Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Cetăţenii turci au fost expulzaţi din Republica Moldova sub identităţi false şi au ajuns într-o închisoare din Istanbul

0
8 Sep 2018 17:16:35
Autor: Dan Anghel
Reţinerea profesorilor de la Liceul Orizont din Chişinău. FOTO Ziarul de gardă
Reţinerea profesorilor de la Liceul Orizont din Chişinău. FOTO Ziarul de gardă

Cei şapte cetăţeni turci, printre care şase manageri şi profesori ai Liceului moldo-turc „Orizont”, au fost expulzaţi din Republica Moldova sub identităţi false şi au fost duşi într-un penitenciar de lângă oraşul Istanbul, anunţă, pe o reţea de socializare, consilierul juridic al liceului, Natalia Guma, citat de IPN.

Natalia Guma spune că a avocatul din Turcia al cetăţenilor explulzaţi a luat legătura cu administraţia liceului şi în câteva secunde a reuşit să spună unde se află aceştia. Actele originale, permisele de şedere, documentele temporare de identitate ale acestora au rămas în Republica Moldova, la familiile lor.
 
„Din moment ce au ajuns pe mâna dictatorului turc, aceşti cetăţeni care au trăit în Republica Moldova 20-25 de ani, căsătoriţi cu cetăţeni ai Republicii Moldova, îşi vor vedea sfârşitul vieţii în detenţie, deoarece nimeni nu rezistă la torturile care se aplică faţă de ei şi se sting din viaţă”, a scris Natalia Guma.
 
Şapte cetăţeni străini au fost declaraţi joi, 6 septembrie, indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit SIS, cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări.
 
În după amiaza zilei de ieri, 7 septembrie, profesorii şi părinţii Liceului moldo-turc „Orizont” au protestat în faţa Parlamentului. Participanţii la acţiune au solicitat autorităţilor explicaţii cu privire la motivul reţinerii, care, potrivit lor, a avut loc cu încălcarea gravă a garanţiilor procedurale de azil. La fel, le solicită informaţii concrete şi dovezi că cei reţinuţi ar fi adepţi ai unei grupări extremiste şi teroriste.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările