Chişinău Youth String Orchestra îţi prezintă duminică, la Sala cu Orgă, un concert cu compoziţii clasice rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anotimpurile lui Astor Piazzolla şi Simfonia de cameră a lui Dmitri Şostakovici sunt două dintre compoziţiile rare pe care Chişinău Youth String Orchestra le va interpreta duminică la scenă deschisă.

Duminică seara, de la ora 18.00, Sala cu Orgă din Chişinău va răsuna în acorduri de Felix Mendelssohn, Astor Piazzolla, Dmitri Şostakovici şi Piotr Ceaikovski, la primul concert din acest an al Chişinău Youth String Orchestra. Spre deosebire de anii precedenţi, sub bagheta dirijorului român Gabriel Bebeşelea vor evolua 35 dintre cei mai buni tineri violonişti, violişti, violoncelişti şi contrabasişti, şcoliţi la conservatoarele din Londra, Viena, Bucureşti, Kiev şi Sankt Petersburg. I-am surprins pe cei 35 de instrumentişti în timp ce repetau o arie de Mendelssohn, în aula Academiei de Studii Economici a Moldovei. Zece dintre aceştia, printre care trei violoniste de câte 16 ani fiecare din Chişinău, o violistă şi un contrabasist din Kiev.

„Am revenit cu plăcere în orchestra de la Chişinău, fiindcă vreau ca, alături de colegii mei, să oferim publicului un concert de excepţie, cu compoziţii adaptate pentru instrumentele cu corzi“, ne-a spus violonista Alexandra Târşu, care este studentă în anul III la Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase din Viena, iar de trei ani concertează împreună cu Chişinău Youth Orchestra. „Este o experienţă binevenită, am ocazia să interacţionez cu alţi instrumentişti care cântă peste hotare şi e o cale foarte bună prin care mă pot afirma“, a susţinut şi violonista Luminiţa Gore, elevă la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu“ din Chişinău.

Compoziţii clasice, reeditate după un deceniu

Potrivit dirijorului sibian Gabriel Bebeşelea, care se află şi la bagheta Operei Naţionale Române din Iaşi, concertul de duminică deschide sezonul de vară al Chişinău Youth String Orchestra cu o suită muzicală atipică pentru scena artistică moldovenească. „Spectatorii vor asista la «Concertul pentru vioară» al lui Mendelssohn, interpretat deseori, iar apoi vor asculta «Cele patru anotimpuri» de Astor Piazzolla, care n-a mai fost cântat de multă vreme aici. Nici «Simfonia de cameră» a lui Dmitri Şostakovici nu e cântată des aici“, a spus aGabriel Bebeşelea.

Fondatorul Chişinău Youth Orchestra, tânărul muzician Andriano Marian, a declarat că ideea promovării unei orchestre de coarde a venit la finele verii trecute, când, după turneul la care a participat, mai mulţi violonişti i-au propus să dezvolte cvartete sau cvintete care să interpreteze partituri pentru un anumit set de instrumente.

„În Chişinău a fost creată, de-a lungul timpului, o tradiţie muzicală pe instrumentele cu coarde. Asta înseamnă că şansele noastre de a avea o orchestră de talie internaţională şi un concert bun sunt foarte mari. Proiectul nostru prezintă o varietate inedită de compoziţii, ceea ce adaugă un strop de culoare vieţii muzicale locale“, a menţionat conducătorul orchestrei.

Tot ce merită să ştii despre muzica clasică

Cu o zi înainte de concert, organizatorii Chişinău Youth Orchestra vor susţine la Muzeul Naţional de Artă o camerată în care dirijorul Gabriel Bebeşelea şi muzicologul Tatiana Lupan vor prezenta mai multe informaţii despre compozitorii ale căror opere vor fi interpretate duminică, dar şi despre tehnicile muzicale utilizate de instrumentişti. Această sesiune va fi continuată pe 17 august, când publicul meloman va fi introdus în arta compozitorului argentinian Astor Piazzolla, care a revoluţionat muzica tango.

Concerte de excepţie la Bucureşti şi Chişinău

După reprezentaţia de duminică seara, instrumen-tiştii Chişinău Youth String Orchestra vor susţine pe 16 iulie un concert pe scena Ateneului Român din Bucu-reşti, în cadrul Festivalului Internaţional „Vara Magică“ 2014. Pe 8 august, membrii orchestrei vor organiza un flashmob în centrul Chişinăului, prin care vor să-i sensibilizeze pe trecători în privinţa muzicii clasice. Pe 22 august, vor susţine tradiţionalul concert din scuarul Catedralei „Naşterea Domnului“ din Capitală, iar pe 23 august vor cânta, din nou, la Sala cu Orgă. Seria concertelor se va încheia pe 24 august, la Gala „Valentina Naforniţă şi invitaţii săi“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite