasara din nou Soarele pe strada noastra - asa cum a fost momentul pierdut al anului 1992. Sanatate si Virtute !

+4 (6 voturi)
Georgian Macadau
11.03.2018, 10:51:37

Dacă articolul era despre PSD-Dragnea deja avea 100 de comment-uri....se și vede ce tare îi doare pe românii de pe ambele maluri de unire.... cine dracu' a mai văzut unire la sărăcie?

-1 (5 voturi)
Lucifer
11.03.2018, 11:14:16

Un Centenar trist. Parcă niciodată în istoria noastră nu am fost atât de dezbinaţi şi fără speranţă. Este o ruşine ce se întâmplă cu comemorarea Centenarului. Conducerea statului român parcă a înnebunit, nu mai este o minte limpede acolo iar poporul este într-o năuceală sinucigaşă. Dacă vom continua tot aşa statul România nu va mai avea parte de un al doilea centenar....

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările