Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Chişinău. Nu ajung paturi la Terapie Intensivă, chiar dacă numărul a fost majorat de patru ori

3
18 Oct 2021 10:25:56
Autor: Iurii Botnarenco

Toate spitalele municipale au fost mobilizate pentru circuitul COVID-19, însă autorităţile din sănătate sunt la limită, dificultatea fiind legată de numărul insuficient de paturi la Terapie Intensivă. Chiar dacă, pentru prima dată, numărul paturilor a fost majorat de patru ori, nu sunt suficiente, a comunicat Boris Gîlca, şef interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, la şedinţa operativă de la Primărie, transmite IPN.

Aproape 50% din numărul total de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus se tratează în instituţiile medicale din municipiul Chişinău. Capacitatea totală în aceste instituţii este de 1.353 de locuri pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 în secţii şi 79 la Terapie Intensivă.

Săptămâna trecută, la Spitalul municipal „Sfânta Treime” au fost activate suplimentar 18 paturi la Terapie Intensivă. Acum, se fac pregătiri pentru activarea a încă 200 de paturi pentru internarea pacienţilor cu COVID-19.

Şeful de la sănătate a precizat că tulpina Delta este foarte agresivă şi contagioasă, acest fapt fiind dovedit şi de clinica pe care o dezvoltă pacienţii. Din totalul de pacienţi internaţi –  98% sunt persoane nevaccinate, ele dezvoltând forme grave ale bolii. În momentul în care ajung la terapie intensivă, cu regret, şansa la viaţă se reduce cu 50%, iar odată ce sunt intubaţi cu forme extrem de grave, rămân doar 5-10% şanse la viaţă.

Situaţia este complicată, iar populaţia trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării împotriva COVID-19. Or, actuala rată de 30% nu este suficientă pentru a asigura o imunitate colectivă. Boris Gîlca a îndemnat populaţia să se vaccineze, menţionând că acest fapt reduce riscul pentru a dezvolta o formă gravă de boală.

De la începutul pandemiei, în ţară s-au înregistrat peste 316 mii de cazuri de infectări cu noul coronavirus Mai bine de 7 mii de oameni au murit.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Gabi Roata
18.10.2021, 11:02:30

Si basarabenii sunt in sfera de influenta a propagandei ruse, asa ca nici ei nu se vaccineaza. Pentru a demonstra războiul informațional Rusia -UE, preiau câteva din ideile din analiza jurnalistului Silviu Sergiu intitulata « Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Vladimir Putin în România » „Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a derulat numeroase acțiuni pentru a submina unitatea europeană și NATO, pentru a stabili o ordine mondială multipolară, care să respecte aspirațiile Kremlinului de a-și asigura dominația permanentă în țară și de a-și extinde influența în străinătate. Pentru a atinge aceste obiective, Kremlinul încearcă să creeze și să exploateze falii care separă separa Europa Răsăriteană de cea Occidentală. Conservatorismul ortodox- cu opoziția sa față de feminism, minorități sexuale, secularism, este instrumentul perfect, arma eficientă de luptă împotriva „Occidentului decadent”. Teza principală este aceea că ortodoxia creștină este fundamental incompatibilă cu modelul social- liberal al Occidentului. Propaganda rusească nu s-a sfiit să rostogolească mesaje virulent anti-occidentale și anti-americane. Teza „Occidentului decadent” a fost adoptată cu aproximativ un deceniu în urmă. Din acel moment, figuri publice din Rusia, printre care liderii politici, diplomați, din mediul academic și reprezentanți ai Biserici, au diseminat acest discurs, inclusiv în manualele școlare. » https://silviusergiu.ro/2021/05/08/ortodoxia-cea-mai-eficienta-arma-a-lui-vladimir-putin-in-romania/

+7 (7 voturi)
Laura Cabrera
18.10.2021, 11:22:49

Important de retinut: in ultimele sapte zile au murit de covid mai multi romani decat la cutremurul din '77. Romania va ramane in memoria colectiva a umanitatii ca o tara de prosti conspirationisti, antivaccinisti. Si totusi, iata o selectie (probabil incompleta) a minciunilor si dezinformarii antivacciniste postate pe parcursul a 20 de ore, pe 17 Octombrie pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 Analiza activitatii unui postac antivaccinist platit poate fi gasita la: https://telegra.ph/Postacul-antivaccinist-Camelia-Sorescu-10-09 Citeste si afla ce minciuni te-au determinat sa nu te vaccinezi inca.

+2 (2 voturi)
Laura Cabrera
18.10.2021, 13:08:31

In ultimele sapte zile au murit de covid mai multi romani decat la cutremurul din '77. Romania va ramane in memoria colectiva a umanitatii ca o tara de prosti conspirationisti, antivaccinisti. Ca suprema ofensa a inteligentei, iata o selectie a minciunilor si dezinformarii antivacciniste postate pe parcursul a 20 de ore, pe 17 Octombrie pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 Analiza activitatii unui postac antivaccinist platit poate fi gasita la: https://telegra.ph/Postacul-antivaccinist-Camelia-Sorescu-10-09 Citeste si afla ce minciuni te-au determinat sa nu te vaccinezi inca.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările