Chirtoacă a câștigat la mustață Capitala. Victoria se datorează efortului AIE, spun analiștii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul a obținut un nou mandat la Primăria Chișinău, depășindu-l pe comunistul Igor Dodon cu 4.442 voturi sau 1,2 puncte procentuale. Analiștii politici cred că victoria la limită se datorează efortului consolidat al Alianței pentru Integrare Europeană.

Candidatul comun al AIE a învins în turul doi al alegerilor locale, devenind primar general al Chișinăului pentru următorii patru ani. Liberalul a obținut 50,60% din voturi, în timp ce contracandidatul său comunist a acumulat 49,40%. Igor Dodon și-a păstrat grosul simpatizanților în oraș, iar suburbiile l-au votat masiv pe Dorin Chirtoacă.

Anunțul a fost întâmpinat cu bucurie, în zori, la sediul PL. Colegii de partid l-au aplaudat pe Chirtoacă și i-au cântat „Mulți ani trăiască!", apoi au ciocnit cupe de șampanie. Învingătorul a promis că va fi primarul tuturor, indiferent de simpatiile politice. El a mulţumit alegătorilor care l-au votat, dar şi colegilor din AIE pentru susținere. „E timpul sa fim împreună pentru schimbarea până la capăt", a făcut liberalul un calambur între sloganele celor trei partide din coaliție. Noul-vechi edil speră că, în urma renumărării voturilor, în Consiliul Municipal Chişinău va fi creată o majoritate democrată.

Proaspăt reales, liberalul Chirtoacă s-a întors triumfător la Primărie, fiind întâmpinat cu flori și aplauze de șefii de subdiviziuni. „Primăria este pentru mine a doua casă şi sunt bucuros că am revenit", a mărturisit el.

Reacția comuniștilor s-a lăsat așteptată. Abia luni după amiază Igor Dodon a susținut un briefing de două minute, lăsând să se înţeleagă că ar putea contesta rezultatul scrutinului. „În această luptă electorală, noi nu suntem învingători și nici cei care au pierdut. Noi nu recunoaștem înfrângerea în turul doi, mai ales că diferența este doar de un procent și au avut loc multiple cazuri de fraudare și falsificare. Promit că vom utiliza toate căile legale pentru apăra voturile noastre", a declarat comunistul. El s-a plâns că oponenții săi au folosit în campanie „cele mai urâte metode" și s-a lăudat că „în premieră, un candidat PCRM a obținut la Chișinău un vot de încredere atât de mare".

„NU A ÎNVINS PL, CI AIE"

Comentatorii politici cred că Dorin Chirtoacă a câștigat, în primul rând, datorită sprijinului acordat de colegi în turul doi. „Nu a învins Dorin Chirtoacă, ci Alianța. Dacă nu ar fi fost efortul de mobilizare, el ar fi pierdut ca în primul tur", spune Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova.

„Victoria cumulativă" este și rezultatul mobilizării alegătorilor împotriva unui candidat comunist. „Dorin Chirtoacă ar trebui să lase nasul în jos pentru că a contribuit mai puţin la acest rezultat", crede analistul Vitali Catană.

Un rol hotărâtor l-a avut și campania activă a liberalului din ultimele săptămâni, precum și dezvăluirile privind trecutul dubios al unor candidați comuniști. „PCRM a repetat greșeala de a nu participa la talk show-uri și dezbateri finale", susține analistul Vasile Croitoru.

ANTICIPATELE, MAI PUȚIN PROBABILE

La nivel de țară, reprezentanții AIE au învins în două treimi din primării, consolidându-și pozițiile de după anticipatele din toamnă. „Asta înseamnă că există o anumită susținere pentru actuala guvernare, iar pentru PCRM nu prea. Astfel, pentru comuniști nu ar fi convenabil să provoace alegeri anticipate", afirmă Corneliu Gurin, expert la Asociația pentru Democrație Participativă.

Un scrutin nu avantajează niciun partid, spun analiștii. „Nimeni nu mai are iluzii că ar putea obține un scor care l-ar situa pe primul loc și i-ar permite să conducă țara de unul singur. În plus, toți sunt epuizați de resurse", explică Viorel Cibotaru.

Pentru a evita anticipatele, partidele parlamentare ar trebui să găsească o soluție pentru alegerea șefului statului.

ALIANȚA IA DOUĂ TREIMI DIN PRIMĂRII

Formațiunile din Alianța pentru Integrare Europeană au câștigat alegerile în două treimi din cele aproape 900 de primării din țară, în timp ce candidații Partidului Comuniștilor au învins în 22% din localități. Cei mai mulți primari aleși în ambele tururi de scrutin (283) reprezintă Partidul Liberal Democrat din Moldova. Liderul PLDM Vlad Filat și-a chemat ieri colegii de alianță să formeze coaliții la nivel local.

Liberal-democrații sunt urmați de candidații Partidului Democrat (218) și cei ai PCRM (202). Opoziția comunistă a câștigat în orașe ca Bălți, Cahul, Soroca, Râșcani, Glodeni sau Criuleni. Liberalii au luat 97 de primării, inclusiv Capitala. Celelalte mandate s-au repartizat între candidații independenți și cei din partidele extraparlamentare.

În consiliile raionale și municipale, PCRM a obținut 37%, iar AIE - 54% din sufragii. În forurile locale raportul este de 30% la 56%.


ALEGERI DEMOCRATICE

Observatorii OSCE au remarcat „mediul competitiv al campaniei, care a oferit alegătorilor alternative politice distincte". „Scrutinul a demonstrat un progres continuu în stabilirea unui mediu favorabil alegerilor democratice", a spus şeful misiunii, Gerald Mitchell. Experții au rezerve în privința listelor cu alegători și a regulamentului de finanțare a campaniei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite