GALERIE FOTO Cetatea Soroca, acoperită ca pe vremea lui Ştefan cel Mare. Cum va arăta fortăreaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fortăreaţa de la Soroca va avea un acoperiş exact ca în primul secol de la înălţare. FOTO: RANDARE 3D/PROIECT
Fortăreaţa de la Soroca va avea un acoperiş exact ca în primul secol de la înălţare. FOTO: RANDARE 3D/PROIECT

O echipă de arhitecţi a realizat un plan tridimensional de restaurare a fortăreţei, care, odată implementat, îi va reda strălucirea din primele două secole de la înfiinţare.

Cetatea Soroca va fi renovată astfel încât să arate exact ca-n Evul Mediu. Macheta tridimensională a fost trimisă Ministerului Culturii de către o echipă de specialişti condusă de arhitecţii Aurel Botez şi Eugen Bâzgu şi înfăţişează lucrările de reconsolidare şi de amenajare a clădirii necesare pentru a-i reda aspectul original. Astfel, potrivit imaginilor 3D, pe fiecare turn al edificiului va fi montat un acoperiş în formă de piramidă.

„Vor fi reconstruite toate meterezele, va fi consolidat turnul de poartă şi vor fi reamenajate toate drumurile de strajă. Pentru o etapă ulterioară, pregătim nişte piloni înalţi care vor fi montaţi lângă peretele exterior. Peste vreo opt ani, vom amplasa şi bastioanele poloneze, astfel încât cetatea să arate ca-n primele două secole de la întemeiere“, ne-a destăinuit Eugen Bâzgu.

Sabia lui Ştefan, la loc de cinste 

Fortăreaţa va fi redeschisă publicului în mai 2014, când va fi adusă copia sabiei domnitorului Ştefan cel Mare, expusă acum la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie. „Pe timpul verii, sabia va fi prezentată în cetate, iar în sezonul rece o vom muta în muzeul nostru“, a spus directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat.

cetatea soroca

Consolidată parţial în anii ’70, cu ciment şi alte materiale improprii epocii medievale, Cetatea Soroca şi-a pierdut mult din strălucirea de altădată. Cea mai vizibilă dovadă este bisericuţa de la baza unuia din turnuri.

„Vom scoate tencuiala şi vom reconsolida locaşul. Podelele vor fi refăcute din lemn, iar galeria interioară va fi reamenajată din lemn şi piatră, conform planului original: beciuri la parter şi dormitoare din piatră la nivelul doi “, a explicat istoricul. În jurul cetăţii va fi amenajat un parc care să contureze panorama edificiului. Acum acolo au loc săpături. Arheologii au descoperit sub ziduri, la o adâncime de zece metri, un prag care ar putea dovedi existenţa unei construcţii mai vechi.

Potrivit şefului Direcţiei patrimoniu cultural şi arte vizuale de la Ministerul Culturii, Sergius Ciocanu, echipa de arhitecţi a trimis până acum doar o schiţă, urmând să revină cu proiectul complet. După ce acesta va fi aprobat de consilierii locali din Soroca şi de minister, va fi întocmită autorizaţia de construcţie şi se va trece la selectarea firmei care va efectua lucrările.

O echipă internaţională de restaurauratori 

„Nu cunosc să fie în Moldova vreo firmă cu experienţă în restaurarea de fortificaţii medievale. Cel mai probabil, va fi o colaborare internaţională“, a precizat Sergius Ciocanu. Programul de restaurare a Cetăţii Soroca face parte din proiectul transfrontalier „Bijuterii medievale“ prin care mai sunt renovate cetăţile Hotin şi Suceava. Lucrările vor costa trei milioane de euro, dintre care 2,7 milioane vin din partea Uniunii Europene, iar restul de la autorităţile locale din Soroca, Consiliul Judeţean Suceava şi administraţia Hotinului. 

cetatea soroca

Vestigii descoperite sub ziduri

Din vara lui 2014, turiştii care vor vizita Cetatea Soroca vor găsi în curtea fortăreţei chioşcuri cu suvenire, dar şi obiecte care datează de la finele secolului al XIV-lea descoperite de arheologi. „Situl a fost deschis sub turnul al doilea de la intrare, în sensul acelor de ceasornic. S-a săpat până la stratul de pământ pe care a fost construită cetatea. Au fost găsite acolo mai multe vestigii: vase ceramice medievale, vârfuri de săgeţi, bijuterii de piatră şi monede poloneze“, a precizat istoricul Nicolae Bulat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite